Πολιτική ήττα ΣΥΡΙΖΑ μετά τον ελιγμό της ΝΔ για την εκλογή ΠτΔ

Πολιτική ήττα ΣΥΡΙΖΑ μετά τον ελιγμό της ΝΔ για την εκλογή ΠτΔ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 09:25 Δημιουργία 13/02/19, 09:19
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Πολιτικά και κοινοβουλευτικά εκτεθειμένη σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη διαδικασία, όπως είναι αυτή της αναθεώρησης του Συντάγματος, βρίσκεται η κυβέρνηση, που αναγκάζεται να καταψηφίσει διάταξη, την οποία όμως η ίδια είχε προτείνει να αλλάξει.

Πρόκειται για το άρθρο σχετικά με την εκλογή προέδρου Δημοκρατίας, το οποίο είχε ζητήσει να αναθεωρηθεί. Η αιτία της άτακτης υποχώρησης της πλειοψηφίας ήταν ο πολιτικός ελιγμός της ΝΔ, η οποία ανακοίνωσε ότι θα στηρίξει την αναθεώρηση της συγκεκριμένης διάταξης, που επρόκειτο να λάβει 180 ψήφους και στην επόμενη Βουλή να μπορέσει να την αλλάξει με πλειοψηφία 151 ψήφων.

Το βέβαιο είναι ότι εάν η ΝΔ κερδίσει πράγματι τις εκλογές, τότε θα προσδώσει στη διάταξη το περιεχόμενο, που η ίδια θεωρεί πολιτικά ορθό, καθώς δεν θα δεσμεύεται από τον ΣΥΡΙΖΑ που πρότεινε την αναθεώρησή της.

Υπενθυμίζεται ότι η ΝΔ θέλει να αποσυνδέσει τη διαδικασία ανάδειξης προέδρου Δημοκρατίας από τις εθνικές εκλογές και έχει προτείνει τη διεξαγωγή τριών προσπαθειών από την ίδια Βουλή (η πρώτη με 200 ψήφους, η δεύτερη με 180 και η τελική με 151), έτσι ώστε να μην καθίσταται υποχρεωτική η προσφυγή στις κάλπες.

Όπως είναι γνωστό, για να αναθεωρηθεί μια διάταξη, εάν συγκεντρώσει 180 ψήφους στην πρώτη διαδικασία, τότε στην επόμενη Βουλή μπορεί να γίνουν οι αλλαγές που επιθυμεί η νέα πλειοψηφία με 151 θετικές ψήφους.

Η ΝΔ όταν πληροφορήθηκε τις σκέψεις για υπαναχώρηση της πλειοψηφίας μέσω μάλιστα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, που θα καταψήφιζαν την αναθεώρηση της διάταξης, την οποία οι ίδιοι πρότειναν, σχολίασε δηκτικά : «Η καταγέλαστη δήλωση Κατρούγκαλου ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σκέφτονται, λέει, να μην ψηφίσουν κάποιες από τις δικές τους συνταγματικές προτάσεις από φόβο, μήπως τις ψηφίσει και η ΝΔ , θα μείνει στην ιστορία, ως μνημείο κοινοβουλευτικού αυτοεξευτελισμού».

«Είναι η πρώτη φορά» - σημείωναν τα ίδια στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης - «που μια κυβέρνηση όχι μόνον ομολογεί ότι θα χάσει τις εκλογές, αλλά ότι ο αντίπαλός της θα έχει και την αυτοδυναμία». «Για να ολοκληρωθεί η πλήρης αυτό-γελοιοποίηση της κυβέρνησης –κουρελού, προτείνουμε στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που θα καταψηφίσουν τις προτάσεις τους, να πάνε μετά όλοι μαζί για γκαζόζες», καταλήγει το σχετικό σχόλιο.

Σήμερα, Τετάρτη στο θέμα αναμένεται να αναφερθεί στην ομιλία του στην Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος χθες κάλεσε με προσωπική του δήλωση τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να αναλογιστούν τις ευθύνες τους και να ψηφίσουν υπέρ της αναθεώρησης του άρθρου 16 για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα.



Αν σου άρεσε κάνε