Ο Χαρίτσης «ταΐζει» το σενάριο εθνικών εκλογών το Μάιο

Ο Χαρίτσης «ταΐζει» το σενάριο εθνικών εκλογών το Μάιο

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 20:56 Δημιουργία 18/03/19, 15:55

Αν και η κυβέρνηση και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας ξορκίζουν με κάθε δημόσια ευκαιρία το ενδεχόμενο των πρόωρων εθνικών εκλογών, επαναλαμβάνοντας πως αυτές οι κάλπες θα στηθούν το ερχόμενο φθινόπωρο, εντούτοις οι κινήσεις που γίνονται από τον καθ'όλα αρμόδιο υπουργό, δείχνουν πως το σενάριο για έκτακτες πολιτικές εξελίξεις το Μάιο (τετραπλές κάλπες για εθνικές, ευρωεκλογές, περιφερειακές και δημοτικές) παραμένει στο τραπέζι.

Στο πλαίσιο αυτό, «λάδι στη φωτιά» έριξε τη Δευτέρα ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης, ο οποίος κατά την ενημέρωση που παρείχε στα μέλη της διακομματικής επιτροπής για τις εκλογές ανέφερε πως σχεδιάζει τη χρήση δημοσίων υπαλλήλων για τις εφορευτικές επιτροπές των επερχόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών και ευρωεκλογών, κατά την ενημέρωση που παρείχε στα μέλη της διακομματικής επιτροπής για τις εκλογές.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον υπουργό, οι δικηγόροι δεν επαρκούν για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών λόγω των πολλαπλών αναμετρήσεων (ευρωεκλογές, περιφερειακές, δημοτικές, κοινοτικές), γι' αυτό και σχεδιάζεται η ενεργοποίηση κρατικών υπαλλήλων.

Πράγματι, η συγκεκριμένη δυνατότητα προβλέπεται από το ισχύον καθεστώς, ωστόσο ο κ. Χαρίτσης προσανατολίζεται να φέρει ρύθμιση, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν δημόσιοι υπάλληλοι που είναι και νομικοί.

Εκτός αυτού, ο υπουργός Εσωτερικών ενημέρωσε τα μέλη της επιτροπής πως δεν θα προχωρήσει σε διπλασιασμό των εκλογικών κέντρων, αλλά σε τεμαχισμό των υπαρχόντων. Έτσι, το κάθε εκλογικό κέντρο θα λειτουργεί με δύο αίθουσες, όπου η κάθε μία θα έχει δύο κάλπες.

Ωστόσο, με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι θα μπορεί να εξυπηρετηθεί το σενάριο της παράλληλης διεξαγωγής εθνικών εκλογών, σύμφωνα με την άποψη κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Τέλος, σημειώνεται πως σήμερα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή η τροπολογία για την άρση του ασυμβίβαστου μεταξύ βουλευτικής ιδιότητας και υποψηφίου ευρωεκλογών, που αφορά τις σκέψεις του ΣΥΡΙΖΑ να συμπεριλάβει την υπουργό Τουρισμού, Έλενα Κουντουρα, στο ευρωφηφοδέλτιο του κόμματος.
Όμως, θα επισημαίνεται ότι εάν ο υποψήφιος εκλεγεί θα πρέπει έως τις 15 Ιουνίου να αποφασίσει ποια ιδιότητα θα κρατήσει.
Ευνόητο είναι φυσικά ότι διατηρείται το ασυμβίβαστο της ιδιότητας του βουλευτή με εκείνη του ευρωβουλευτή: Ο βουλευτής, από τη στιγμή που θα εκλεγεί στις Ευρωεκλογές, δεν μπορεί να αναλάβει ως μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αν δεν παραιτηθεί προηγουμένως από τη βουλευτική έδρα του.
Με το άρθρο 56 του Συντάγματος προβλέπεται ως προϋπόθεση για την ανακήρυξη συγκεκριμένων κατηγοριών δημοσίων λειτουργών και υπαλλήλων ως υποψηφίων βουλευτών, η προηγούμενη παραίτησή τους από το δημόσιο λειτούργημα ή τη δημόσια θέση τους, προκειμένου να διασφαλίζεται ότι η επιλογή τους ως υποψηφίων δεν επηρεάζει ή δεν δημιουργεί υπόνοιες επηρεασμού του λειτουργήματός τους.
- Εκλογείς στο Ηνωμένο Βασίλειο:
Η πλατφόρμα του ΥΠΕΣ για τη δήλωση-εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους των εκλογέων που βρίσκονται στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει ήδη ανοίξει από την προηγούμενη εβδομάδα και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εγγραφούν. Επίσης, με τις σημερινές ρυθμίσεις, ειδικά για τους εκλογείς στο Ηνωμένο Βασίλειο δίνεται παράταση προθεσμίας δήλωσης μέχρι τις 10/4 και επίσης κατοχυρώνεται το δικαίωμα της ψήφου ανεξαρτήτως των διαδικασιών του brexit.
Αν σου άρεσε κάνε