Τσίπρας: Πάρτε το χαμπάρι, εκλογές το φθινόπωρο

Τσίπρας: Πάρτε το χαμπάρι, εκλογές το φθινόπωρο

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 21:25 Δημιουργία 08/02/19, 20:43

Με εριστικό τρόπο προς το αίτημα του Κυριάκου Μητσοτάκη για πρόωρες εκλογές ξεκίνησε ο Αλέξης Τσίπρας την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής για τη συζήτηση επί του πρωτοκόλλου ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, με τον πρωθυπουργός να τονίζει τη σημασία που έχει για τη χώρα η συμφωνία των Πρεσπών αλλά και θριαμβολογώντας για τα επιτεύγματα της κυβέρνησης του.

Αναφερόμενος στα «καρφιά» του προέδρου της ΝΔ για τις σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ με τον Νικολάς Μαδούρο, ο κ. Τσίπρας είπε δηκτικά πως «τρία χρόνια ζητάτε εκλογές. Δεν σας φθάνει να ζητάτε στην Ελλάδα τώρα ζητάτε και στην Βενεζουέλα. Στην Βενεζουέλα θα γίνουν πιο γρήγορα. Στην Ελλάδα η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει την τετραετία» τόνισε.

Απαντώντας για την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις αυτοιδοικητικές και τις ευρωεκλογές, σημείωσε ότι «την επόμενη των ευρωεκλογών εσείς θα έχετε το πρόβλημα να εξηγήσετε στο κόμμα σας γιατί αυτά τα ποσοστά».

Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε προς τη ΝΔ πως «έχετε πέσει μέσα σε όλες τις παγίδες που έχετε στήσει», αναφερόμενος στις αξιολογήσεις, στο θέμα των συντάξεων, στο θέμα της εξόδου από το μνημόνιο, το θέμα της εξόδου της χώρας στις αγορές.

«Έχουν διαψευστεί όλα τα αφηγήματα σας», είπε.

Σχολιάζοντας τα περί «σικέ διαζυγίου» ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως «λέγατε για στημένο διαζύγιο στην κυβέρνηση, το οποίο έγινε εκβιαστικό διαζύγιο στην συνέχεια. Δεν καταλαβαίνετε ότι σας ακούει ο ελληνικός λαός να λέτε συνέχεια ψέμματα;».

Για το ζήτημα των πρωτογενών πλεονασμάτων, με αφορμή τις δηλώσεις του Μάνφρεντ Βέμπερ από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ο κ. Τσίπρας είπε πως «φθάσατε στο σημείο έχοντας έναν καλό σας φίλο, τον κ.Βέμπερ - δεν είναι κι όλο το ΕΛΚ ευχαριστημένο με τον κ.Βέμπερ- έχοντας εναποθέσει πάνω του όλες σας τις ελπίδες ώστε η γερμανική κυβέρνηση να αποτρέψει τον άθλιο ΣΥΡΙΖΑ και τον άθλιο πρωθυπουργό, μην εφαρμόζοντας την μη περικοπή των συντάξεων. Αυτός ήταν ο κ.Βέμπερ και αυτός εσείς πέρυσι το καλοκαίρι. Μέχρι τώρα η τακτική σας είναι υπονόμευση της κυβέρνησης σε κάθε της προσπάθεια» συμπλήρωσε.

Περνώντας στα της συμφωνίας των Πρεσπών και αναφερόμενος πάντα στον πρόεδρο της ΝΔ, ο κ. Τσίπρας είπε πως «υπάρχουν διαφορές στα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Ομως πάντοτε υπήρχε ένα όριο. Εσείς το όριο αυτό το έχετε ξεπεράσει. Σας άκουσα να λέτε τα ίδια επιχειρήματα και να μας λέτε ότι ξεπουλήσαμε έναντι ανταλλάγματος αυτά που εσείς κρατούσατε με σθένος.

Αυτά είναι η εθνότητα και η γλώσσα. Μας είπατε για μακεδονικό έθνος. Κύριε Μητσοτάκη σας λέω ότι δεν έχετε διαβάσει την συμφωνία των Πρεσπών ή κάνετε ότι δεν την έχετε διαβάσει» συμπλήρωσε.

