Δεν «πείθει» η πολιτική των επιδομάτων - Εκλογές τώρα και ΝΔ «ψηφίζουν» οι Έλληνες

Δεν «πείθει» η πολιτική των επιδομάτων - Εκλογές τώρα και ΝΔ «ψηφίζουν» οι Έλληνες

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 08:21 Δημιουργία 01/03/19, 08:00
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Στο κενό φαίνεται ότι πέφτουν όλες οι προσπάθειες της κυβέρνησης να αναστρέψει το πολιτικό κλίμα μέσω παροχών και εξαγγελιών για προσλήψεις στο Δημόσιο, καθώς και σκανδαλολογίας.

Το σύνολο των δημοσκοπήσεων που διενεργήθηκαν το τελευταίο διάστημα, δείχνει ότι έχει παγιωθεί το υψηλό (σε διψήφια επίπεδα στις περισσότερες περιπτώσεις ) προβάδισμα της ΝΔ, ενώ και σε όλα τα ποιοτικά στοιχεία η υπέροχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και προσωπικά του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι σαφής.

Η επικοινωνιακή αντεπίθεση της κυβέρνησης που ξεκίνησε μετά την συμφωνία των Πρεσπών, δεν έχει αποδώσει και οι περισσότεροι αναλυτές συμφωνούν στο ότι πολύ δύσκολα θα υπάρξουν οφέλη στο άμεσο μέλλον, με δεδομένο ότι μέχρι στιγμής ούτε καν η μείωση της διαφοράς δεν έχει επιτευχθεί.

Οι ίδιοι κύκλοι τονίζουν δε ότι η επιλογή των παροχών σε προεκλογικό - ουσιαστικά χρόνο - ουδέποτε έχει αποδώσει, υπενθυμίζοντας την πολιτική του Κώστα Σημίτη πριν από τις εκλογές του 2004, αλλά και παλαιότερα τις παροχές του Γεωργίου Ράλλη, πριν από τις εκλογές του Οκτωβρίου του 1981.

Τελευταίο «χτύπημα» για την κυβέρνηση αποτέλεσε η δημοσκόπηση της εταιρείας Pulse (για τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ), που προβλήθηκε χθες το βράδυ. Η ΝΔ εμφανίζει προβάδισμα 11 ποσοστιαίων μονάδων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ (32,5% έναντι 21,5%), ενώ στην παράσταση νίκης η διαφορά είναι χαοτική (το 62% θεωρεί ότι θα νικήσει η ΝΔ και το 23% εκφράζει την άποψη ότι θα κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ)

Στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός , ο κ. Μητσοτάκης προηγείται με ποσοστό 35%, ακολουθεί ο «κανένας» με 34% και τρίτος ο κ. Τσίπρας με 24%. Εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι το εύρημα που αφορά τον χρόνο των εκλογών. Οι ερωτηθέντες απαντούσαν σε ποσοστό 57% ότι οι εκλογές θα πρέπει να γίνουν πριν από την λήξη της 4ετίας.

Ειδικότερα, το 36% απαντά ότι πρέπει να γίνουν άμεσα, πριν από τις αυτοδιοικητικές και τις ευρωεκλογές του Μαΐου και το 21% ότι πρέπει να γίνουν ταυτόχρονα με τις άλλες αναμετρήσεις, το Μάιο. Το 32% θεωρεί, τέλος, ότι οι εκλογές πρέπει να γίνουν αργότερα μέχρι και την λήξη της θητείας της κυβέρνησης.

Σε αυτό που συμφωνούν όλες οι αναλύσεις είναι πως ο καταλύτης για την εξέλιξη των μετρήσεων είναι το Σκοπιανό, ενώ πρόσφατα προσετέθη σε αυτό το και το κλίμα που είχε δημιουργηθεί με τις μετακινήσεις βουλευτών.

Ειδικά στη Μακεδονία ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται απολύτως αποδυναμωμένος και είναι άγνωστο το εάν και πότε θα μπορέσει να ανακάμψει.

Η ΝΔ διατηρεί εξαιρετικά υψηλά τα ποσοστά συσπείρωσης της, ενώ έχει εισροή ψηφοφόρων και από το ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και από το ΚΙΝΑΛ . Στα δεξιά της, το κόμμα του Κ. Βελόπουλου «Ελληνική Λύση» δείχνει να «φλερτάρει» με το 3% και την είσοδο στη Βουλή, αλλά κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει, εάν θα αντέξει την πόλωση που θα ακολουθήσει μέχρι να ανοίξουν οι κάλπες.

Αν σου άρεσε κάνε