Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσ/νίκης: Αποκλειστικά διαδικτυακά η διεξαγωγή του

Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσ/νίκης: Αποκλειστικά διαδικτυακά η διεξαγωγή του

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ UPD 15:28 Δημιουργία 29/10/20, 15:12

Τη διοργάνωση του Φεστιβάλ, αποκλειστικά διαδικτυακά ανακοίνωσε η διοίκηση λόγω της κατάστασης που επικρατεί στη συμπρωτεύουσα, με τα κρούσματα του κορονοϊού να αυξάνονται ραγδαία.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, το φεστιβάλ έχοντας τη σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού «με αίσθημα ευθύνης και με κύριο μέλημα την ασφάλεια των εργαζομένων και των θεατών, αποφάσισε την διαδικτυακή διεξαγωγή του 61ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης από τις 5 έως τις 15 Νοεμβρίου. […] Ενεργοποιούμε έτσι το εναλλακτικό σενάριο που είχαμε εκπονήσει γι’ αυτή την περίπτωση. Το σύνθημά μας “Σινεμά με κάθε τρόπο” ήταν και παραμένει σε ισχύ: Περισσότερες από 170 ταινίες από όλο τον κόσμο θα μας φέρουν κοντά στο σινεμά, με κάθε τρόπο».

Το φεστιβάλ προχωρά μάλιστα, σε αύξηση κατά 40% του αριθμού επιτρεπόμενων θεάσεων ανά ταινία, ώστε να αποφευχθούν τα διαδικτυακά sold outs της περασμένης άνοιξης, όταν κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ το ενδιαφέρον του κοινού ήταν τέτοιο, που πολλές ταινίες «γέμιζαν» αστραπιαία.

Περιμένουμε περισσότερες λεπτομέρειες για την online διεξαγωγή του φεστιβάλ, ωστόσο όλα δείχνουν πως η διοργάνωση θέτει σε εφαρμογή το δεύτερο σενάριο που είχε εκπονήσει εδώ και καιρό, σύμφωνα με το οποίο:
«Στην περίπτωση που ισχύει γενικό lockdown ή lockdown στη Θεσσαλονίκη ή στην περίπτωση που οι κινηματογραφικές αίθουσες της Θεσσαλονίκης είναι κλειστές (αλλά ανοιχτές στην υπόλοιπη χώρα):
• Το 75% των ταινιών του προγράμματος (περισσότερες από 100 ταινίες) θα προβληθεί online σε ειδική πλατφόρμα του Φεστιβάλ. Ωστόσο θα αυξηθούν κατά 40% οι θεάσεις κάθε μιας από τις ταινίες που θα προβληθούν online. Στις online προβολές το εισιτήριο θα κοστίζει 3 ευρώ/θέαση. Ειδικά εκπτωτικά πακέτα εισιτηρίων για τις διαδικτυακές προβολές θα διατεθούν πριν την έναρξη του Φεστιβάλ.
• Στην περίπτωση που είναι κλειστές μόνο οι αίθουσες στη Θεσσαλονίκη και οι υπόλοιπες αίθουσες στην Ελλάδα είναι ανοιχτές, οι αίθουσες Odeon Paralimnio στα Ιωάννινα, Δαναός στην Αθήνα και Βιτσέντζος Κορνάρος στο Ηράκλειο θα προβάλλουν τις ταινίες του Φεστιβάλ που έχουν προγραμματίσει, τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Σε κάθε περίπτωση, στις πόλεις που θα λειτουργούν οι κινηματογραφικές αίθουσες, οι προγραμματισμένες προβολές του Φεστιβάλ θα γίνουν κανονικά.
• Το διαδίκτυο θα αξιοποιηθεί περισσότερο με ενέργειες που θα στηρίξουν το ηθικό του κόσμου».

Επιπλέον, στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι προχωρούν διαδικτυακά οι αναπτυξιακές δράσεις της Αγοράς αλλά και η νέα πρωτοβουλία Director’s Corner, μια καθημερινή online συνάντηση που στόχο έχει να δικτυώσει τους σκηνοθέτες απ’ όλο τον κόσμο παρά τις αντιξοότητες. Ακόμα, σχεδιάζεται η επέκταση των καλοκαιρινών προβολών το 2021 με αποκορύφωμα την εβδομάδα προβολών επιλεγμένων ταινιών της 61ης διοργάνωσης, ενώ ήδη επεξεργάζονται εναλλακτικά σενάρια για τη διεξαγωγή του 23ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Τέλος, στην ανακοίνωσή του το φεστιβάλ σημειώνει πως: «Για τις ανάγκες διοργάνωσης του διαδικτυακού 61ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα ισχύσουν όλες ανεξαιρέτως οι συμβάσεις των εργαζομένων - τόσο αυτές που έχουν ήδη ξεκινήσει, όσο και εκείνες που θα ξεκινήσουν τις επόμενες ημέρες».

Πηγή: Αθηνόραμα

Αν σου άρεσε κάνε