Η ΝΔ, η προεκλογική προετοιμασία και τα κυβερνητικά τερτίπια

Η ΝΔ, η προεκλογική προετοιμασία και τα κυβερνητικά τερτίπια

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 12:49 Δημιουργία 28/02/19, 08:00
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

TAGS

Ουδεμία σημασία δίνουν ανώτατα κομματικά στελέχη της ΝΔ στις αλεπάλληλες διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης περί εξάντλησης της τετραετίας.

Σταθερή πεποίθηση, ακόμη και του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι πως ο Αλέξης Τσίπρας θα κάνει και τις εθνικές εκλογές τον ερχόμενο Μάιο, σε μια προσπάθεια να θολώσει το μήνυμα τους μέσω μιας διαδικασίας, που περιλαμβάνει και τους δήμους, τις περιφέρειες αλλά και το ευρωκοινοβούλιο.

Τα στοιχεία που επιβεβαιώνουν - κατά τη ΝΔ - την εκτίμηση αυτή είναι τα εξής:
1. Τα εκλογικά παιχνίδια που εξελίσσονται με το «σπάσιμο» δήμων της περιφέρειες και την ακύρωση στην πράξη του «Καλλικράτη».
2. Οι παροχές που έχει ήδη εξαγγείλει η κυβέρνηση και θα νομοθέτησει μέσα στον Μάρτιο. Οι διαβεβαιώσεις για τις 120 δόσεις σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορίες, παρά τις «κίτρινες κάρτες» των θεσμών, τα επιδόματα που σχεδόν καθημερινά ανακοινώνονται, καθώς και το ευρύ πρόγραμμα προσλήψεων στο δημόσιο, είναι παραδείγματα απολύτως ενδεικτικά της κυβερνητικής πολιτικής, που παραπέμπει ευθέως σε εθνικές εκλογές
3. Τα διλήμματα περί «ακροδεξιάς η δημοκρατικής προόδου» και το «επιστροφή στο παρελθόν η άλμα στο μέλλον» αποτελούν, σύμφωνα με τη ΝΔ, μέρος της εκλογικής στόχευσης του ΣΥΡΙΖΑ
4. Οι δηλώσεις περί ετοιμότητας του κρατικού μηχανισμού να ανταποκριθεί στις ανάγκες πολλαπλών εκλογών
5. Η απόπειρα διεμβολισμού της κεντροαριστεράς και η συμπόρευση με στελέχη που προέρχονται από το ΚΙΝΑΛ
6. Η αναζωπύρωση της φιλολογίας περί σκανδάλων (Novartis, δάνεια κομμάτων, κλπ.)

Ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος βρίσκεται από χθες στη Μόσχα για επίσημη επίσκεψη, έχει δώσει εντολή να είναι όλα έτοιμα (ψηφοδέλτια, καμπάνια, ειδικοί τομείς προώθησης του κυβερνητικού έργου, επικοινωνιακή στρατηγική) μέχρι τις αρχές Απρίλιου, καθώς θεωρεί ότι ο κ. Τσίπρας θα επιδιώξει τη μικρότερη δυνατή προεκλογική περίοδο (21 ημέρες σύμφωνα με το Σύνταγμα), προκειμένου να αιφνιδιάσει.

Σήμερα, πάντως, στη ρωσική πρωτεύουσα η ατζέντα του προέδρου της ΝΔ θα είναι διαφορετική. Στις συναντήσεις που θα έχει με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκει Λαβρόφ και με τον πρωθυπουργό, Ντιμιτρι Μεντβεντεφ θα θέσει θέματα, που αφορούν τις επενδύσεις στην Ελλάδα, αλλά και την συνεργασία των δύο χωρών στους τομείς της ενέργειας και του τουρισμού.

Θεωρείται δεδομενο, επίσης, ότι στις επίσημες συναντήσεις θα τεθεί από την πλευρά των Ρώσων το Σκοπιανό και ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να επαναλάβει την πάγια θέση του, η οποία δεν θα είναι επικεντρωμένη στον ρόλο του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια, αλλά στην ετεροβαρή συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνηση Τσίπρα.

Αν σου άρεσε κάνε