Μητσοτάκης: Θέλω να βγάλω τη χώρα από την κρίση - Δεσμεύομαι για μείωση της φορολογίας

Μητσοτάκης: Θέλω να βγάλω τη χώρα από την κρίση - Δεσμεύομαι για μείωση της φορολογίας

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 17:49 Δημιουργία 01/03/19, 15:19

Επιμένει στη διεξαγωγή συζήτησης για μειωμένα πρωτογενή πλεονάσματα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τη στιγμή που οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν τη ΝΔ να «αγγίζει» την αυτοδυναμία.

Μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών το μεσημέρι της Παρασκευής, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε πως «η τρέχουσα κυβέρνηση το έχει παρακάνει, υπερφορολογώντας τη μεσαία τάξη με πλεονάσματα μεγαλύτερα από αυτά, που ζήτησαν οι δανειστές για να κάνει προεκλογική αναδιανομή, είναι λάθος πολιτική».

Στη συνέχεια, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι «εμείς δεσμευόμαστε σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, που θα επιτρέψουν να έχουμε μικρότερα πλεονάσματα. Ισχύει η πρότασή μου να συζητήσουμε με την κυβέρνηση μια στρατηγική, για να διαπραγματευτούμε χαμηλότερα πλεονάσματα».

Στο μεταξύ, εξαπολύοντας επίθεση κατά του πρωθυπουργού, ο πρόεδρος της ΝΔ υποστήριξε πως «ο Αλέξης Τσίπρας δεν είχε αξιοπιστία για την υποστήριξη των μεταρρυθμίσεων. Απολύτως μη απαραίτητο το 3ο πρόγραμμα».

Ασκώντας εκ νέου κριτική κατά των κυβερνητικών προεκλογικών παροχών, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «είχαμε "δαμάσει" τις δημόσιες δαπάνες και είναι λυπηρό που βλέπουμε πάλι να αυξάνονται. Προσλαμβάνουμε πάλι περισσότερο κόσμο, επανερχόμαστε στις παλιές πολιτικές που οδήγησαν στη χρεοκοπία».

«Θέλω να είμαι ο πρωθυπουργός που θα βγάλει τη χώρα από την κρίση. Έχω μελετήσει τα λάθη των προκατόχων μου. Ο Παπανδρέου για παράδειγμα χρειάστηκε έξι μήνες για να καταλάβει τι είχε γίνει και ακόμη και όταν το κατάλαβε μετά μοίραζε χρήματα», τόνισε.

«Η μείωση των φόρων είναι το κλειδί. Η σημερινή κυβέρνηση υπερφορολόγησε τη μεσαία τάξη και μετά μοιράζει κάποια επιδόματα. Αυτή είναι λάθος πολιτική, γιατί σκοτώνει την ανάπτυξη. Αντί να δίνουμε...χριστουγεννιάτικους μποναμάδες, ας μειώσουμε τη φορολογία. Αυτό θα έχει θετικό αντίκτυπο στην οικονομία», σημείωσε.

Επανέλαβε τη θέση ότι η χώρα δεν έχει κανονική πρόσβαση στις αγορές και τα επιτόκια στα ομόλογα είναι υψηλά. Τόνισε ότι οι δανειστές δεν έκαναν καλό στη χώρα κλείνοντας τα μάτια σε θέματα που αφορούν την παιδεία. «Δεν χρειάζομαι κανένα να μου πει ότι πρέπει να έχουμε ιδιωτικά πανεπιστήμια».

Επανερχόμενος στο θέμα της νέας συμφωνίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι βρισκόμαστε υπό επιτήρηση, αν και όχι τόσο ισχυρή όσο όταν είμασταν στο πρόγραμμα διάσωσης. «Πρέπει να είμαστε ειλικρινής, υπάρχει κούραση [στις Βρυξέλλες] για ότι αφορά την Ελλάδα και δεν θέλουμε να προκαλέσουμε επιπλέον προβλήματα. Από την άλλη, η χώρα χρωστά πολλά χρήματα στους δανειστές και όλοι θέλουν να πετύχει η χώρα. Υπάρχει και πολιτικό επιχείρημα. Σε μια στιγμή που ο λαϊκισμός ανεβαίνει σε όλη την ΕΕ χρειάζονται ‘πραγματικά success stories’».

Αποστάσεις από τον Όρμπαν

Μιλώντας για τον Ούγγρο πρωθυπουργό, Βίκτορ Όρμπαν, ο πρόεδρος της ΝΔ υποστήριξε πως «η προσέγγιση Όρμπαν στο μεταναστευτικό είναι άκρως προβληματική. Είμαι ο πρώτος που υποστηρίζω οτι πρέπει να προστατεύσουμε τα σύνορα, αλλά δεν είναι αυτό πρόβλημα μόνο της Ελλάδας».

