Προκλητικά «παζάρια» και χαμηλό βαρομετρικό στη συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν

Προκλητικά «παζάρια» και χαμηλό βαρομετρικό στη συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 09:25 Δημιουργία 06/02/19, 09:00

Πριν καν πατήσει το πόδι του στην Άγκυρα ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο Τούρκος ομόλογός του έσπευσε να στείλει σαφή μηνύματα, καθορίζοντας έτσι και την ατζέντα της συνάντησης κορυφής, η οποία αφορούσε όλα τα «καυτά» ζητήματα στο ελληνοτουρκικό «μέτωπο».

Ανάλογη, εξάλλου, ήταν η στάση του Ταγίπ Ερντογάν τον Δεκέμβριο του 2017, όταν εκείνος επισκέφτηκε την Ελλάδα. Κλιμάκωσε τους τόνους μία μόλις μέρα πριν, προχωρώντας σε ένα απίστευτο προκλητικό κρεσέντο τη στιγμή της παρουσίας του στο Προεδρικό Μέγαρο.

Συνεπώς, ο Αλέξης Τσίπρας ήξερε πολύ καλά τι θα αντιμετωπίσει στο Λευκό Παλάτι. Το χαμηλό βαρομετρικό ήταν αναμενόμενο, όπως και η πάγια θέση του «Σουλτάνου» ως προς το ζήτημα των 8 στρατιωτικών, τους οποίους δε η Άγκυρα επικήρυξε λίγες ώρες πριν ο δικός μας πρωθυπουργός συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο.

Το μήνυμα εστάλη. Αν και ο κ. Τσίπρας επιχείρησε κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου, να πείσει με τα λεγόμενά του περί ανεξάρτητης ελληνικής Δικαιοσύνης, εντούτοις παρατηρώντας κανείς καλά τα «σημάδια» του μονολόγου του, αντιλαμβάνεται πως ο ίδιος ήταν σαν να δεσμευόταν απέναντι στον «Σουλτάνο» για τη μη επανάληψη ενός τέτοιου διπλωματικού «θρίλερ».

Ας σημειωθεί, άλλωστε, ότι το τετ-α-τετ των δύο πριν την κοινή συνέντευξη διήρκησε περισσότερο από το προγραμματισμένο, που σημαίνει πως έγινε βαθιά συζήτηση επί των επίμαχων ζητημάτων, οπότε κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει, τι συμφωνήθηκε σε επίσημο μάλιστα επίπεδο.

«Δεν θα πρέπει αυτοί που είναι φυγάδες από τέτοια κινήματα να βρίσκουν θέση στην Ελλάδα», διεμήνυσε ο «Σουτλάνος». «Πρέπει να σεβαστούμε αυτούς που έχασαν την ζωή τους την 15η Ιουλίου. Περιμένουμε και η Ελλάδα να το σεβαστεί αυτό», δήλωσε ο ίδιος, με τον κ. Τσίπρα να απαντά πως «οι πραξικοπηματίες δεν είναι καλοδεχούμενοι».

Σαφώς, δεν πέρασαν απαρατήρητα τα ανατολίτικα «παζάρια» του «Σουλτάνου» μπροστά στις κάμερες, με τον ίδιο να εντείνει τις απαιτήσεις του για τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, συνδέοντας το ζήτημα αυτό με το θέμα των μουφτήδων, με την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, αλλά και με την τύχη του ίδιου του Πατριαρχείου. «Σας δίνω τη Χάλκη αν μου δώσετε τους μουφτήδες», υπονόησε.

Επισημαίνεται ότι η κυβέρνηση Ερντογάν έχει συστηματικά χρησιμοποιήσει το ζήτημα της επαναλειτουργίας της Χάλκης, για να αποσπάσει ανταλλάγματα στη Θράκη. Ενδιαφέρον σχετικά παρουσιάζει η ανακοίνωση του λεγόμενου Συλλόγου Αλληλεγγύης Τούρκων Δυτικής Θράκης (ΒΤΤDD). «Οι ελπίδες μας άνθησαν με αυτή την αλλαγή εξουσίας στην Ελλάδα και περιμέναμε από τον ΣΥΡΙΖΑ, που ήρθε στην εξουσία με μια ρητορική που έδενε με τα αιτήματα της τουρκικής μειονότητας, να κάνει σοβαρά βήματα για τη μειονότητα. Όμως, ο κ. Τσίπρας έγινε κυβέρνηση, αλλά δεν στάθηκε ικανός, εγκατέλειψε την εξουσία (του) στη δυτική Θράκη, στον ηγέτη Καμμένο – τον μικρό εταίρο του, που θρέφεται από το μίσος κατά των Τούρκων. Να όμως σήμερα που ο Καμμένος τον εγκατέλειψε…».

Στην εγχώρια πολιτική σκηνή τώρα, η πόλωση έχει ενταθεί και για τα ελληνοτουρκικά. Σύσσωμη η αντιπολίτευση εκφράζει τις ανησυχίες της για τις διπλωματικές κινήσεις της κυβέρνησης Τσίπρα σε αυτό το «μέτωπο», δεδομένης της στάσης του ως προς το Σκοπιανό.

Σήμερα, ο κ. Τσίπρας πραγματοποιεί επίσκεψη στην Αγιά Σοφιά.

Τον πρωθυπουργό συνοδεύει ο εκπρόσωπος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν Ιμπραήμ Καλίν, όπως φαίνεται στην πρώτη φωτογραφία που δημοσίευσε η εφημερίδα Hurriyet.

Λίγο μετά τις 11.00 ο κ. Τσίπρας θα μεταβεί στη Χάλκη, όπου θα ξεναγηθεί στη Θεολογική Σχολή (είναι ο πρώτος εν ενεργεία πρωθυπουργός της Ελλάδας που την επισκέπτεται) και θα συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Στις 18.30 ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας στο Σισμανόγλειο Μέγαρο, στο οποίο στεγάζεται και το ελληνικό προξενείο της Κωνσταντινούπολης.

Αν σου άρεσε κάνε