Για αναμέτρηση εφ'ολης της ύλης ετοιμάζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Για αναμέτρηση εφ'ολης της ύλης ετοιμάζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 14:10 Δημιουργία 07/03/19, 10:40
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Χαρακτήρα εφ' όλης της ύλης αναμέτρησης έτοιμαζεται να προσδώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις ευρωεκλογές, σε περίπτωση που ο πρωθυπουργός υπό το βάρος των δημοσκοπήσεων επιδιώξει να κερδίσει χρόνο και να αναλάβει το ρίσκο να κάνει τις εθνικές εκλογές τον Οκτώβριο.

Όπως έκανε ο Ευάγγελος Αβέρωφ το 1984 απεργία στο κραταιό - εκείνη την εποχή - ΠΑΣΟΚ, έτσι και τώρα ο ηγέτης της ΝΔ ανάμενεται να ανοίξει όλα τα θέματα στην πορεία προς τις ευρωεκλογές και να πολιτικοποιήσει ακόμη περισσότερο την ευρωλιστα, προκειμένου να έχει ένα ξεκάθαρο πολιτικό και ιδεολογικό στίγμα.

Επικεφαλής έχει τεθεί ούτως η άλλως ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, αλλά υπάρχουν ακόμη οκτώ θέσεις κενές, που θα συμπληρωθούν από πρόσωπα ανάλογα με τις αποφάσεις του πρωθυπουργού.

Εάν οι εκλογές γίνουν τελικά στο τέλος της 4ετιας, τότε είναι σαφές ότι ο κ. Μητσοτάκης θα επιλέξει κομματικά πρόσωπα, ενώ εάν στηθούν ταυτόχρονα οι κάλπες, τότε θα έχει μεγαλύτερη ευχέρεια κινήσεων.

Σε κάθε περίπτωση, η ΝΔ προετοιμάζεται για μία αμιγώς πολιτική μάχη, ακόμη κι αν τον Μάιο υπάρξουν μόνο οι κάλπες για την αυτοδιοίκηση και το ευρωκοινοβούλιο. Σύμφωνα με τη στρατηγική που έχει ήδη αποφασιστεί, αυτή η μάχη θα έχει για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «εθνικεντρικα χαρακτηριστικά», με την ρητορική εστιασμένη στα εσωτερικά ζητήματα που αφορούν την χώρα, όπως είναι η οικονομία, η ασφάλεια, η διαφθορά.

Για τη ΝΔ είναι σημαντικό να υπάρξει η απόλυτη συσπείρωση της κομματικής βάσης και να μην επικράτησει η θεωρία της χαλαρής ψήφου, κάτι που επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου και τα δύο κόμματα εξουσίας να έχουν χαμηλά ποσοστά.

Ο κ. Μητσοτάκης εκτός από την εκλογική πρωτιά, θέλει και υψηλά ποσοστά για τη ΝΔ και μεγάλη διαφορά, έτσι ώστε την επομένη των ευρωεκλογών να έχει την πολιτική δυνατότητα να ζητήσει από την κυβέρνηση να αποχωρήσει από την εξουσία, εδώ και τώρα.

Την ανάγκη συσπειρώσης της κομματικής βάσης εξυπηρετούν και οι υψηλοί τόνοι που χρησιμοποιούν ο πρόεδρος και τα στελέχη του κόμματος.

Από την Ρόδο, όπου περιόδευσε χθες , ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε από τους πολίτες να πουν με την ψήφο τους στον κ. Τσίπρα «να πάει στο σπίτι του», ενώ επέμεινε ότι οι εθνικές εκλογές πρέπει να γίνουν το ταχύτερο δυνατό.

Σήμερα, Πέμπτη ο πρόεδρος της ΝΔ μεταβαίνει στην Νέα Υόρκη, όπου θα έχει συναντήσεις με ξένους επενδυτές, ενώ είναι προγραμματισμένη και ομιλία του στο πανεπιστήμιο Tufts και στην έδρα «Καραμανλή».

Αν σου άρεσε κάνε