Μιλώντας για το θέμα της γλώσσας και της εθνότητας, ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως «η γλώσσα αναγνωρίσθηκε επί δικών σας κυβερνήσεων κ. Μητσοτάκη και το 2009 εσείς δεχθήκατε το σκέτο "μακεδονική" ιθαγένεια».

Σχολιάζοντας την αναφορά του προέδρου της ΝΔ για το ότι δεν πρόκειται ποτέ να καλωσορίσει Μακεδόνα πρωθυπουργό, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «εγώ θα τον καλωσορίσω ως τον Βόρειο Μακεδόνα πρωθυπουργό, όπως μου δίνει το δικαίωμα η συμφωνία. Εσείς δεν θα τον αποκαλέσετε, λέτε, ποτέ και δεν θα τον αποκαλέσετε όντως. Γιατί δεν θα γίνεται ποτέ πρωθυπουργός».

Αναφορικά με την αποστροφή του κ. Μητσοτάκη προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας για το εάν θα καλωσορίσει στο ΝΑΤΟ τον «Μακεδονικό στρατό», του καταλόγισε πάλι «σκοπίμως ανακρίβειες». Είπε ότι η επίσημη ονομασία στο ΝΑΤΟ θα είναι στρατός της Βόρειας Μακεδονίας. Φιλικός και σύμμαχος προς την Ελλάδα, που δεν θα στρέφει τα βέλη του προς την Ελλάδα, που δεν θα πρέπει να κοιτάει και να λοξοκοιτάει σε τρίτες δυνάμεις στην περιοχή, αλλά με τις σύμμαχες δυνάμεις πυλώνα σταθερότητα και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.

«Με πολύ μεγάλη έκπληξη διάβασα στον εγχώριο Τύπο ότι κατά την πρόσφατη συνάντηση σας με την καγκελάριο Μέρκελ της είπατε ότι δεν θα επιτρέψετε η Βόρεια Ελλάδα να γίνει Καταλονία», είπε ο κ. Τσίπρας προς τον κ. Μητσοτάκη. «Αλήθεια αν το είπατε αυτό, έχετε καταλάβει τι ακριβώς είπατε; Παρομοιάσατε το βόρειο κομμάτι της ελληνικής επικράτειας, την ελληνική Μακεδονία, με μια αυτόνομη περιφέρεια του Ισπανικού κράτους, το οποίο διαθέτει αυτόνομο κοινοβούλιο και στο οποίο ένα μεγάλο μέρος των κατοίκων της αυτοπροσδιορίζονται εθνοτικά διαφορετικά από τους Ισπανούς, και μιλούν διαφορετική γλώσσα και ιστορικά υπάρχουν στο εσωτερικό της αποσχιστικές τάσεις οι οποίες μάλιστα λόγω του πρόσφατου δημοψηφίσματος, έχουν ενισχυθεί. Αυτό κάνατε; Αλήθεια, κατανοείτε κύριε Μητσοτάκη πόσο εθνικά επικίνδυνη είναι αυτή η ανιστόρητη αναλογία που επιχειρήσατε;», υπογράμμισε.

«Έχετε δύο επιλογές. Ή θα διαψεύσετε καθαρά και ξάστερα το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της "ΕΣΤΙΑΣ". Ή θα πρέπει να απολογηθείτε δημόσια. Πρωτίστως, απέναντι στους Βορειοελλαδίτες. Οι οποίοι ούτε αποσχιστικές τάσεις έχουν, ούτε μιλούν άλλη γλώσσα, ούτε έχουν άλλη εθνότητα», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.

Στη συνέχεια, απάντηση στις κατηγορίες της ΝΔ για επιδείνωση των εμπορικών σχέσεων της Ελλάδας, λέγοντας ειρωνικά πως «το μόνο που δεν ακούσαμε σήμερα από εσάς ήταν το ευφυέστατο και πολύ επιτυχημένο επιχείρημα που μας αναγνώσατε την άλλη φορά για τα μακεδονικά ροδάκινα, τα οποία είναι κατοχυρωμένα».

«Κύριε Μητσοτάκη θα σας συνιστούσα να είστε πιο σοβαρός όταν καταπιάνεστε με κρίσιμα εθνικά θέματα» πρόσθεσε προς τον πρόεδρο της ΝΔ.

