Μητσοτάκης: Καλύτερη συμφωνία με τους εταίρους με νέα ρήτρα ανάπτυξης

Μητσοτάκης: Καλύτερη συμφωνία με τους εταίρους με νέα ρήτρα ανάπτυξης

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 16:00 Δημιουργία 26/02/19, 13:56

Το μήνυμα ότι το ασφαλιστικό σύστημα που προωθεί η ΝΔ δίνει ευκαιρίες και πρωτοβουλίες για όλους έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος.

Αναφερόμενος στις φυσικές καταστροφές, ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε λόγο για την εξεύρεση ενός τρόπου, με τον οποίο κράτος και ιδιωτικές επιχειρήσεις θα προσφέρουν φθηνή ασφάλιση στα νοικοκυριά έναντι σεισμών και φυσικών καταστροφών. «Αν ενώσουμε τις δυνάμεις μας, το κόστος αντασφάλισης θα είναι σημαντικά μειωμένο», υποστήριξε ο ίδιος.

Σε ότι αφορά τις καλύψεις υγείας, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι είναι κρίσιμος τομέας, δεδομένου, εκτός των άλλων, ότι το κόστος ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης αυξάνει διαρκώς σημαντικά.

Σφοδρή επίθεση κατά κυβέρνησης

Εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε πως «η κυβέρνηση αντάλλαξε την παραμονή της στην εξουσία με λιτότητα για δεκαετίες. Τονίσαμε από την πρώτη στιγμή στους εταίρους την ανάγκη μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων μέχρι το 2022 στο 2%. Το είπα στη ΔΕΘ το 2016. Το επαναλαμβάνω σε κάθε ευκαιρία. Πρέπει να πείσουμε την Ευρώπη ότι αυτό δεν είναι μόνο προς όφελος της Ελλάδας, αλλά και της Ευρώπης. Και δεν φοβήθηκα να είμαι δυσάρεστος. Η κυβέρνηση Τσίπρα θεωρούσε αυτήν την πρόταση ουτοπική. Όλοι ξέρουμε ότι μία κυβέρνηση που ενέδωσε με μεγάλη ευκαιρία σε υψηλά πλεονάσματα δε μπορεί να τα αλλάξει», σημείωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Παράλληλα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η μείωση στο 2% είναι εφικτή, θέτοντας ως προϋπόθεση την ύπαρξη ενός σοβαρού μεταρρυθμιστικού σχεδίου.

«Εμείς προτείνουμε μία συμφωνία στους εταίρους μας. Που θα βασίζεται σε μία νέα ρήτρα ανάπτυξης και μεταρρυθμίσεων. Η κυβέρνηση θα δεσμεύεται σε αλλαγές μεγάλες και συγκεκριμένες, που προτείνει και εφαρμόζει. Όσο αυτές θα υλοποιούνται τόσο μειώνονται οι στόχοι για να φτάσουμε στο 2%. Είναι μία συμφωνία που μπορεί να απογειώσει την οικονομία, που θα μας επιτρέψει να πάρουμε πίσω τον έλεγχο της οικονομικής πολιτικής. Μόνο η ανάπτυξη μπορεί να χρηματοδοτήσει ρεαλιστικά πρωτογενή πλεονάσματα. Και αυτό είναι ένα σχέδιο που η Ευρώπη το ακούει και περιμένει την έλευση μίας νέας υπεύθυνης μεταρρυθμιστικής κυβέρνησης, για να το κάνει πράξη», ανέφερε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο κ. Μητσοτάκης έστειλε και πάλι το μήνυμα ότι η Νέα Δημοκρατία διαθέτει σχέδιο και είναι αποφασισμένη να το εφαρμόσει, με στόχο η Ελλάδα να μην αποτελεί πλέον την αρνητική έκπληξη της Ευρώπης, σε μία περίοδο ανάπτυξης.

«Η οικονομία, την περίοδο 2015-2018 έχασε μία μοναδική ευκαιρία. Η Ελλάδα ήταν η αρνητική έκπληξη. Έστω με καθυστέρηση μίας τετραετίας πρέπει να ξεφύγουμε από αυτήν την πορεία. Με αυτούς τους ρυθμούς ανάπτυξης δεν πάμε πουθενά ως χώρα, πρέπει να ξεφύγουμε. Με ένα άλλο μείγμα πολιτικής, με μεγάλες αλλαγές, με αποκρατικοποιήσεις, με συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Με ένα άλλο κράτος, με μειώσεις φόρων. Η μείωση των φόρων θα χρηματοδοτηθεί μέσα από στοχευμένες μειώσεις δαπανών, μέσα από την επαναξιολόγηση πολιτικών, που έχουν αμφίβολο αναπτυξιακό πρόσημο. Θα έχουμε μειώσεις φόρων από τον πρώτο μήνα της επόμενης κυβερνητικής περιόδου. Οι επόμενες μειώσεις που θα απλωθούν μέσα στην τετραετία θα χρηματοδοτηθούν από την ανάπτυξη. Από τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Γιατί αυτό θα το επιδιώξουμε», είπε και πρόσθεσε πως η φορολογική ανακούφιση θα πλαισιωθεί από αποκρατικοποιήσεις και γενναία κίνητρα για επενδύσεις.

