Απεβίωσε η «βασίλισσα της σόουλ», Aretha Franklin

Απεβίωσε η «βασίλισσα της σόουλ», Aretha Franklin

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ UPD 17:28 Δημιουργία 16/08/18, 16:59

Φτωχότερη από σήμερα είναι η μουσική σκηνή των ΗΠΑ αλλά και παγκοσμίως, καθώς η βασίλισσα της σόουλ, Arertha Franklin «έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 76 ετών καταλήγοντας στο σπίτι της στο Detroit, όπως ανακοίνωσε το απόγευμα της Πέμπτης ο μάνατζερ της.

Η Franklin αντιμετώπισε το τελευταίο χρονικό διάστημα πολύ σημαντικά προβλήματα υγείας, ενώ την περασμένη εβδομάδα η κατάσταση της υγείας της επιδεινώθηκε σε μεγάλο βαθμό.

Το 2011 είχε γίνει γνωστό ότι έπασχε από καρκίνο στο πάγκρεας και αργότερα η ίδια είχε αποκαλύψει πώς είχε κάνει επέμβαση για την αφαίρεση όγκου.

Μάλιστα στις αρχές του 2017 είχε ανακοινώσει πως αποχωρεί από την ενεργό δράση και πως θα σταματούσε τις ζωντανές εμφανίσεις ενώ είχε προβεί και στην ακύρωση συναυλιών.

Ποια ήταν

Ήταν φημισμένη για τις σόουλ ηχογραφήσεις της, αλλά είχε τραγουδήσει επίσης τζαζ, ροκ, blues, ποπ, γκόσπελ, μέχρι και όπερα. Ήταν ευρύτατα αναγνωρισμένη για το γεμάτο πάθος ερμηνευτικό της στυλ, και τις φωνητικές της δυνατότητες.

Η Franklin , είναι η δεύτερη πιο πολυβραβευμένη γυναίκα στην ιστορία των βραβείων Γκράμι. Έχει κερδίσει 20 βραβεία, στα οποία συμπεριλαμβάνονται το βραβείο του Ζωντανού Θρύλου και αυτό της Συνολικής Προσφοράς. Μεταξύ του 1968 και του 1975 κέρδισε έξι συνεχόμενα βραβεία, ενώ για το διάστημα αυτό, η κατηγορία "Καλύτερη Γυναικεία R&B Φωνητική Ερμηνεία" πήρε το παρατσούκλι "Το βραβείο της Αρίθα".

Η ίδια είχε ένα σύνολο είκοσι νούμερο 1 σινκλς στο Billboard R&B Singles Chart. Δύο από αυτά, το "Respect" τη δεκαετία του 1960 και το ντουέτο της με τον Τζορτζ Μάικλ τη δεκαετία του 1980, "I Knew You Were Waiting (For Me)" ανέβηκαν μέχρι την πρώτη θέση του Billboard Hot 100.

Αν σου άρεσε κάνε