Στην Ιαπωνία το πρώτο κανάλι που μεταδίδει σε 8Κ

Στην Ιαπωνία το πρώτο κανάλι που μεταδίδει σε 8Κ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ UPD 18:43 Δημιουργία 04/12/18, 18:36

Μια μοναδική εμπειρία εικόνας και ήχου θα απολαμβάνουν πλέον οι τηλεθεατές του ιαπωνικού NHK, το οποίο θα μεταδίδει πρόγραμμα σε ανάλυση 8Κ, σε super-high definition δηλαδή.

Η τεχνολογία «υπερ-υψηλής ανάλυσης» 8K παρέχει 16 φορές την ανάλυση της HD τηλεόρασης, ωστόσο είναι ακόμα πολύ λίγοι αυτοί που διαθέτουν τηλεοράσεις ή γενικότερα εξοπλισμό ικανό για την αξιοποίηση αυτής της τεχνολογίας.

Σύμφωνα με το BBC, το ιαπωνικό τηλεοπτικό δίκτυο NHK, ισχυρίζεται πως αναπτύσσει το 8Κ (super-hi vision) από το 1995. Πέρα από τη βελτιωμένη ανάλυση εικόνας, οι μεταδόσεις μπορούν να περιέχουν 24 κανάλια ήχου, για εντυπωσιακή surround ηχητική εμπειρία. Ελπίζεται πως το νέο αυτό format θα χρησιμοποιηθεί για τη μετάδοση των Ολυμπιακών του Τόκιο το 2020.

Εταιρείες όπως η Samsung και η LG έχουν ανακοινώσει τηλεοράσεις ικανές να υποστηρίξουν 8Κ, ωστόσο το κόστος παραμένει ακόμα πολύ υψηλό για να καταστεί δυνατή η ευρεία εξάπλωση και χρήση τους.

Το νέο κανάλι του ΝΗΚ, BS8K, θα μεταδίδει πρόγραμμα περίπου 12 ώρες την ημέρα. Η πρώτη εκπομπή που μετέδωσε ήταν ενημερωτικού τύπου, με πληροφορίες για τις μελλοντικές εκπομπές του καναλιού. Επίσης, το κανάλι μετέδωσε ζωντανά από την Ιταλία, προβάλλοντας δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της Ρώμης.

H ιαπωνική Sharp άρχισε την πώληση της πρώτης της 8Κ τηλεόρασης το 2015. Τότε κόστιζε 133.000 δολάρια. Αυτή τη στιγμή, μια τηλεόραση 8Κ της Samsung κοστίζει περίπου 15.000 δολάρια. Σημειώνεται πως, πέρα από τηλεόραση, οι χρήστες χρειάζονται και έναν 8Κ-capable δορυφορικό δέκτη. Η Sharp φτιάχνει έναν που κοστίζει 250.000 γεν (2.200 δολάρια) και απαιτεί τέσσερα καλώδια HDMI για να διοχετεύει την εικόνα σε μια τηλεόραση Sharp- καθώς και ένα καλώδιο για τον ήχο.

Αν σου άρεσε κάνε