Σε μια προσπάθεια να δώσει εξηγήσεις στην κριτική για το ταξίδι στην Τουρκία και τη συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν, ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως «σπεύσατε να προκαταβάλλετε ότι η επίσκεψή μου στην Τουρκία θα στεφθεί με αποτυχία».

«Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρέπει να σέβεται την ιστορία και τους ανθρώπους αυτής της χώρας. Δεν μπορεί να ρίχνει αντιπολιτευτικές "ζαριές"σε κρίσιμα εθνικά θέματα, όπως συνέβη κατά την πρόσφατη επίσκεψή μου στην Τουρκία» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

«Πριν δείτε τα αποτελέσματα είχατε βγάλει διάγνωση ότι δεν ήταν καλά προετοιμασμένοι και την επόμενη μέρα οι σοβαροί αναλυτές σας και τα στελέχη σας, έμειναν μόνο να σχολιάζουν το χρώμα μιας γάτας που έτυχε να περάσει από μπροστά μου την ώρα μιας ιδιαίτερου ιστορικού φορτίου επίσκεψης σε ένα μνημείο του ελληνισμού και της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς». «Ίσως γιατί το χρώμα της γάτας συμπίπτει με το χρώμα της αντιπολιτευτικής σας ρητορικής και κριτικής στα εθνικά μας θέματα» ανέφερε.

«Τι ακριβώς σας πείραξε πάλι; Τι θέλετε δηλαδή να κάνουμε ως χώρα και ως κυβέρνηση; Να μην μιλάμε με κανέναν;» διερωτήθηκε.

Για την «πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική»

«Σηκώνοντας» και πάλι το ζήτημα για την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τη ΝΔ για το ότι «δεν διατυπώνετε θέση. Απλά διαφωνείτε με τα πάντα. Διαφωνείτε με μια εξωτερική πολιτική η οποία αποπνέει αυτοπεποίθηση και έχει αναγνωριστεί στο διεθνές πεδίο. Δεν μας λέτε ποια είναι η δική σας θέση. Μας λέτε μην προχωράτε σε συζητήσεις».

«Η είστε εκτός τόπου και χρόνου ή επικίνδυνοι. Μπορεί και τα δύο» τόνισε προς τον κ. Μητσοτάκη.

Σχολιάζοντας τις απειλές της ΝΔ για βέτο στην ένταξη της γειτονικής χώρας στην ΕΕ, ο πρωθυπουργός είπε πως «μιλάμε για μια διαδικασία με ορίζοντα μετά το 2030 και, επομένως, η δήθεν ανυποχώρητη στάση σας είναι απλώς ένα σχήμα αντιπολιτευτικού λόγου. Είναι μια τρύπα στο νερό. Μια από τις γνωστές και συνηθισμένες τώρα τελευταία εξάρσεις σας».

Για το πρωτόκολλο ένταξης στο ΝΑΤΟ

Επανερχόμενος στο ζήτημα της ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, ο κ. Τσίπρας ανέφερε προς τον πρόεδρο της ΝΔ «δεν εν δώσατε πειστικές απαντήσεις στο γιατί δεν θέλετε να γίνει μέρος του ΝΑΤΟ η Βόρεια Μακεδονία».

Στη συνέχεια, δήλωσε ότι «η σημερινή ψηφοφορία κλείνει τον σημαντικό κύκλο των υποχρεώσεων που αφορούν την Ελλάδα. Από αύριο οι υποχρεώσεις ξαναγυρνούν στους γείτονές μας, οι οποίες θα πρέπει να στείλουν αίτημα και στις 140 χώρες που τις αναγνώριζαν μέχρι τώρα ως Μακεδονία. τσι μεταδόθηκε η είδηση. Η Μακεδονία αλλάζει το όνομά της σε Βόρεια Μακεδονία. Ο Ζάεφ θα στείλει αίτημα στο οποίο θα ζητά να μην τους αναφέρουν ως Μακεδονία. Αλλά, ως Βόρεια Μακεδονία».

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «θα μας κρίνει ο λαός και η ιστορία. Εγώ πιστεύω ότι πράξαμε το σωστό. Δεν σας κατηγορώ αν έχετε άλλη άποψη. Σας λέω όμως ότι ο ελληνικός λαός θα μας κρίνει και η ιστορία θα μας κρίνει. Και κυρίως οι επόμενες γενιές».

Αν σου άρεσε κάνε