Στο φουλ οι προεκλογικές μηχανές - «Γέφυρες», κόντρες και... κρυφά «χαρτιά»

Στο φουλ οι προεκλογικές μηχανές - «Γέφυρες», κόντρες και... κρυφά «χαρτιά»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 07:54 Δημιουργία 27/02/19, 07:45
Αρθρογράφος: Βούλα Μαλαίνου
ΒΟΥΛΑ ΜΑΛΑΙΝΟΥ

Θέσεις μάχης έχουν πάρει όλα τα κόμματα, τη στιγμή που οι τελευταίες κινήσεις του κυβερνητικού επιτελείου «μυρίζουν» εκλογές, με την πλειοψηφία των πολιτικών παραγόντων του τόπου να «βλέπουν» κάλπες τον ερχόμενο Μάιο.

Ωστόσο, δεν αποκλείεται και τα φαινόμενα να απατούν, δεδομένης της γνωστής «απάντησης» του πρωθυπουργού όσον αφορά τις παραπάνω εκτιμήσεις, ότι η κυβέρνησή του θα εξαντλήσει την τετραετία, ακόμη και με τη «χείρα βοηθείας» από μία πλειοψηφία-«κουρελού».

Σε κάθε περίπτωση, η βασική επιδίωξη του Αλέξη Τσίπρα είναι πασιφανής. Ο ίδιος έχει βάλει πλώρη για τη διεκδίκηση του χώρου της Κεντροαριστεράς, προκαλώντας από τη μία δυσφορία στην Κουμουνδούρου κι από την άλλη την οργή της Φώφης Γεννηματά.

Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός φαίνεται πως θέλει να αιφνιδιάσει το ΚΙΝΑΛ, κρατώντας κλειστά τα χαρτιά του για τις ευρωεκλογές, με τη ΝΔ να τον καλεί να ξεκαθαρίσει το τοπίο γύρω από τη σχετική διαδικασία.

Πληροφορίες αναφέρουν πως ο κ. Τσίπρας κρατά ως «άσσο στο μανίκι» το «χαρτί» της επιστροφής στη λίστα, που τρομάζει το κόμμα της κυρίας Γεννηματά, η οποία σε μία τέτοια περίπτωση θα κληθεί να διαλέξει «στρατόπεδο.

Πιο συγκεκριμένα, αν ο πρωθυπουργός τραβήξει το «χαρτί» της ευρωλίστας, τότε η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ θα πρέπει να διαλέξει δύο άτομα εκ των τεσσάρων, τα οποία συγκεντρώνονται για δύο εκλόγιμες θέσεις. Πρόκειται για τους Νίκο Ανδρουλάκη, Εύα Καϊλή, Νίκο Παπανδρέου και Γιώργο Καμίνη. Εδώ γίνεται λόγος για «ασκήσεις ισορροπίας».

Στο μεταξύ, μία γερή «γεύση» για τις προθέσεις του κ. Τσίπρα πήραμε χθες, όταν ο ίδιος, εξερχόμενος της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείς του ΣΥΡΙΖΑ, ζήτησε ανοιχτά και ξεκάθαρα «συμμάχους» για τη σύμπηξη ενός προοδευτικού «μετώπου», το οποίο βέβαια θα έχει πυρήνα το κόμμα του.

Έτσι, ο ίδιος αφενός έθεσε και επίσημα ως στόχο του τη διεκδίκηση της κεντροαριστεράς και αφετέρου σήμανε τον εκλογικό συναγερμό.

Με βάση τις τελευταίες εξελίξεις, η συνεδρίαση της ΚΕ του κόμματος της Κουμουνδούρου την ερχόμενη Κυριακή αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Βέβαια, είναι ακόμη άγνωστο, αν θα γίνει κεκλεισμένων των θυρών ή παρουσία δημοσιογράφων, τη στιγμή που στην Κουμουνδούρου σημειώνονται «τριβές».

