lykoudis

Λυκούδης στο «Χ»: H νέα Κεντροαριστερά πρωταγωνιστής ως ενιαίος πολιτικός φορέας

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ UPD 12:43 Δημιουργία 01/09/17, 18:27
Συνέντευξη στον Αλέξανδρο Βέλμαχο

Σχεδόν δύο μήνες πριν ανοίξουν οι κάλπες για την ανάδειξη του αρχηγού, ο βουλευτής Α' Αθήνας του «Ποταμιού» μιλά στο xrimaonline.gr για το εγχείρημα της νέας Κεντροαριστεράς, τις προσδοκίες ως προς το ρόλο του φορέα, ενώ αναφέρεται και στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, την ώρα που οι επόμενοι μήνες είναι ιδαίτερα κρίσιμοι για την εγχώρια πολιτική σκηνή.


Το μήνυμα πως η νέα Κεντροαριστερά δεν φιλοδοξεί να μπει «σφήνα» μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ, αλλά στοχεύει σε πρωταγωνιστικό ρόλο στην πολιτική ζωή της χώρας, στέλνει ο βουλευτής Α' Αθήνας του Ποταμιού, αντιπρόεδρος της Βουλής και επικεφαλής της κίνησης «ΜΕΤΑρυθμιστές της Αριστεράς», Σπύρος Λυκούδης, μιλώντας στο xrimaonline.gr.

Ο κ. Λυκούδης, σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις ενόψει της ανάδειξης της επόμενης ηγεσίας του χώρου, αφήνει «αιχμές» για τη διαδικασία που ακολουθείται, κάνοντας λόγο για «έναρξη με παράδοξο και ανακόλουθο τρόπο» και εκφράζοντας την ένστασή του για την εκλογή αρχηγού πριν την ίδρυση του νέου φορέα.

Σχετικά με το φλέγον ζήτημα, εάν θα πρέπει να υπάρξει διάλυση των κομμάτων που συμμετέχουν στο εγχείρημα της Κεντροαριστεράς, ο βουλευτής του «Ποταμιού» υπογραμμίζει ότι πρέπει να δημιουργηθεί «ένας ενιαίος και πολυτασικός φορέας», χωρίς «επιμέρους πολιτικούς συσχετισμούς στο εσωτερικό του», ξεκαθαρίζοντας όμως πως απαιτείται χρόνος και «ένα ενδιάμεσο στάδιο» για αυτή τη μετάβαση. 

Αναφορικά με την επιλογή Θεοδωράκη να διεκδικήσει την αρχηγία, ο ίδιος επισημαίνει πως εξαρτάται από ποια πλευρά βλέπει κανείς το ζήτημα της υποψηφιότητας. Κάποιος θα πει «ναι, γιατί σκέφτεται να το πολεμήσει από τα μέσα και να το αλλάξει», κάποιος άλλος θα πει «και ως ένδειξη αυτοκριτικής για υπερβολές στον πολιτικό λόγο στο παρελθόν», συμπληρώνει.

Τέλος, σχετικά με τα σενάρια περί πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, ο κ. Λυκούδης εκτιμά πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν θα εξαντλήσει την τετραετία, «βλέποντας» τη διεξαγωγή εκλογών το φθινόπωρο του 2018.

Image result for σπύρος λυκούδης

Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Λυκούδη:

-Πως θεωρείτε ότι ξεκινά η διαδικασία για την εκλογή αρχηγού στην κεντροαριστερά; Πότε πιστεύετε ότι θα πρέπει να ολοκληρωθεί το χρονοδιάγραμμα για την επόμενη μέρα;

Ξεκινάμε με ανακόλουθο και παράδοξο τρόπο. Εκλέγεται ηγέτης πριν υπάρξει ο πολιτικός φορέας στον οποίο θα ηγηθεί. Έχω διατυπώσει πολλές φορές την ένστασή μου σε μια τέτοια διαδικασία αλλά δεν εισακούστηκα. Την επομένη πάντως της εκλογής αρχηγού πρέπει να ξεκινήσει μια προσεκτική, σοβαρή και υπεύθυνη κεντρική πολιτική συνεννόηση μεταξύ των κομμάτων, κινήσεων και παραγόντων που συγκροτούν αυτόν τον χώρο, για να διατυπωθούν τα επόμενα βήματα και το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα μέχρι το Συνέδριο που θα ιδρύσει τον νέο φορέα.


