Παναγία των Παρισίων: Θα ξανανοίξει απαλλαγμένη από 150 χρόνια σκόνης

Παναγία των Παρισίων: Θα ξανανοίξει απαλλαγμένη από 150 χρόνια σκόνης

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ UPD 22:00 Δημιουργία 22/09/22, 21:57
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Τέσσερα χρόνια μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 2019, στον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων οι εργασίες αποκατάστασης συνεχίζονται και αναδεικνύουν μία ξεχωριστή εικόνα του ναού-σύμβολο για την πρωτεύουσα της Γαλλίας.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του γαλλικού Τύπου, το ιστορικό μνημείο είναι «στην καλύτερη του κατάσταση» απαλλαγμένο από «150 χρόνια σκόνης» στους τοίχους.

Πριν ακόμη η πυρκαγιά σβηστεί εντελώς, οι γαλλικές Αρχές έκαναν έκκληση για οικονομική βοήθεια και τελικώς έλαβαν το ιλιγγιώδες ποσό των 846 εκατομμυρίων ευρώ από δωρεές. Αποκαλύφθηκε ότι μέχρι στιγμής το έργο αποκατάστασης του ναού έχει κοστίσει περίπου 700 εκατομμύρια ευρώ.

Η ανοικοδόμηση του ναού επιβραδύνθηκε λόγω της πανδημίας και της μόλυνσης του χώρου από σκόνη μολύβδου μετά την πυρκαγιά. Η απομάκρυνση «460 τόνων σκόνης μολύβδου» κόστισε 150 εκατομμύρια ευρώ.

Κατά τη διάρκεια της αποκατάστασης, οι υπεύθυνοι του έργου παρατήρησαν την έκταση των ρύπων που κάλυπταν το εσωτερικό του ναού. Η αποκατάστασή του ήταν μια καλή ευκαιρία να καθαριστεί.

Ο επικεφαλής του έργου αποκατάστασης, στρατηγός Ζαν-Λουί Ζορζελέν, δήλωσε ότι όταν η Παναγία των Παρισίων ανοίξει ξανά «θα τη δείτε όπως δεν την έχετε ξαναδεί ποτέ».

Η γαλλική κυβέρνηση σκοπεύει να ολοκληρώσει τις εργασίες αποκατάστασης το 2024 ώστε η Νοτρ Νταμ να είναι ξανά επισκέψιμη εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων που θα διεξαχθούν στη γαλλική πρωτεύουσα από τις 26 Ιουλίου έως τις 11 Αυγούστου 2024.

Αν σου άρεσε κάνε