Μητσοτάκης: Μπαράζ διεθνών επαφών με το σχέδιο για μία «νέα Ελλάδα» ανά χείρας

Μητσοτάκης: Μπαράζ διεθνών επαφών με το σχέδιο για μία «νέα Ελλάδα» ανά χείρας

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 09:28 Δημιουργία 25/02/19, 09:19
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Το σχέδιο του για την μετα-μνημονιακή Ελλάδα, ως μία χώρα με προοπτική σημαντικής ανάπτυξης και πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου, παρουσιάζει σε φίλους και συμμάχους ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος της ΝΔ μεταβαίνει την ερχόμενη Τετάρτη στη Μόσχα, όπου θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό και στενό συνεργάτη του προέδρου Πούτιν, Ντ. Μεντβέντεφ, ενώ ο ίδιος θα γίνει δεκτός και από μέλη της Δούμας.

Η επίσκεψη αυτή αποτελεί συνέχεια του κύκλου των διεθνών επαφών, που έχει ξεκινήσει από την προηγούμενη χρόνια ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης με σημαντικότερους σταθμούς την Ουάσιγκτον, τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο. Οι σχέσεις του με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ παραμένουν εξαιρετικές, ενώ σημαντικός κρίκος στις επαφές του με τη γερμανική πολιτική ηγεσία είναι ο επικεφαλής του ΕΛΚ και στενός πολιτικός φίλος της καγκελαρίου Μέρκελ, Μάνφρεντ Βέμπερ.

Με τους Αμερικανούς ανοιχτοί είναι οι δίαυλοι με την κυβέρνηση Τραμπ, ενώ συχνά πυκνά ο πρόεδρος της ΝΔ συναντάται με τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ.

Στόχος των συναντήσεων αυτών δεν είναι άλλος από την έγκαιρη ενημέρωση φίλων και εταίρων της χώρας για το σχέδιο Μητσοτάκη, το οποίο περιλαμβάνει:

  1. Την προώθηση ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων σε συνδυασμό με την μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων
  2. Την προώθηση ιδιωτικοποιήσεων, τομέα στον οποίο μπορούν να δραστηριοποιηθούν και Ρώσοι επιχειρηματίες
  3. Την μετατροπή της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο
  4. Την προβολή της Ελλάδας ως την μοναδική χώρα - παράγοντα σταθερότητας στα Βαλκάνια και την ΝΑ Μεσόγειο
  5. Την προβολή της Ελλάδας ως τον ενδιάμεσο κρίκο της Ευρώπης με την μέση Ανατολή και την Ασία

Ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί ότι η χώρα μας, αν και μέλος του ΝΑΤΟ μπορεί και πρέπει να συνομιλεί με όλες τις πλευρές, έτσι ώστε σε κρίσιμες περιόδους να είναι αξιόπιστος φίλος και σύμμαχος, ικανός να παίξει σημαντικό ρόλο.

Υπενθυμίζεται ότι και το 1992, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είχε τον ρόλο του διαμεσολαβητή μεταξύ των Αμερικανών και της Σερβίας του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

Εξάλλου, οι διεθνείς επαφές που κάνει, ενισχύουν και το πολιτικό του προφίλ στο εσωτερικό της χώρας, ειδικά μάλιστα την ώρα που ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται να υλοποίει μια στρατηγική κόντρα στη λαϊκή βούληση (Σκοπιανό). Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν στεγνώσει καλά - καλά το μελάνι από την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, το BBC σε εκτενές ρεπορτάζ του κάνει λόγο για «καταπιεσμένη μακεδονική μειονότητα στην Ελλάδα». Η ΝΔ κάλεσε χθες τον πρωθυπουργό να τοποθετηθεί και να διαψεύσει όχι μόνο το συγκεκριμένο δημοσίευμα, αλλά και το ότι υπάρχει σχετική αναφορά στις συζητήσεις του με τον πρωθυπουργό Ζάεφ.

Αν σου άρεσε κάνε