-Με δεδομένο όπως φαίνεται ότι θα υπάρχουν πολλές υποψηφιότητες για την αρχηγία στο χώρο της Κεντροαριστεράς, θεωρείται πως κάποιοι από τους υποψήφιους θα αποσυρθούν στηρίζοντας κάποιον άλλο υποψήφιο;

Δεν νομίζω ότι προτίθεται να αποσυρθεί κάποιος από όσους ήδη έχουν καταθέσει την υποψηφιότητά τους, χάριν κάποιου άλλου. Είναι διαφορετικό το ζήτημα, τι θα πράξουν όσοι δεν περάσουν στο 2ο γύρο εκλογής, αν υπάρξει φυσικά 2ος γύρος.


-Από σημαίνοντα στελέχη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης τονίζεται πως όλοι οι πολιτικοί σχηματισμοί πρέπει να αυτοδιαλυθούν και να μπουν χωρίς φορέα στο νέο πολιτικό σχήμα; Πως το κρίνετε;

Η στόχευση πρέπει να είναι ένας ενιαίος πολιτικός φορέας χωρίς επιμέρους πολιτικούς συσχετισμούς στο εσωτερικό του. Αλλά αυτό για να γίνει χρειάζεται χρόνο ωρίμανσης. Δεν είναι απλό θέμα να συγκροτείται νέος φορέας από υπάρχοντες και λειτουργούντες πολιτικούς χώρους. Το ενδιάμεσο στάδιο το θεωρώ αναγκαίο. Η νέα Κεντροαριστερά εγώ πιστεύω ότι τελικά πρέπει να υπάρξει ως ενιαίος αλλά και πολυτασικός φορέας.


-Μπορεί η κεντροαριστερά να μπει «σφήνα» μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ και να διεκδικήσει τη δεύτερη θέση στο πολιτικό σκηνικό της χώρας

Η Κεντροαριστερά, αν ενωθεί και ανασυγκροτηθεί θα πάρει την ιστορική της θέση στο πολιτικό σύστημα. Δεν φιλοδοξεί να είναι ‘’σφήνα’’, από δω ή από κει αλλά να διαχειριστεί τα ζητήματα της κοινωνίας, ως πρωταγωνιστής.

Δεν ξέρω αν θα τα καταφέρει αλλά αυτή πρέπει να είναι η πολιτική φιλοδοξία της.

-Ο Σταύρος Θεοδωράκης θα έπρεπε να μπει στην κούρσα για την εκλογή, με δεδομένη τη σφοδρή κριτική που έχει ασκήσει το «Ποτάμι» στο παλιό πολιτικό σκηνικό;

Αναλόγως πως το βλέπει κανείς. Κάποιος θα πει «ναι, γιατί σκέφτεται να το πολεμήσει από τα μέσα και να το αλλάξει», κάποιος άλλος θα πει «και ως ένδειξη αυτοκριτικής για υπερβολές στον πολιτικό λόγο στο παρελθόν».


-Με δεδομένο πως το «Ποτάμι» μπήκε στη Βουλή με 11 βουλευτές και πλέον διαθέτει 6, θα μπορέσει να μπει στο Κοινοβούλιο στις επόμενες εκλογές κατεβαίνοντας αυτόνομα;

Αν πετύχει η συγκρότηση της νέας ενιαίας Κεντροαριστεράς το Ποτάμι δεν θα είναι προφανώς αυτόνομο στην εκλογική μάχη. Θα είναι στη Βουλή ως τμήμα του νέου πολιτικού σχηματισμού.


-Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ θα εξαντλήσει την τετραετία;

Εκτιμώ ότι όλες οι ενδείξεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι εκλογές θα διεξαχθούν το φθινόπωρο του 2018. 

 

Αν σου άρεσε κάνε