Ακόμα, τόνισε ότι «ο Όρμπαν έχει ξεπεράσει την κόκκινη γραμμή. Τη Δευτέρα θα στείλω επιστολή στο ΕΛΚκαι θα ζητώ την αναστολή της συμμετοχής του Κόμματος του Όρμπαν. Δεν μπορεί να είναι μέλος του ΕΛΚ αν δεν αλλάξει συμπεριφορά.

Θα ανέμενα την ίδια ευαισθησία που δείχνουν για τον Όρμπαν να τη δείχνουν και για τον κ. Τσίπρα , για τις παρεμβάσεις του στη δικαιοσύνη, στα ΜΜΕ,, για τον τρόπου που επιτίθεται στους αντιπάλους του» συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Συμφωνία των Πρεσπών

Ειδική αναφορά έγινε στη Συμφωνία των Πρεσπών και ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε τις βασικές του θέσεις: «Το 70% των Ελλήνων πιστεύουν ότι είναι κακή συμφωνία. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο το όνομα, όταν προέκυψε το θέμα, ο κ. Τσίπρας δεν έβαλε τη ΝΔ στον διάλογο και ξαφνικά κατέληξε σε μία συμφωνία που καμία προηγούμενη κυβέρνηση δεν είχε δεχθεί, καθώς περιλαμβάνει μακεδονική γλώσσα και εθνότητα. ... Κανείς δεν εξήγησε γιατί δεν έχουν την εθνικότητα της Βόρειας Μακεδονίας. ... Η κυβέρνηση δεν σεβάστηκε τις ευαισθησίες των Μακεδόνων, όποιον διαφωνεί του λένε ότι είναι φασίστας ή ακροδεξιός. ... Με τη Συμφωνία είμαστε σε αχαρτογράφητα νερά. Θέλω συμφωνία άλλα όχι μία συμφωνία που θα αποσταθεροποιήσει την Ελλάδα, και υπάρχει μεγάλος κίνδυνος αποσταθεροποίησης από τα αισθήματα που κυριαρχούν στην Βόρειο Ελλάδα. ... Δεν υπάρχει πρόβλεψη για τη προστασία των εμπορικών σημάτων των εταιριών».

Όσο για το τι θα κάνει αν γίνει πρωθυπουργός, απάντησε: «Είναι μία επικυρωμένη συμφωνία και θα την σεβαστώ, αν υπάρχουν περιθώρια να την βελτιώσω προς όφελος της χώρας μου θα τα εκμεταλλευτώ. ... Επίσης η Ελλάδα επιφυλάσσεται όλων των συμφερόντων της αναφορικά με την πορεία της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ».

Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι παρά τα καλά λόγια από το εξωτερικό ο κ. Τσιπρας δεν είναι ηγέτης, δεν λύνει προβλήματα και προσέθεσε «περιμένω τον κ. Τσίπρα να αρχίσει να ξεδιπλώνει το πρόγραμμά του όσο πλησιάζουν οι εκλογές και οι Έλληνες θα του πουν ευχαριστώ δεν θα πάρω».

Εκλογές: Ας επιλέξει ο κ. Τσίπρας σε πόσες δόσεις θα χάσει

Σε ερώτηση για τις εκλογές απάντησε ότι "Οι ευρωπαϊκές εκλογές είναι στις 26 Μαΐου. ... Όσο για τις εθνικές πιστεύω ότι όσο νωρίτερα τόσο καλλίτερα. ... Όλοι θα ανακουφιστούν αν προκηρυχθούν οι εκλογές. Οι ψηφοφόροι θα έχουν την ευκαιρία να εκφραστούν και ο κ. Τσίπρας έχει τη δυνατότητα να χάσει το Μάιο άπαξ ή σε δύο γύρους, δική του η επιλόγή».

Σε ερωτήσεις για την ηγεσία του και τον χαρακτήρα της ΝΔ, απάντησε: «Είμαι υπερήφανος που είμαι επικεφαλής της ΝΔ, παρά τα λάθη της έχει συμβάλλει στην πρόοδο της χώρας. ... Όταν ανέλαβα την ηγεσία η ΝΔ είχε χάσει διαδοχικές εκλογές και πολλοί θεωρούσαν ότι πηγαίναμε στον πάτο, τώρα έχουμε ένα από τα ισχυρότερα κεντροδεξιά κόμματα της ΕΕ».

Άσκησε κριτική και στον Γιώργο Παπανδρέου, λέγοντας ότι άργησε να καταλάβει το πρόβλημα της χώρας, «έξι μήνες μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας ακόμη μοίραζε χρήματα». Επίσης είπε όσον αφορά τις προσωπικές συγκρίσεις «εκείνου του δόθηκε το κόμμα, εγώ χρειάστηκε να παλέψω σκληρά για να κερδίσω την ηγεσία».

Τέλος, σε ερώτηση για τον Ανδρέα Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ περιορίστηκε να πει ότι «μετά και την τελευταία δικαστική απόφαση ήλθε η ώρα αυτή η υπόθεση να φθάσει στο τέλος της».

Αν σου άρεσε κάνε