«Η ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να ζητήσει από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ η οποία θα συνεδριάσει την Κυριακή την απεύθυνση ενός πλατιού καλέσματος», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Όπως είπε, «στόχος είναι η δημιουργία μιας ευρύτερης συμπαράταξης σε όλες τις δυνάμεις που προσδιορίζονται προοδευτικοί προκειμένου να αποτραπεί στις κρίσιμες ευρωεκλογές η επέλαση της ακροδεξιάς με ότι συνέπειες μπορεί να έχει αυτό για τις κοινωνίες και την Ευρώπη και για να αντιμετωπιστούν οι κυρίαρχες νεοφιλελεύθερες επιλογές στην οικονομία».

Απαντώντας σε ερώτηση, αν το κάλεσμα αφορά τον Στ. Θεοδωράκη και την Φ. Γεννηματά, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «είναι ένα κάλεσμα που αφορά όλες τις δυνάμεις, που αυτοπροσδιορίζονται στο χώρο της προόδου».

«Η πρόταση είναι ειλικρινής και απευθύνεται σε όσους βλέπουν ως κυρίαρχη την αναχαίτιση της ακροδεξιάς και τον νεοφιλελευθερισμό», συμπλήρωσε.

«Διαβάζοντας» από άλλη οπτική γωνία τις δηλώσεις του κ. Τσίπρα, ο ίδιος επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για τις εντάσεις στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς στελέχη του πετούν «φωτιές» εν μέσω επιχείρησης πασοκοποίησης. Άλλωστε, καθόλου τυχαία δεν θα πρέπει να θεωρείται η προχθεσινή αιφνίδια μάζωξη στο γραφείο του Ευκλείδη Τσακαλώτου στο υπουργείο Οικονομικών, με παρόντες, μεταξύ άλλων, τον υπουργό Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση, τον Κώστα Γαβρόγλου κι άλλα ακόμη στελέχη που βρίσκονται κοντά στην τάση των «53».

Εξάλλου, οι «53» αλλά και έτεροι πασοκογενείς ,όπως ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, δεν έχουν κρύψει την ενόχλησή τους με τις υπουργοποιήσεις των κκ. Μωραίτη- Τόλκα.

«Άγριες» κόντρες

Το προεκλογικό κλίμα έχει «αγριέψει», ενώ τα αποτελέσματα της στρατηγικής του κ. Τσίπρα, να «μαζέψει» στον πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ την κεντροαριστερά, είναι πλέον ευδιάκριτα.

Η Φώφη Γεννηματά προσπαθεί να πείσει για την αυτοτελή πορεία του κόμματός της, την ίδια ώρα που το ΚΙΝΑΛ έρχεται σε «μετωπική» και με τη ΝΔ.

Ενδεικτικό το χθεσινό επεισόδιο στη Βουλή, όπου ξέσπασε κόντρα ανάμεσα στα δύο κόμματα, με αφορμή την απόφαση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να υπερψηφίσει επί της αρχής το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας για τους μετασχηματισμούς επιχειρήσεων.

Απαντώντας στα «πυρά» του ΚΙΝΑΛ, ο Νίκος Δένδιας τόνισε πως τον τελευταίο καιρό η παράταξη της κυρίας Γεννηματά έχει στοχεύσει τη ΝΔ «και όπου λέει άσπρο λέει μαύρο».

«Τον τελευταίο καιρό τους παρακολουθούμε με ένα χαμόγελο, γιατί έχουν εφεύρει περίεργες θεωρήσεις. Η υπαρξιακή αγωνία κάθε κόμματος είναι συμπαθής, αλλά δεν μπορεί να εκφράζεται με επιθετικότητα εναντίον ενός άλλου κόμματος», σημείωσε ο κ. Δένδιας.

Παρεμβαίνοντας, ο Νίκος Ξυδάκης υποστήριξε πως την περίοδο αυτή έχει πάψει κάθε ενασχόληση του ΚΙΝΑΛ με νομοσχέδια για εποικοδομητικές προτάσεις «και μπαίνουμε στη φάση των προεκλογικών χαρακωμάτων».

Τότε το λόγο πήρε ο Ανδρέας Λοβέρδος, εξαπολύοντας επίθεση κατά της ΝΔ: «και ο πολιτικός σας λόγος τι είναι ; Πολυτελείας. Που δίνει όλη όλη την ευχέρεια στην κυβέρνηση να κάνει περιπάτους σε θέματα που θα έπρεπε να βρίσκει αντιστάσεις. Όχι αυτά σε εμάς», είπε ο ίδιος.

