Ελληνική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής: Μεταμόσχευση ωοθηκικού ιστού σε live streaming

Ελληνική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής: Μεταμόσχευση ωοθηκικού ιστού σε live streaming

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ UPD 14:47 Δημιουργία 03/11/21, 14:40
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Μεταμόσχευση ωοθηκικού ιστού θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν διαδικτυακά σε πραγματικό χρόνο επιστήμονες από δώδεκα δημόσια νοσοκομεία, την Παρασκευή 5 Νοεμβρίου.

Η Ελληνική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής, συντονίζει τη συνεργασία ξένων και Ελλήνων επιστημόνων.

Η χειρουργική διαδικασία θα γίνει από επιστημονική ομάδα της κλινικής "Γένεσις Αθηνών", παρουσία ομάδας εξειδικευμένων ιατρών και βιολόγων από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Οσλο, με επικεφαλής τον καθηγητή και Διευθυντή του Τμήματος Αναπαραγωγικής Ιατρικής καθηγητή Πίτερ Ζόλταν και των συνεργατών του Γκούρι Ματζάκ, Τόμας Φρέντρικ Θαουλόου, Μαρί Ιντάχλ και την Ελληνίδα Μαρία Μπίμπα.

Τρεις γυναίκες, οι οποίες πριν από οκτώ, επτά και πέντε χρόνια, αντίστοιχα, διαγνώστηκαν με καρκίνο (οι δύο εξ αυτών με καρκίνο μαστού), αποφάσισαν να διατηρήσουν τη γονιμότητά τους τότε, με τη μέθοδο της κρυοσυντήρησης ωοθηκικού ιστού, έτσι ώστε να μπορέσουν να προχωρήσουν άμεσα στις θεραπείες τους για την καταπολέμηση του καρκίνου (χειρουργεία, χημειοθεραπείες και ακτινοβολίες). Σήμερα, και μετά την αποθεραπεία τους, οι γυναίκες αυτές επιστρέφουν για τη μεταμόσχευση του φλοιού των ωοθηκών τους ώστε να προχωρήσουν σε φυσική σύλληψη, κατ' αρχάς με το δικό τους γενετικό υλικό, που θα παράξουν οι ωοθήκες τους, και ενδεχομένως και με τη συνδρομή τής υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Η μια εξ αυτών βρίσκεται σε εμμηνόπαυση, ενώ οι άλλες δύο έχουν διαταραχές κύκλου.

Η χειρουργική διαδικασία θα μεταδοθεί ζωντανά, 5 Νοεμβρίου στις 09:00, ενώ θα ακολουθήσει συζήτηση στις 12:00-13:30 και θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν επιστήμονες από τα νοσοκομεία "Έλενα Βενιζέλου", "Ο Άγιος Σάββας", "Μεταξά", "Αττικό", το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας και τα νοσοκομεία Άργους, Μυτιλήνης, Σάμου, Καλαμάτας, Χίου, Τρίπολης και Σπάρτης.

Σε όλη τη διάρκεια της ζωντανής μετάδοσης οι σύνεδροι θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν με σχόλια και παρεμβάσεις, συζητώντας διαδραστικά με την επιστημονική ομάδα που έχει την ευθύνη της μεταμόσχευσης, αλλά και της διοργάνωσης.

Τη διαδικτυακή συνάντηση θα χαιρετήσει ο πρόεδρος του ΙΣΑ και περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης. Εκ μέρους της Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής (ΕΕΑΙ) τον συντονισμό έχουν αναλάβει οι Κωνσταντίνος Πάντος και Κωνσταντίνος Σφακιανούδης.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Αν σου άρεσε κάνε