konstantinopoulos-odysseas

Οδ. Κωνσταντινόπουλος στο «xrimaonline.gr»: Στόχος η δεύτερη θέση στις εκλογές

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ UPD 12:43 Δημιουργία 02/10/17, 07:14
Συνέντευξη στον Αλέξανδρο Βέλμαχο

Ο υποψήφιος για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς τονίζει πως θέλει να είναι στο δεύτερο γύρο των εκλογών ενώ σημειώνει ακόμα πως ο νέος φορέας πρέπει να βρεθεί στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις επόμενες βουλευτικές εκλογές.

Τουλάχιστον η δεύτερη θέση στις εκλογές για την ανάδειξη ηγεσίας στο χώρο της Κεντροαριστεράς είναι ο στόχος που θέτει ο βουλευτής Αρκαδίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και ένας εκ των διεκδικητών για την αρχηγία του νέου φορέα, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, μιλώντας στο xrimaonline.gr.

O κ. Κωνσταντινόπουλος τονίζει πως ο νέος φορέας πρέπει να ξεπεράσει τη λογική του μικρού κόμματος και περιγράφοντας το δικό του σχέδιο για την Κεντροριστερά υπογραμμίζει ότι θα πρέπει να υπάρξει ένας ενιαίος πολιτικός φορέας μετά από την ανάδειξη του νέου αρχηγού, καθώς και ένωση των κοινοβουλευτικών ομάδων της ΔΗΣΥ και του Ποταμιού.

Θέτοντας διαχωριστικές γραμμές με τα δύο μεγάλα κόμματα, προσάπτει συντηρητισμό στη ΝΔ και εθνικολαϊκισμό στους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και δηλώνει ότι δεν πιστεύει στους διαχωρισμούς του παρελθόντος και πως «ο διχασμός "Αριστερά-Δεξιά" δεν ανταποκρίνεται πλέον ούτε στις ανάγκες της κοινωνίας ούτε στα αιτήματα ων πολιτών».

Ο κ. Κωνστανινόπουλος θεωρεί πως είναι εφικτό για το νέο πολιτικό φορέα που θα δημιουργηθεί μετά από την ανάδειξη αρχηγού να πάρει το ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «απέναντι στη Νέα Δημοκρατία», όπως χαρακτηριστικά δηλώνει. 

Σχετικά με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ο βουλευτής Αρκαδίας εκτιμά πως οι Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος θα μείνουν «γαντζωμένοι» στις καρέκλες για όσο περισσότερο μπορούν και συμπληρώνει ότι η συγκυβέρνηση δεν πρόκειται να δείξει «ευθιξία, κοινωνική ευαισθησία, σεβασμό στην κοινή γνώμη».

Image result for οδυσσέασ κωνσταντινόπουλοσ

Αναλυτικά η συνέντευξη του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου:

-Πιστεύετε πως θα καταφέρετε να συνεχίσετε στο δεύτερο γύρο των εκλογών; Εάν όχι, έχετε θέσει ένα ποσοστό «στόχο» με το οποίο θα είστε ικανοποιημένος;

Ο στόχος είναι ένας: η δεύτερη θέση της Παράταξης στις επόμενες εκλογές. Θα είμαι ικανοποιημένος όταν ο νέος φορέας της Κεντροαριστεράς ξεπεράσει τα σύνδρομα της σύγκρουσης μηχανισμών του παρελθόντος και τη νοοτροπία ενός μικρού κόμματος. Όταν συγκροτηθεί μία μεγάλη κοινωνική συμμαχία με όλους τους προοδευτικούς πολίτες, ώστε η Παράταξή μας να καταθέσει την άλλη κυβερνητική πρόταση, απέναντι στην συντηρητική πρόταση της ΝΔ. Όταν ο εθνικολαϊκισμός των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ηττηθεί στρατηγικά, τόσο στις εκλογές, όσο και στη συνείδηση των πολιτών.

-Σε περίπτωση που δεν καταφέρετε να περάσετε στο δεύτερο γύρο, ποια υποψηφιότητα θα στηρίζατε;

Οι προτάσεις που έχω καταθέσει εδώ και δύο χρόνια, από το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ το 2015, υποστηρίζονται πλέον από την πλειοψηφία της Παράταξης: ένας ενιαίος πολιτικός φορέας, εκλογή επικεφαλής από τη βάση, εσωκομματικά δημοψηφίσματα για τα μεγάλα θέματα της Παράταξης, ακόμη και το πιο πρόσφατο αίτημά μου, για ενιαία λειτουργία των δύο Κοινοβουλευτικών Ομάδων (Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Ποταμιού) μετά από την εκλογή ηγεσίας, υποστηρίζεται πλέον από τους περισσότερους. Ελπίζω να συνεχίσουμε όλοι να τις υποστηρίζουμε και στον δεύτερο γύρο, με την ίδια συνέπεια. Αλλά και μετά από τις 13 Νοεμβρίου. Η αξιοπιστία και η συνέπεια λόγων και έργων καθενός μας, αλλά και της Παράταξης συνολικά, θα κριθούν από αυτό.

-Για τον τρόπο με το οποίο οδηγείστε στην εκλογή νέας ηγεσίας, θεωρείτε πως η διαδικασία προχωρά σωστά; Πχ, είναι ορθή η απόφαση για την εισφορά των 4 ευρώ των ψηφοφόρων;

Ήταν αυτονόητο πως θα υπήρχαν μεγάλες συζητήσεις για τη διαδικασία. Θεωρώ όμως πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν σοβαρές ενστάσεις. Η ισότιμη μεταχείριση όλων των υποψηφίων, η προσπάθεια να διασφαλίσουμε την μεταξύ μας δεοντολογική συμπεριφορά αλλά και ισότιμη παρουσία προς τους πολίτες, η διαφάνεια και η διασφάλιση της μεγαλύτερης δυνατής συμμετοχής των πολιτών, θα μας οδηγήσουν σε μία πολύ σημαντική διαδικασία, που θα αποτελέσει εθνικό γεγονός, όχι μόνο για την Παράταξη, αλλά συνολικά για την κοινωνία μας. Όσο για την «εισφορά», η πρότασή μου είναι να είναι δύο ευρώ.

