«H Ιστορία της Γης» στο Ψηφιακό Πλανητάριο

«H Ιστορία της Γης» στο Ψηφιακό Πλανητάριο

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ UPD 15:38 Δημιουργία 15/11/21, 15:24
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Μία νέα παράσταση με τίτλο «Η Ιστορία της Γης» εντάσσεται στο πρόγραμμα του Ψηφιακού Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου από τις 19 Νοεμβρίου και προτείνεται για κοινό άνω των δέκα ετών.

Σχετική συνέντευξη Τύπου και η πρώτη παρουσίαση της νέας ψηφιακής παράστασης πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Πλανητάριο. Ο δρ. Μάνος Κιτσώνας, διευθυντής του Νέου Ψηφιακού Πλανηταρίου, σημείωσε ότι «η επιλογή του θέματος δεν έγινε σε τυχαία χρονική στιγμή, αφού τόσο η κλιματική αλλαγή όσο και η πανδημία κρούουν το καμπανάκι του κινδύνου για το πολύ κοντινό μέλλον του πλανήτη μας. Η νέα αυτή παραγωγή του Ιδρύματος Ευγενίδου μάς δίνει την ευκαιρία να αντλήσουμε εμπειρία μέσα από τη γνώση του παρελθόντος και μας προσκαλεί σ' ένα συναρπαστικό ταξίδι στον χρόνο, στην ιστορία της Γης».

Η παράσταση γυρίζει τους θεατές πριν σχεδόν 4,6 δισεκατομμύρια χρόνια και κάνει «στάσεις» στα μεγάλα και καθοριστικά γεγονότα του πλανήτη μας, όπως πώς γεννήθηκε και πώς εξελίχθηκε η Γη στο πέρασμα του χρόνου, πώς σχηματίστηκαν οι οροσειρές και οι βαθιές τάφροι στον ωκεάνιο πυθμένα και πώς προκαλούνται οι σεισμοί και οι ηφαιστειακές εκρήξεις.

Ο κ. Κιτσώνας αναφέρθηκε στις καινοτόμες και πρωτοποριακές τεχνικές ζωντανών γυρισμάτων που χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά από το Ίδρυμα Ευγενίδου και αφορούν στην δημιουργία «full dome videos» (ταινιών για ολόκληρο τον θόλο του Πλανηταρίου) με παρουσιαστή-αφηγητή τον ηθοποιό Άρι Γεροντάκη.

Όπως είπε, «όταν περνάμε σε προβολή εικόνας σε έναν τεράστιο θόλο επιφάνειας σχεδόν ενός στρέμματος και πολύ περισσότερο στη λογική του full dome, της κάλυψης δηλαδή του ημισφαιρικού θόλου με εικόνα, τότε τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Κι όμως έχουμε πλέον την ιδιαίτερη χαρά να παρουσιάζουμε τέτοιου είδους υψηλής ποιότητας γυρίσματα, ενσωματωμένα στις παραστάσεις μας στο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου, ένα από τα μεγαλύτερα και καλύτερα πλανητάρια στον κόσμο. Να σημειώσουμε, μάλιστα, ότι είναι ένα από τα πρώτα που εγκατέστησε προβολείς τεχνολογίας λέιζερ φωσφόρου πριν λίγα χρόνια κι έτσι βελτίωσε σημαντικά την ποιότητα της εικόνας».

Και αυτή η παραγωγή του Ιδρύματος Ευγενίδου, όπως και όλες οι προηγούμενες κατά τα τελευταία χρόνια, συνοδεύονται από δύο βιβλία-οδηγούς σε ψηφιακή μορφή, που προσφέρονται για δωρεάν ανάγνωση και απευθύνονται τόσο στο σχολικό κοινό (εκπαιδευτικούς και μαθητές/μαθήτριες) όσο και σε κάθε ενδιαφερόμενο. Ο πρώτος οδηγός περιλαμβάνει περισσότερες αναλυτικές πληροφορίες σε σχέση με αυτές που υπάρχουν στην παράσταση, ενώ ο δεύτερος οδηγός απευθύνεται στο μαθητικό κοινό και περιλαμβάνει πιο απλουστευμένα στοιχεία, που θα τους είναι χρήσιμα τόσο για πιθανές σχολικές εργασίες όσο και για την προσωπική ενημέρωσή τους. Και τους δύο οδηγούς έχει συγγράψει ο δρ. Αλέξης Δεληβοριάς, αστρονόμος του Ιδρύματος Ευγενίδου, που επίσης υπογράφει τα σενάρια, την επιστημονική επιμέλεια και τα κείμενα της αφήγησης στις παραγωγές του Nέου Ψηφιακού Πλανηταρίου.

Αναλυτικά, όσον αφορά τη δημιουργική ομάδα της παράστασης, τη σκηνοθετική επιμέλεια είχε ο Παναγιώτης Σιμόπουλος, ενώ ο Αναστάσιος Κατσάρης συνέθεσε την πρωτότυπη μουσική και επιμελήθηκε το sound design. Ο Ηλίας Μπαλντάς ήταν υπεύθυνος για τη διεύθυνση φωτογραφίας και την επεξεργασία των ζωντανών γυρισμάτων, ενώ σύμβουλος παραγωγής ήταν ο Διονύσης Σιμόπουλος.

Αν σου άρεσε κάνε