Οι αριθμοί δείχνουν δυσοίωνο μέλλον για το Skype

Οι αριθμοί δείχνουν δυσοίωνο μέλλον για το Skype

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ UPD 16:30 Δημιουργία 07/07/23, 16:27
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Το Skype υπήρξε η κορυφαία εφαρμογή βιντεοκλήσεων και ανταλλαγής μηνυμάτων κατά τη δεκαετία του 2000, επιτρέποντας στους ανθρώπους να μιλούν με φίλους και μέλη της οικογένειας δωρεάν. Το 2005 η πλατφόρμα αγοράστηκε από την eBay.

Αυτή η συμφωνία δεν εξελίχθηκε όπως είχε προγραμματιστεί και μια ομάδα επενδυτών με επικεφαλής την Silver Lake αγόρασε το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών. Η Microsoft επενέβη στη συνέχεια, καταβάλλοντας 8,5 δισεκατομμύρια δολάρια για την εταιρεία το 2011.

Ακόμα και με την υποστήριξη της μεγαλύτερης εταιρείας λογισμικού στον κόσμο, το Skype είχε αρχίσει να χάνεται. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι καταναλωτές και οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις στράφηκαν σε εργαλεία όπως το Zoom και το WhatsApp, και τώρα υπάρχουν πλείστες όσες επιλογές για γρήγορη σύνδεση με ομάδες φίλων και συναδέλφων μέσω των κινητών τηλεφώνων.

«Το Skype εξακολουθεί να θεωρείται κυρίως ως one-to-one», δήλωσε ο Τζιμ Γκέινορ, αντιπρόεδρος έρευνας της συμβουλευτικής εταιρείας «Directions on Microsoft», σε συνέντευξή του στο CNBC.

Η Microsoft έχει προωθήσει το Skype στο Outlook και τα Windows και έχει εμπλουτίσει ακόμη και την εφαρμογή με το Bing generative chatbot τεχνητής νοημοσύνης. Αλλά οι αριθμοί εξακολουθούν να μην φαίνονται σπουδαίοι.

Τον Μάρτιο του 2020, η Microsoft δήλωσε ότι το Skype είχε 40 εκατομμύρια καθημερινά ενεργούς χρήστες, αριθμός που έκτοτε έχει υποχωρήσει στα 36 εκατομμύρια, σύμφωνα με εκπρόσωπο. Αντίθετα, η νεότερη εφαρμογή επικοινωνίας Teams της Microsoft αυξάνει τη δημοτικότητά της, καθώς από σχεδόν 250 εκατομμύρια μηνιαίους χρήστες τον Ιούλιο του 2021 έφτασε στο ρεκόρ των 300 εκατομμυρίων το πρώτο τρίμηνο.

Ο Τζαν Τάλιν, ένας από τους ιδρυτικούς μηχανικούς του Skype, δήλωσε ότι παρόλο που έχει περάσει πάνω από μια δεκαετία από τότε που εγκατέλειψε το Skype, εξακολουθεί να είναι η προεπιλεγμένη επιλογή του για κλήσεις.

«Αν οι άνθρωποι θέλουν να χρησιμοποιήσουν κάποιο άλλο κανάλι, τότε θα ήταν χαρά μου να συμμορφωθώ», δήλωσε.

Δεν είναι σαφές για πόσο ακόμα θα υπάρχει το Skype, αλλά δεν πρόκειται να πάει πουθενά ακόμα.

«Το Skype θα παραμείνει μια εξαιρετική επιλογή για τους ανθρώπους που το αγαπούν και θέλουν να συνδέονται μέσω μηνυμάτων, κλήσεων ήχου και βίντεο και του Bing Chat», έγραψε εκπρόσωπος της Microsoft σε email.

Αν σου άρεσε κάνε