ΧΑ: Επιχείρηση ανάκαμψης μετά τη διήμερη «βουτιά»

ΧΑ: Επιχείρηση ανάκαμψης μετά τη διήμερη «βουτιά»

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ UPD 11:54 Δημιουργία 10/07/19, 11:51

Προσπάθεια ανάκαμψης επιχειρεί η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά στις συναλλαγές της Τετάρτης, ύστερα από μία διήμερη ισχυρή «βουτιά» κατά τη διάρκεια της οποίας ο ΓΔ σημείωσε συνολικές απώλειες άνω του 6%.

Το ΧΑ άνοιξε στο «πράσινο» λίγο πιο πάνω από τις 845 μονάδες, με το «βλέμμα» των επενδυτών να είναι στραμμένο στο κυβερνητικό έργο, τη στιγμή που «τρέχουν» εξελίξεις σε όλα τα μέτωπα, ενώ κρίσιμα νομοσχέδια παίρνουν σιγά σιγά το δρόμο για τη Βουλή.

Πιο αναλυτικά, στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,74% στις 846,82 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 8,8 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 5 εκατ. τεμάχια.

Την ίδια ώρα, άνοδο 0,23% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.117,91 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 1,20% στις 745,11 μονάδες.

Το τελευταίο διήμερο προβλημάτισε. Ο ΓΔ διολίσθησε, ωστόσο, η αντίδραση ήταν λογική. Αναλυτές αναφέρουν ότι η αγορά προερχόταν από ένα 8ήμερο ανοδικό σερί και από ένα εντυπωσιακό πρώτο εξάμηνο, συνεπώς η «διόρθωση» ήταν αναμενόμενη.

Εξάλλου, είχαν καταγραφεί υπερβολές στο ταμπλό, οπότε με το «χαίρετε» της νέας κυβέρνησης, δόθηκε η ευκαιρία να υπάρξει αυτή η ανακατάταξη των θέσεων και των χαρτοφυλακίων, κάτι που συνεχίζεται και σήμερα, με μικρότερη ένταση.

Το ΧΑ «κατρακύλησε», στον απόηχο των αυστηρών συστάσεων της Κομισιόν προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη για άμεση υλοποίηση των συμφωνηθέντων, επιβεβαιώνοντας πως η «κληρονομιά» Τσίπρα είναι βαρίδι.

Η ΕΕ επανέλαβε ότι ο δημοσιονομικός στόχος για πλεόνασμα 3,5% κινδυνεύει φέτος, τονίζοντας πως το πακέτο Ζαππείου στοιχίζει. Συνεπώς, οι καυτές πατάτες έχουν τώρα περάσει στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, για την οποία ο πήχης προσδοκιών έχει ανέβει.

Επιστρέφοντας στο ταμπλό, η ΔΕΗ και η Λάμδα κινούνται με κέρδη 3,87% και 2,98% αντίστοιχα, ενώ άνω του 2% είναι και η άνοδος σε Πειραιώς και Σαράντη. Τα κέρδη σε Ελλάκτωρ, Eurobank, ΓΕΚ Τέρνα, Μυτιληναίο, ΕΧΑΕ και Aegean ξεπερνούν το 1%.

Ήπια ανοδικά κινούνται οι Motor Oil, Cenergy, Τιτάν, Ελληνικά Πετρέλαια, Εθνική, Βιοχαλκο, ΟΛΠ, ΑΔΜΗΕ, ΟΤΕ, Τέρνα Ενεργειακή, Φουρλής, Jumbo και Alpha Bank, ενώ ο ΟΠΑΠ συνεχίζει πτωτικά σήμερα κατά 0,47%. Μεγάλο βαρίδι στην αγορά είναι το -1,34% της Coca Cola.

Αν σου άρεσε κάνε