Κομισιόν: Πράσινο φως στο πολύκροτο... deal μεταξύ Microsoft και Activision

Κομισιόν: Πράσινο φως στο πολύκροτο... deal μεταξύ Microsoft και Activision

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ UPD 19:12 Δημιουργία 15/05/23, 19:07
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Την εξαγορά της Activision Blizzard από την Microsoft, deal ύψους 69 δισ. ευρώ, ενέκριναν οι αρμόδιες αρχές ανταγωνισμού της ΕΕ, ανακουφίζοντας αμφότερα τα μέρη, καθώς το πράσινο φως των Βρυξελλών θεωρείται στρατηγικής σημασίας για την ολοκλήρωση της συμφωνίας.

Υπενθυμίζεται πως πρόκειται για την ίδια εξαγορά που μπλόκαραν, μόλις τον περασμένο μήνα, οι αντίστοιχες αρχές ανταγωνισμού της Βρετανίας, προκαλώντας έκπληξη στις αγορές και έντονους τριγμούς στις μετοχές των δύο εταιρειών και ευρύτερα του τεχνολογικού κλάδου.

Η Κομισιόν, στην απόφαση της, υποστήριξε πως οι τροποποιήσεις και παραχωρήσεις που πρόσφερε η Microsoft στον τομέα του cloud gaming ήταν αρκετές για να άρουν τις επιφυλάξεις της για τυχόν παραβιάσεις των antitrust κανονισμών, οπότε συναίνεσε στην ολοκλήρωση της συμφωνίας. Μάλιστα, για το σκοπό αυτό οι δύο πλευρές είχαν τακτικές επαφές, που περιλάμβαναν και προσωπικές συναντήσεις του προέδρου της Microsoft, Μπραντ Σμιθ με αξιωματούχους της Επιτροπής.

Κλειδί το cloud gaming

Η ετυμηγορία των Βρυξελλών θεωρείται κομβικής σημασίας, καθώς οι αρχές ανταγωνισμού διεθνώς εστιάζουν λίγο-πολύ στα ίδια ακανθώδη σημεία που προκύπτουν από την σύμπραξη του τεχνολογικού κολοσσού με μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες gaming και κυρίως την πίεση του ανταγωνισμού στις gaming κονσόλες και στην αγορά του cloud gaming.

Θυμίζουμε πως η Activistion αποτελεί από τα μεγαλύτερα ονόματα του κλάδου, με εξαιρετικά δημοφιλή παιχνίδια όπως το Call of Duty και το World of Warcraft και ουσιαστικά το εισιτήριο για την Microsoft, ώστε να εισέλθει δυναμικά και στον σταθερά κερδοφόρο χώρο του gaming. Για το λόγο αυτό, εξάλλου, έτεροι ανταγωνιστικοί όμιλοι όπως η Sony, η κατασκευάστρια του PlayStation, η Nintendo και η Nvidia ασκούν έντονες πιέσεις για το μπλοκάρισμα του… γάμου των δύο εταιρειών.

Microsoft και Activision εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για την απόφαση της Κομισιόν, ενώ έχουν ήδη ανακοινώσει την άσκηση έφεσης κατά του βρετανικού «όχι». Ωστόσο, το μεγαλύτερο εμπόδιο τους εντοπίζεται στις αντίστοιχες αμερικανικές αρχές του US Federal Trade Commission που ακόμη δεν έχουν εκδώσει την απόφαση τους.

Πάντως, δημοσιεύματα ανέφεραν ότι οι εποπτικές αρχές της Κομισιόν βρίσκονταν όλο το τελευταίο διάστημα σε τακτικές επαφές για την ανταλλαγή στοιχείων και απόψεων με τους ομολόγους τους στο FTC.

Αν σου άρεσε κάνε