«Σε λίγους μήνες κλείνει ένας αρνητικός κύκλος για τη χώρα. Τελειώνει μία τετραετία ψεύδους, ανασφάλειας και εθνικών υποχωρήσεων. Μία τετραετία με ένα τρίτο μνημόνιο και ένα τέταρτο άτυπο μνημόνιο. Με ένα τραπεζικό σύστημα που έχασε το 98% της αξίας του. Οι τράπεζες είναι ευάλωτες και δυσκολεύονται να δώσουν ρευστότητα στην οικονομία…Σύμφωνα με το διεθνές γραφείο εργασίας, οι πραγματικοί μισθοί στην Ελλάδα παρουσίασαν τη μεγαλύτερη μείωση στην Ευρώπη. Υπάρχει έκρηξη στη μερική απασχόληση. Με τους σημερινούς ρυθμούς ανάπτυξης, η ανεργία θα επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα το 2030. Υπάρχει υστέρηση σε όλους τους δείκτες. Και για αυτό το λόγο οι επενδύσεις δεν ανακάμπτουν», σημείωσε και τόνισε ότι η αγορά προεξοφλεί την πολιτική αλλαγή και προσβλέπει στο σχέδιο της επόμενης κυβέρνησης.

Εστιάζοντας στην καυτή ατζέντα του ασφαλιστικού, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε λόγο για ένα σύστημα άδικο, που εξαντλεί το όριό του και είναι αμφίβολο εάν είναι βιώσιμο, καθώς δεν παρακολουθεί τις δυσμενείς δημογραφικές τάσεις.
«Ο νόμος Κατρούγκαλος ήρθε να διευρύνει τις ανισότητες. Ο νόμος θα αλλάξει και θα αντικατασταθεί από ένα νέο και βιώσιμο σύστημα. Η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας ακολουθεί την αρχή της καθολικότητας. Ως δημόσιο αγαθό, η ασφάλιση παρέχεται σε όλους ανεξαιρέτως τους Έλληνες. Υπηρετεί, επίσης, την αρχή της ανταποδοτικότητας. Ο καθένας πρέπει να απολαμβάνει τους καρπούς των προσπαθειών του στη διάρκεια του εργασιακού του βίου. Στοχεύει στη διαγενεακή αλληλεγγύη. Σε κάθε χρονική περίοδο, είναι απαραίτητη η λειτουργική ισορροπία ανάμεσα στις εισφορές των εργαζομένων και στις παροχές προς τους συνταξιούχους», επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης και μίλησε για το ασφαλιστικό σύστημα τριών πυλώνων, που παρουσιάστηκε στη ΔΕΘ.

Παράλληλα, στην ομιλία του ο κ. Μητσοτάκη, μεταξύ άλλων, τόνισε:

-Πρέπει να εξετάσουμε έναν τρόπο που κράτος και ιδιωτικός τομέας θα προσφέρουν φτηνή ασφάλιση για τα ελληνικά νοικοκυριά σε περίπτωση σεισμού, είναι αδιανόητο να μην έχουμε ένα τέτοιο εργαλείο. Η Τουρκία το έπραξε. Είναι μία πρόκληση να ανοίξουμε αυτήν τη συζήτηση. Θα είναι ωφέλιμη για όλους. Κυρίως για τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας.

-Αυτό ισχύει και στον τομέα της Υγείας. Όπου το κόστος της περίθαλψης αυξάνεται διαρκώς. Οι πολίτες σήμερα πληρώνουν πολλές εισφορές και πολλούς φόρους, αλλά δεν απολαμβάνουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας. Οι συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα θα συνεισφέρουν όχι μόνο στον έλεγχο του κόστους, αλλά και στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών.

-Εμείς θα δώσουμε ισχυρά φορολογικά κίνητρα, ώστε ένα μέρος τουλάχιστον αυτής της παντελώς ανοργάνωτης και αποσπασματικής ιδιωτικής δαπάνης να μεταφερθεί οργανωμένα και συστηματικά προς την ιδιωτική ασφάλιση υγείας.

Αν σου άρεσε κάνε