ΧΑ: Τραπεζικό πρέσινγκ και «μάχη» για τις 870 μονάδες

ΧΑ: Τραπεζικό πρέσινγκ και «μάχη» για τις 870 μονάδες

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ UPD 14:38 Δημιουργία 02/07/19, 14:34

Σε στενό εύρος διακύμανσης εξακολουθεί να κινείται ο ΓΔ στη Λεωφόρο Αθηνών, όπου καταγράφονται τραπεζικές πιέσεις λόγω ενθυλάκωσης κερδών.

Ύστερα από ένα τετραήμερο ανοδικό σερί και αφότου η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά «σκαρφάλωσε» στη ζώνη των 870-875 μονάδων, η διόρθωση ήταν αναμενόμενη.

Πιο αναλυτικά, στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,01% στις 869,57 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 27,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 15,3 εκατ. τεμάχια.

Την ίδια ώρα, πτώση 0,39% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.217,37 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει πτώση 1,31% στις 797,56 μονάδες.

Οι κινήσεις επιφυλακτικότητας ήταν δεδομένο ότι θα σημειωθούν στο ταμπλό λίγες μόλις μέρες πριν την προσφυγή στις κάλπες, σχολιάζουν οι αναλυτές, υπογραμμίζοντας ότι ΧΑ και επενδυτές περιμένουν το αποτέλεσμα της κάλπης της ερχόμενης Κυριακής.

Όπως τονίζουν οι ίδιοι κύκλοι, η νίκη της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει προεξοφληθεί, ωστόσο και για την αγορά το ζητούμενο είναι η αυτοδυναμία. Την ίδια ώρα, σημειώνουν οι ίδιοι παράγοντες, η αγορά ανεβάζει τον πήχη προσδοκιών για τις δράσεις της επόμενης κυβέρνησης, κυρίως στο δημοσιονομικό «μέτωπο», όπου ανοιχτά ζητήματα «καίνε».

Πάντως, στήριξη στο ΧΑ δίνει και σήμερα το ράλι στην αγορά ομολόγων, με την επίδοση του 10ετούς τίτλου ν υποχωρεί στο ιστορικό ναδίρ του 2,15%.

Υποστηρικτικά λειτουργεί και η εκτίμηση της Citigroup ότι η «γαλάζια» κυβέρνηση θα πετύχει χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων, όπως του πλεονάσματος.

Επιστρέφοντας τώρα στο ταμπλό, Εθνική και Πειραιώς σημειώνουν την μεγαλύτερη πτώση, ήτοι 3,57% και 3,42% αντίστοιχα, ενώ άνω του 1% είναι οι απώλειες σε ΑΔΜΗΕ, Jumbo, Alpha Bank και Cenergy. Ήπια πτωτικά κινούνται οι Ελληνικά Πετρέλαια, Motor Oil, Eurobank, Βιοχαλκο, Σαράντης, ΕΧΑΕ, Μυτιληναίος, Τέρνα Ενεργειακή και ΓΕΚ Τέρνα.

Στον αντίποδα, η Λάμδα συνεχίζει ανοδικά, καταγράφοντας κέρδη 1,70%, ενώ μικρή άνοδο σημειώνουν οι ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, Coca Cola, Aegean, ΟΤΕ και Φουρλής. Χωρίς μεταβολή οι ΟΠΑΠ, ΟΛΠ και Τιτάν.

Αν σου άρεσε κάνε