-Η υποψηφιότητα σας, θεωρείτε πως είναι περισσότερο στο χώρο του κέντρου παρά στο χώρο της κεντροαριστεράς;

Αφήνω στην άκρη τους διαχωρισμούς του παρελθόντος. Ο διχασμός «Αριστερά-Δεξιά» δεν ανταποκρίνεται πλέον ούτε στις ανάγκες της κοινωνίας ούτε στα αιτήματα ων πολιτών. Προσωπικά, στέκομαι απέναντι στον συντηρητισμό της Νέας Δημοκρατίας, και αγωνίζομαι ενάντια στον εθνικολαϊκισμό των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Προτείνω μια νέα συμφωνία ανάμεσα στο κράτος και τον επιχειρηματικό κόσμο με σκοπό την παραγωγή πλούτου, νέες θέσεις εργασίας με καλύτερους μισθούς και εργαζόμενους που μπορούν να κάνουν όνειρα και να ζήσουν τις οικογένειές τους. Θέλω όλοι να αισθανθούν μέτοχοι στη νέα αναπτυξιακή προσπάθεια και να εισπράξουν το μέρισμα του αγώνα τους. Μόνο έτσι θα διασφαλιστούν αξιοπρεπείς συντάξεις για τους γονείς μας και κοινωνική αλληλεγγύη για αυτούς που την έχουν ανάγκη.

-Με δεδομένες τις έντονες επικρίσεις που είχαν ασκήσει κάποιοι από τους συνυποψήφιους για την ηγεσία (Θεοδωράκης, Ραγκούσης) κατά του ΠΑΣΟΚ στο πρόσφατο παρελθόν, θεωρείτε πως ορθώς διεκδικούν την ηγεσία της Κεντροαριστέρας;

Κάθε υποψήφιος καταθέτει τη δική του ατζέντα, την ιστορική του διαδρομή, το έργο του, αλλά και το όραμά του για το μέλλον. Εναπόκειται στους πολίτες να κρίνουν, και να ψηφίσουν. Η αξιοπιστία και η συνέπεια έργων και λόγων έχει πολύ μεγάλη σημασία για το μέλλον της Παράταξης, αλλά και για τα ίδια τα στελέχη της. Πάντως, στο βαθμό που οι υποψηφιότητες που έχουν κατατεθεί ενώνουν και δεν διχάζουν την Παράταξη και τους πολίτες, διευρύνουν τη συμμετοχή και ανοίγουν το διάλογο προς την κοινωνία, αντί να τον προσανατολίζουν σε εσωκομματικές μάχες μηχανισμών, νομίζω πως είναι θετικές.

-Μπορεί όντως η Κεντροαριστερά να διεκδικήσει το ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις επόμενες εκλογές; Και ειδικότερα, ποιο ποσοστό θα ήταν ικανοποιητικό για εσάς;

Το να καταστεί η Παράταξη δεύτερος κυβερνητικός προοδευτικός πόλος απέναντι στη Νέα Δημοκρατία στις επόμενες εκλογές είναι εφικτός στόχος. Όταν το έθεσα για πρώτη φορά πριν από ένα χρόνο, πολλοί εμειδίασαν. Σήμερα, οι περισσότεροι το αναφέρουν ως προτεραιότητα στον πολιτικό διάλογο. Γι’αυτό και έχει μεγάλη σημασία, ο νέος αρχηγός της Παράταξης να μπορεί να αντιπαρατεθεί επί ίσοις όροις με τους κ.Τσίπρα και Μητσοτάκη, τόσο στα κοινοβουλευτικά έδρανα, για να μην κάνουν «πάρτυ πόλωσης» με τη βοήθεια των ΜΜΕ. Θέλουμε να εκπροσωπήσουμε όλους τους προοδευτικούς πολίτες, ακόμη και αυτούς που στις προηγούμενες εκλογές εξαπατήθηκαν από τον κ.Τσίπρα και τον ψήφισαν, ή αυτούς που επέλεξαν να απέχουν. Αν πετύχουμε αυτό το στόχο, το αποτέλεσμα θα είναι όντως ικανοποιητικό.

-Τέλος, εκλογές πότε βλέπετε; Θα οδηγηθεί η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ σε πρόωρες κάλπες μέσα στο 2018;

Θα προσπαθήσουν να μείνουν γαντζωμένοι στις καρέκλες τους και στα αξιώματά τους όσο περισσότερο μπορούν. Ας μη γελιόμαστε, το συγκολλητικό τους στοιχείο είναι η εξουσία, η δημιουργία εκλογικής πελατείας, το κράτος-λάφυρο, τα προνόμια και οι παχυλοί μισθοί. Θα αγωνιστούν να τα κρατήσουν με νύχια και με δόντια. Μην περιμένετε ευθιξία, κοινωνική ευαισθησία, σεβασμό στην κοινή γνώμη. Όσοι είπαν «ας τους δώσουμε μία ευκαιρία, δυο χρόνια θα μείνουν και μετά αν δεν πάνε καλά θα πέσουν», έκαναν λάθος. Οι πολίτες πρέπει να το θυμούνται αυτό: ψήφισαν Τσίπρα-Καμμένο για μία τετραετία.

Αν σου άρεσε κάνε