Σε εγρήγορση η ΝΔ

Στην Πειραιώς, παράλληλα, πνέει δημοσκοπικός «αέρας», αφού όλες οι τελευταίες μετρήσεις καταγράφουν την ψαλίδα ολοένα και να διευρύνεται υπέρ της ΝΔ, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αγγίζει το στόχο της αυτοδυναμίας.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του κόμματος επικεντρώνεται στο κυβερνητικό σχέδιο της ΝΔ για μία νέα Ελλάδα, λαμβάνοντας σημαντικές δεσμεύσεις για ένα διαφορετικό μείγμα πολιτικής, το οποίο θα ανακουφίσει τις επιχειρήσεις από τα φορολογικά βαρίδια και θα φέρει τη χώρα στο «investement grade» μέσω προσέλκυσης ξένων, κορυφαίων «παικτών».

Ο κ. Μητσοτάκης παρουσιάζοντας χθες την πρότασή του για το ασφαλιστικό, δεσμεύτηκε ότι θα καταργήσει το νόμο Κατρούγκαλου, ενώ έκανε λόγο για μία καλύτερη συμφωνία με τους εταίρους με νέα ρήτρα ανάπτυξης, επαναλαμβάνοντας την ανάγκη μείωσης των πλεονασμάτων.

Εξάλλου, ο ίδιος κορυφώνει τις διεθνείς επαφές του, παρουσιάζοντας το σχέδιό του για την έξοδο της Ελλάδας από το τέλμα.

«Σπάνε» και τους δήμους

Στο μεταξύ, πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης έχει αποτελέσει και το «σπάσιμο» τεσσάρων δήμων σε δέκα μικρότερους με τροπολογία, την οποία ετοιμάζεται να καταθέσει ο κ. Χαρίτσης μόλις τρεις μήνες πριν τις δημοτικές εκλογές.

Η κίνηση αυτή «φουντώνει» τα σενάρια περί εθνικών εκλογών το Μάιο.

Συγκεκριμένα, οι δήμοι Κέρκυρας, Κεφαλονιάς, Σερβίων-Βελβεντού και Λέσβου καταργούνται και διασπώνται σε 10 νέους δήμους, τους εξής:

Δήμος Βόρειας Κέρκυρας, Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, Δήμος Νότιας Κέρκυρας, Δήμος Αργοστολίου, Δήμος Ληξουρίου, Δήμος Σάμης, Δήμος Σερβίων, Δήμος Βελβεντού, Δήμος Μυτιλήνης και Δήμος Δυτικής Λέσβου.

«Σε ό,τι αφορά την επιλογή της κυβέρνησης να ανοίξει θέμα διασπάσεων των δήμων είναι προφανές ότι έχουμε να κάνουμε με μια ανερμάτιστη κυβέρνηση, έχουμε να κάνουμε με μια κυβέρνηση που επιχειρεί να αλλάξει τους όρους διεξαγωγής της εκλογικής αναμέτρησης στην Αυτοδιοίκηση λιγότερο από 90 μέρες πριν από τις εκλογές», δήλωσε από την πλευρά της η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη.

«Αυτό που πληροφορούμαστε και εμείς είναι όσα ξέρετε και εσείς, από τον Τύπο. Όμως, θα ήθελα να τοποθετηθώ επί της αρχής. Για τη Ν.Δ. οι δήμαρχοι που θα επιλεγούν στις αυτοδιοικητικές εκλογές θα ολοκληρώσουν τη θητεία τους στα όρια των δήμων που θα εκλεγούν», συμπλήρωσε η ίδια.

Όπως εκτίμησε η ίδια, «μέσα από όλο αυτό επιχειρείται μόνο μια περαιτέρω διάλυση της Αυτοδιοίκησης και τίποτα άλλο».

«Επαναλαμβάνω ότι οι δήμαρχοι που θα εκλεγούν σε αυτές τις εκλογές, θα ολοκληρώσουν τη θητεία τους στα όρια των δήμων που θα εκλεγούν για τη ΝΔ. Εμείς δεν πρόκειται να ακολουθήσουμε τις τακτικές της κυβέρνησης», πρόσθεσε.

Αν σου άρεσε κάνε