Καρδίτσα: Στις λάσπες το Αρχαιολογικό μουσείο

Καρδίτσα: Στις λάσπες το Αρχαιολογικό μουσείο

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ UPD 15:14 Δημιουργία 24/09/20, 14:57

Μεγάλες καταστροφές από την πλημμύρα της 19ης Σεπτεμβρίου υπέστη και το Αρχαιολογικό μουσείο Καρδίτσας το υπόγειου του οποίου γέμισε με νερά και λάσπη.

Στον υπόγειο χώρο βρίσκονται αποθήκες και ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός καθώς και οι υπόγειες αντλίες οι οποίες δεν δούλεψαν λόγω διακοπής ρεύματος ενώ ούτε η ηλεκτρογεννήτρια μπόρεσε να ανταπεξέλθει στις συνθήκες.

Στο σημείο θα παρευρεθεί αύριο η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη με τη συνοδεία κλιμακίου για αυτοψία.

Η καταγραφή των ζημιών σύμφωνα με την Εφορία Αρχαιοτήτων:

α) Ολόκληρος ο χώρος της αποθήκης είναι καλυμμένος με στρώμα λάσπης πάχους περίπου 15εκ.

β) Το σύνολο των κιβωτίων με τα αρχαία αντικείμενα που ήταν τακτοποιημένα στα ειδικά ερμάρια γέμισαν με νερό και λάσπη.

γ) Μεγάλος αριθμός κιβωτίων παρασύρθηκαν από το νερό με αποτέλεσμα να διασκορπιστεί το περιεχόμενό τους σε ολόκληρη την έκταση της αποθήκης.


δ) Ολόκληρη η αποθήκη είναι γεμάτη με έπιπλα, κιβώτια, εργαλεία και μηχανήματα που παρασύρθηκαν από το νερό καθιστώντας δύσκολη και χρονοβόρα την προσέγγιση στο χώρο.

ε) Όλος ο μηχανολογικός εξοπλισμός του μουσείου είναι καλυμμένος με λάσπη και φερτά υλικά. Σημαντικό μέρος του εξοπλισμού ενδέχεται να έχει καταστραφεί ολοσχερώς. Σε κάποια σημεία αποκολλήθηκαν και έσπασαν οι αεραγωγοί του συστήματος κλιματισμού του μουσείου.

στ) Ολόκληρος ο εξοπλισμός και τα μηχανήματα του ανελκυστήρα.


Όλος ο μηχανολογικός εξοπλισμός του μουσείου είναι καλυμμένος με λάσπη και φερτά υλικά. Σημαντικό μέρος του εξοπλισμού ενδέχεται να έχει καταστραφεί ολοσχερώς. Σε κάποια σημεία αποκολλήθηκαν και έσπασαν οι αεραγωγοί του συστήματος κλιματισμού του μουσείου
Το μουσείο παραμένει χωρίς ρεύμα. Αυτή τη στιγμή λειτουργεί με γεννήτριες.

Αν σου άρεσε κάνε