Αντιπαράθεση στο ΕΣΕΠ για την «κυβέρνηση μειοψηφίας»

Αντιπαράθεση στο ΕΣΕΠ για την «κυβέρνηση μειοψηφίας»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 18:49 Δημιουργία 22/02/19, 18:44

Την κριτική της αντιπολίτευσης για τα περί «κυβέρνησης μειοψηφίας» επανέφεραν ΝΔ και Κίνημα Αλλαγής στον Γιώργο Κατρούγκαλο κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής στη Βουλή.

«Η επιδίωξη συναίνεσης σε μεγάλα εθνικά θέματα δεν σημαίνει συνδιαχείριση. Δεν υπάρχει υπηρεσιακή κυβέρνηση: είμαστε κυβέρνηση πλειοψηφίας» ήταν η απάντηση του υπουργού Εξωτερικών

Σημειώνεται πως ΝΔ και ΚΙΝΑΛ ζήτησαν να μην προχωρήσει η κυβέρνηση κατά τη διάρκεια προεκλογικής χρονιάς σε μεγάλες κινήσεις στην εξωτερική πολιτική που να δεσμεύουν επόμενες κυβερνήσεις (λ.χ. επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο ή συμφωνία με την Αλβανία).

Στο ζήτημα επέμεινε ιδιαίτερα κατά τις δηλώσεις του ο εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ στο Συμβούλιο Ανδρέας Λοβέρδος, επικαλούμενος τις πρόσφατες «απαράδεκτες δηλώσεις» του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα περί διαπραγματεύσεων επί των συνόρων.

«Δεν θα απεμπολήσουμε το δικαίωμά μας να διαχειριστούμε με υπευθυνότητα κρίσιμα θέματα εξωτερικής πολιτικής», πρόσθεσε, ενώπιον των δημοσιογράφων, ο Γιώργος Κατρούγκαλος, διαβεβαιώνοντας ότι για κάθε εξέλιξη θα υπάρχει πλήρης ενημέρωση των κομμάτων και διατυπώνοντας την εκτίμηση ότι οι συνομιλίες των προηγούμενων μηνών με την Αλβανία είχαν φτάσει πολύ κοντά σε συμφωνία.

Η σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου αφιερώθηκε στην εξέταση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και της αντιμετώπισης τυχόν άτακτου Brexit. Αναμένεται άλλωστε η προώθηση νομοθετικής ρύθμισης για την εξασφάλιση σε διμερές επίπεδο των δικαιωμάτων των Βρετανών πολιτών που ζουν στη χώρα μας, στη βάση της αμοιβαιότητας με τους Έλληνες πολίτες στη Βρετανία.

Ο κ. Κατρούγκαλος ενημέρωσε επίσης τα κόμματα για την επικείμενη επίσκεψη στην Αθήνα της ειδικής απεσταλμένης του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Τζέιν Χολ Λουτ την Τρίτη.

Αν σου άρεσε κάνε