Ανήσυχοι επενδυτές από την «έκρηξη» της τεχνητής νοημοσύνης - Τη συγκρίνουν με την ατομική βόμβα

Ανήσυχοι επενδυτές από την «έκρηξη» της τεχνητής νοημοσύνης - Τη συγκρίνουν με την ατομική βόμβα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ UPD 20:30 Δημιουργία 07/05/23, 20:25
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Οι επενδυτές Γουόρεν Μπάφετ και Τσάρλι Μάνγκερ μοιράστηκαν τις σκέψεις τους σχετικά με τις πρόσφατες εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη, με τον πρώτο μάλιστα να τη συγκρίνει με την ατομική βόμβα.

Στο πλαίσιο της ετήσιας γενικής συνέλευσης της Berkshire Hathaway στην Ομάχα της Νεμπράσκα το Σάββατο, ένα μέλος του ακροατηρίου ρώτησε τον Τσάρλι Μάνγκερ, αντιπρόεδρο της εταιρείας, αν πιστεύει ότι η τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης θα έχει θετικό αντίκτυπο στις μετοχές, την αγορά και την κοινωνία στο σύνολό της.

«Λοιπόν, αν πηγαίνατε στα εργοστάσια της BYD στην Κίνα, θα βλέπατε τη ρομποτική να προχωρά με απίστευτους ρυθμούς. Θα δούμε πολύ περισσότερη ρομποτική στον κόσμο. Εγώ προσωπικά είμαι επιφυλακτικός σε ορισμένες από τις διαφημίσεις που γίνονται για την τεχνητή νοημοσύνη», είπε ο κ. Μάνγκερ και αστειευόμενος συμπλήρωσε: «Νομίζω ότι η παλιομοδίτικη νοημοσύνη λειτουργεί αρκετά καλά»

Από την πλευρά του ο Γουόρεν Μπάφετ επισήμανε ότι «δεν θα υπάρξει τίποτα στην τεχνητή νοημοσύνη που θα αντικαταστήσει το γονίδιο» και αναγνώρισε ότι η τεχνητή νοημοσύνη «μπορεί να κάνει εκπληκτικά πράγματα» και όπως είπε, ο φίλος του και συμπατριώτης του δισεκατομμυριούχος Μπιλ Γκέιτς του έδειξε την τελευταία έκδοση της τεχνολογίας ChatGPT της Microsoft. «Έκανε αξιοσημείωτα πράγματα», είπε ο Μπάφετ. «Αλλά δεν μπορούσε να πει αστεία», συμπλήρωσε.

Ο Μπάφετ είπε επίσης ότι η δύναμη της AI θα πρέπει να προκαλεί ανησυχία, συγκρίνοντας την με την ανακάλυψη που οδήγησε στα πυρηνικά όπλα.

«Όταν κάτι μπορεί να κάνει όλων των ειδών τα πράγματα, ανησυχώ λίγο», εξήγησε ο Μπάφετ. Μάλιστα, όπως είπε, η ανακάλυψη της ατομικής βόμβας έγινε για πολύ καλό σκοπό, ωστόσο κανείς δεν γνωρίζει τι μπορεί να προκαλέσει τα επόμενα 200 χρόνια.

«Ο Αϊνστάιν είπε ότι η ατομική βόμβα άλλαξε τα πάντα στον κόσμο εκτός από τον τρόπο που σκέφτονται οι άνθρωποι. Θα έλεγα ότι με την τεχνητή νοημοσύνη, μπορεί να αλλάξουν τα πάντα στον κόσμο εκτός από το πώς σκέφτονται και συμπεριφέρονται οι άνθρωποι», πρόσθεσε.

Οι ανησυχίες του Μπάφετ απηχούν εκείνες που διατυπώθηκαν από περισσότερους από 1.000 ερευνητές και τεχνολόγους, μεταξύ των οποίων και ο Έλον Μασκ, οι οποίοι υπέγραψαν επιστολή με την οποία ζητούν εξάμηνη παύση της ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης, διότι, όπως είπαν, εγκυμονεί «βαθύτατους κινδύνους για την κοινωνία και την ανθρωπότητα».

«Καμπανάκι» ΗΠΑ

Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις συναντήθηκε την Πέμπτη με τους ηγέτες τεσσάρων εταιρειών τεχνολογίας - Google, Microsoft, Anthropic και OpenAI - με επίκεντρο την τεχνητή νοημοσύνη. Ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι η συνάντηση έγινε «για να υπογραμμιστεί ότι οι εταιρείες έχουν θεμελιώδη ευθύνη να διασφαλίζουν ότι τα προϊόντα τους είναι ασφαλή και προστατευμένα πριν αναπτυχθούν ή δημοσιοποιηθούν».

Αν σου άρεσε κάνε