«Κάθε πράγμα στον καιρό του το μήνυμα της ΝΔ για τον επόμενο ΠτΔ

«Κάθε πράγμα στον καιρό του το μήνυμα της ΝΔ για τον επόμενο ΠτΔ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 08:02 Δημιουργία 15/02/19, 07:45
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Τέλος μπήκε στα σενάρια, που με ευθύνη της κυβέρνησης κυκλοφόρησαν τα τελευταία 24ωρα, περί δήθεν παρασκηνιακής συμφωνίας Μητσοτάκη - Γεννηματά για το πρόσωπο του προέδρου της Δημοκρατίας το 2020.

Η Μαρία Σπυράκη μετά από εντολή του προέδρου της ΝΔ διέψευσε χθες - με διαδοχικές δημόσιες παρεμβάσεις της - την ύπαρξη οποιαδήποτε σχετικής συζήτησης και μάλιστα απέρριψε κατηγορηματικά και τις φήμες περί δήθεν συμφωνίας στα πρόσωπα είτε του κ. Βενιζέλου είτε του κ. Σημίτη.

Η κυρία Σπυράκη, όπως και όλα τα στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, απέφυγαν ωστόσο να πάρουν θέση για το ενδεχόμενο επανεκλογής του Προκοπή Παυλόπουλου. «Κάθε πράγμα στον καιρό του», επέμειναν, κινούμενοι στη «γραμμή» που καθόρισε ο κ. Μητσοτάκης, απαντώντας στον πρωθυπουργό το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης.

Είναι σαφές ότι κανείς από τη ΝΔ (και από το ΚΙΝΑΛ, επίσης ) δεν θέλει να δεσμευτεί από τώρα για την προεδρική εκλογή του 2020. Στο εσωτερικό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μάλιστα, δεν είναι λίγοι που θεωρούν ότι όπως έπραξε και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης το 1990, έτσι τώρα και ο Κυριάκος Μητσοτάκης «θα μπορούσε να προτείνει έναν... Καραμανλή για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα της χώρας», εννοώντας προφανώς τον πρώην πρωθυπουργό.

Οι πιο... ουδέτεροι θεωρούν ότι αυτή η συζήτηση, που άνοιξε με επιλογή του κ. Τσίπρα, είναι - σε κάθε περίπτωση - αποπροσανατολιστική και πως προτεραιότητα για τη ΝΔ πρέπει να είναι η θεσμική αλλαγή και η αποσύνδεση της ανάδειξης προέδρου δημοκρατίας από την πιθανότητα πρόωρων εκλογών και λιγότερο τα πρόσωπα.

Για τη ΝΔ όλα θα λυθούν ανάλογα με το εκλογικό αποτέλεσμα και τους συσχετισμούς, που θα διαμορφωθούν μετά τις επόμενες εκλογές. Εάν δηλαδή υπάρξει καθαρή αυτοδυναμία και ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία για τον κ. Μητσοτάκη, οι χειρισμοί του θα είναι σαφώς πιο εύκολοι. Εάν το εκλογικό αποτέλεσμα δεν του δώσει τον «αέρα» που επιδιώκει, τότε η ανάγκη αναζήτησης συμμαχιών θα είναι απολύτως απαραίτητη.

Αυτό, πάντως, που ο πρόεδρος της ΝΔ θεωρεί δεδομένο είναι ότι ανεξαρτήτως προσώπων και κομμάτων, θα πρέπει να αποδεχθεί μια νέα εκλογική διαδικασία ενάμιση χρόνο μετά τις επικείμενες εκλογές. Μια τέτοια περιπέτεια, σημειώνει στις συζητήσεις του, θα βλάψει ανεπανόρθωτα και τη χώρα και την οικονομία της.

Αν σου άρεσε κάνε