Δωρεάν μάθημα γιόγκα για γονείς και παιδιά στη πλατεία Χαλανδρίου

Δωρεάν μάθημα γιόγκα για γονείς και παιδιά στη πλατεία Χαλανδρίου

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ UPD 13:00 Δημιουργία 10/09/18, 12:47
Αρθρογράφος: Χριστίνα Διαμαντοπούλου
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ

Γιόγκα με το παιδί σας, στην πλατεία της πόλης σας. Πώς θα σας φαινόταν αυτή η ιδέα; Η δασκάλα της γιόγκα Σοφία Φώτεινα, πραγματοποίησε σήμερα το πρωί ένα τέτοιο μάθημα στην πλατεία του Χαλανδρίου και με αφορμή την επανάληψή του ξανά αύριο, μίλησε στο xrimaonline.gr για την πρωτότυπη πρωτοβουλία αλλά και τον ρόλο που μπορεί να παίξει η κοινή άσκηση με τα παιδιά μας, στη δόμηση μιας υγιούς και δυνατής σχέσης μαζί τους.


Σήμερα και αύριο, στην πλατεία Χαλανδρίου, έχετε οργανώσει από ένα δωρεάν μάθημα γιόγκα για τους γονείς και τα παιδιά τους. Πώς σας ήρθε αυτή η ιδέα;

Σκεφτήκαμε πως θα ήταν ένας ωραίος τρόπος να γνωρίσουν οι γείτονές μας την γιόγκα των Ιμαλαΐων (Himalayan Yoga Meditation). Να πάμε εμείς προς αυτούς και όποιος θέλει να ακολουθήσει. Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τον Δήμο του Χαλανδρίου που ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημά μας.

Ποιος είναι ο στόχος σας;
Στόχος μας είναι να ωφεληθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι, γι’ αυτό θα το επαναλάβουμε.

Γιατί επιλέξατε το Χαλάνδρι; Σκοπεύετε να μεταφέρετε αυτή την ιδέα και σε άλλες περιοχές της Αττικής;
Είναι πολύ πιθανό. Το αποτέλεσμα αυτού του διήμερου θα μας καθοδηγήσει.

Πρέπει όσοι ενδιαφέρονται να δηλώσουν συμμετοχή; Ή απλά να εμφανιστούν; Τι πρέπει να έχουν μαζί τους;
Όχι, δεν χρειάζεται να δηλώσουν συμμετοχή. Όποιος είναι κοντά, καλοδεχούμενος. Γι’ αυτό δεν είναι απαραίτητο να έχουν κάτι συγκεκριμένο μαζί τους.

Πώς χειριζόμαστε και πώς ενημερώνουμε τα παιδιά για τη γιόγκα;
Ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος, αν είναι μέχρι 3 ετών, είναι να ξεκινήσουμε εμείς οι γονείς και να τους δώσουμε χρόνο να μας μιμηθούν. Αργότερα, όταν ξέρουν τι γίνεται στη διάρκεια του «μαθήματος»,-το διαπιστώνουν εύκολα σαν παρατηρητές- συνήθως και αν τους ταιριάζει, δεν θέλουν να φύγουν. Και πάλι, ο ιδανικός τρόπος είναι να κάνουν και οι γονείς γιόγκα. Τότε δεν χρειάζονται κουβέντες το ζωντανό παράδειγμα τα λέει όλα.

Η γιόγκα απαιτεί αυτοσυγκέντρωση. Πώς μπορούμε να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά να το δουν «σοβαρά» και όχι ως παιχνίδι;
Καταλαβαίνω τι λέτε. Χαιρόμαστε αν τα παιδιά δεχτούν τη γιόγκα σαν μια συνήθεια ευχάριστη που θέλουν να την επαναλάβουν. Μόνο κάτι που μας ευχαριστεί θέλουμε να το κάνουμε συνέχεια. Κι επειδή με τη γιόγκα αναπτύσσεται όλο το δυναμικό του παιδιού και τα παιδιά το νιώθουν αυτό, συμμετέχουν με χαρά σε αυτό το «σοβαρό παιχνίδι».

Πόσο σημαντική είναι η γιόγκα σε ενήλικες αλλά και παιδιά; Πόσο μπορεί να συμβάλλει στη δόμηση μιας υγιούς και ουσιαστικής σχέσης μεταξύ γονέα-παιδιού;
Επειδή η γιόγκα -εκτός από επιστήμη και φιλοσοφία- είναι και τρόπος ζωής, αν και οι γονείς και τα παιδιά βάλουν στη καθημερινότητά τους τη γιόγκα είναι αναμφισβήτητο ότι η σχέση τους θα γίνει πιο ουσιαστική και πιο δυνατή. Θα είναι από αυτές τις σχέσεις που δεν μπορεί καμία δυσκολία να τις κλονίσει. Αντίθετα παίρνουν όλοι χαρά από το γεγονός ότι δυναμώνει ο θεσμός της οικογένειας, ανακαλύπτουν ποιος είναι ο πραγματικός ρόλος της οικογένειας και των γονιών και αναπτύσσονται ώριμοι πολίτες, μελλοντικοί ηγέτες που προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο.

Ποια είναι τα σχέδια του «Καφέ Σχολειό» για τη νέα σεζόν που ξεκινά;
Στο Καφέ Σχολειό συνεχίζουμε τα Εργαστήρια Αυτογνωσίας και Αυτοπραγμάτωσης με τα συνακόλουθα σεμινάριά τους στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη και τις ομάδες Γιόγκα για ενήλικες και παιδιά. Προσθέτουμε Αρχαία Ελληνικά για παιδιά 5ης και 6ης Δημοτικού, όπου με ευχάριστο και φυσικό τρόπο τα παιδιά έρχονται σε επαφή με τις ρίζες μας, ώστε να αναπτύσσεται η ευφυΐα τους και να μην έχουν δυσκολία στα ερχόμενα χρόνια, και όπου ήδη υπάρχουν μαθησιακές δυσκολίες να ξεπερνιούνται με αυτήν την απλή και ζωντανή εξάσκηση, που ήδη την έχουν εφαρμόσει πειραματικά στα δημόσια σχολεία της Αγγλίας με μεγάλη επιτυχία.

Επίσης, για ενήλικες αυτήν τη φορά, θα ξεκινήσουμε και μια σειρά σεμιναρίων από τον Γιώργο Τσαγκρινό με θέμα: «Η εσωτερική συγγένεια των Ελληνικών και Ινδουιστικών πολιτισμικών παραδόσεων» . Και από τα πιο σημαντικά μας σεμινάρια, μας έρχεται από τον Καναδά ο Pandit Priyadarsan (Pierre Lefebvre) που θα δώσει ένα τριήμερο Σεμινάριο από τις 12 έως τις 14 Οκτωβρίου πάνω στην «Χάθα Γιόγκα και η φιλοσοφία πίσω από τις στάσεις».

Η Σοφία Φώτεινα είναι δασκάλα της γιόγκα (RYT 500) πιστοποιημένη από την Yoga Alliance και την CYA International (Council of Yoga Accreditation International) και νηπιαγωγός ειδικευμένη στη μέθοδο του «Καφέ Σχολειό» για οικογένειες.

Περισσότερες πληροφορίες για την ίδια και το «Καφέ Σχολειό» θα βρείτε εδώ.

Αν σου άρεσε κάνε