Εναέριες περιπολίες με... drones στη Νέα Υόρκη

Εναέριες περιπολίες με... drones στη Νέα Υόρκη

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ UPD 16:05 Δημιουργία 06/12/18, 15:59

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η ανακοίνωση της αστυνομίας της Νέας Υόρκης ότι ξεκινά πρόγραμμα με drones, καθώς, όπως υποστηρίζουν οι επικριτές, μια τέτοια εξέλιξη «αποτελεί σοβαρή απειλή προς την ιδιωτικότητα των κατοίκων».

Στο πρόγραμμα, θα συμμετέχουν αστυνομικοί που έχουν λάβει ειδικές άδειες από την Technical Assistance Response Unit (TARU), οι οποίοι θα χρησιμοποιούν τα νεοαποκτηθέντα drones σε μια σειρά αποστολών, από επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, μέχρι πρόσβαση σε δυσπρόσιτους χώρους εγκλημάτων, καταστάσεις με ομήρους κ.α.

Η αστυνομία της πόλης υπογραμμίζει πως τα drones θα χρησιμοποιούν αποκλειστικά οι ειδικά αδειοδοτημένοι αστυνομικοί της TARU, που έχουν περάσει εξαντλητική εκπαίδευση.

Όπως αναφέρει η αστυνομία της Νέας Υόρκης, στο εγχείρημα συνδράμει η εξειδίκευση της TARU σε θέματα οπτικοακουστικής τεχνολογίας, βοηθώντας στις έρευνες μέσω βίντεο παρακολούθησης, καταγραφής της δράσης της αστυνομίας σε περιπτώσεις διαδηλώσεων και συλλήψεων, παρέχοντας ζωντανή εικόνα σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης κ.α.

«Η αστυνομία της Νέας Υόρκης πρέπει να είναι πρόθυμη να αξιοποιήσει τα οφέλη της νέας, και πάντα βελτιούμενης τεχνολογίας» είπε ο επίτροπος Αστυνομίας, Τζέιμς ο' Νιλ. «Το νέο μας πρόγραμμα UAS είναι κομμάτι αυτής της εξέλιξης. Επιτρέπει στους άριστα εκπαιδευμένους αστυνομικούς μας να ανταποκρίνονται ακόμα καλύτερα στους πολίτες που υπηρετούν και να κάνουν την κρίσιμης σημασίας δουλειά της NYPD με πιο αποτελεσματικούς, αποδοτικούς και ασφαλείς για όλους τρόπους».

Σύμφωνα με την αστυνομία της Ν. Υόρκης, η χρήση των drones θα αφορά σε έρευνα και διάσωση, καταγραφή χώρων ατυχημάτων και εγκλημάτων, έρευνες για στοιχεία σε δυσπρόσιτες περιοχές, περιστατικά με επικίνδυνες ουσίες, παρακολούθηση πλήθους σε μεγάλα events, παροχή βοήθειας σε καταστάσεις ομηρίας και άλλες καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης, με σχετική έγκριση. Διευκρινίζεται πως οι «μη αποδεκτές χρήσεις» περιλαμβάνουν περιπολίες ρουτίνας, ακινητοποίηση οχημάτων και υπόπτων, έλεγχο κυκλοφορίας, χρήση ως όπλα (και εξοπλισμό με όπλα) και έρευνες άνευ εντάλματος. Παράλληλα, υπογραμμίζεται πως πάνω από 900 μονάδες αστυνομίας, πυροσβεστικής και αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών ανά τη χώρα χρησιμοποιούν drones.

Η εν λόγω ανακοίνωση έχει προκαλέσει αντιδράσεις. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι η αντίδραση της NYCLU (New York Civil Liberties Union), όπου αναφέρεται πως η NYPD, πριν την ανακοίνωση, είχε παρέχει προσχέδιο της σχετικής πολιτικής της και είχε συναντήσεις μαζί της. Σε αυτό το πλαίσιο, η NYCLU εξέφρασε σοβαρούς προβληματισμούς και η αστυνομία έκανε κάποιες αλλαγές, «ωστόσο συνεχίζουμε να πιστεύουμε πως το πρόγραμμα drones της NYPD αποτελεί σοβαρή απειλή προς την ιδιωτικότητα των κατοίκων της Νέας Υόρκης».

Σύμφωνα με τον βοηθό νομικό διευθυντή της NYCLU, Κρίστοφερ Νταν, «η πολιτική της NYPD για τη χρήση drones δεν θέτει ουσιώδεις περιορισμούς στη χρήση drones από την αστυνομία στη Νέα Υόρκη και ανοίγει τον δρόμο για τη δημιουργία ενός μόνιμου αρχείου βίντεο από drones με πολιτικές δραστηριότητες και προσωπικές ιδιωτικές συμπεριφορές, ορατές μόνο από τον ουρανό».

Αν σου άρεσε κάνε