Τα γαλάζια «όπλα» και οι εκλογές

Τα γαλάζια «όπλα» και οι εκλογές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 08:43 Δημιουργία 06/02/19, 08:30
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Οι πολιτικές εξελίξεις και κυρίως τα ερωτηματικά για το αν ο Αλέξης Τσίπρας θα προχωρήσει πράγματι σε εκλογές τον ερχόμενο Μαΐο, κάτι που θα φανεί τις αμέσως προσεχείς εβδομάδες, θα καθορίσουν εν πολλοίς και τις τακτικές κίνησες της ΝΔ, η οποία κρατά όλα τα «όπλα» της πάνω στο τραπέζι.

Ένα από αυτά ήταν και παραμένει η κατάθεση πρότασης μομφής κατά του προέδρου της Βουλής, ο οποίος αποτελεί και τον νέο πολιτικό στόχο του Κυριάκου Μητσοτάκη, μετά τα όσα συνέβησαν με τις επιστολές του πρωθυπουργού και τα «μπρος - πίσω» στο θέμα των αλλαγών του κανονισμού του κοινοβουλίου.

Χθες , ο πρόεδρος της ΝΔ μιλώντας στο συμβούλιο των τομεαρχών του κόμματός του, χρησιμοποίησε «σκληρή γλώσσα» κατά της κυβέρνησης, των ανεξάρτητων βουλευτών που με επιστολή τους ανακοίνωσαν προκαταβολικά ότι θα υποστηρίξουν τα νομοσχέδια που έρχονται, αλλά και κατά του Νίκου Βούτση, τον οποίο χαρακτήρισε «κομματικό υπάλληλο» σημειώνοντας: «Ένας κανονικός πρόεδρος θα έπρεπε να είχε επιστρέψει ως απαράδεκτη την επιστολή του πρωθυπουργού και το ίδιο θα έκανε και με τις επιστολές που έστειλαν οι έξι βουλευτές μαριονέτες». «Πρέπει να λάβει τέλος» - συμπλήρωσε - «ο θεσμικός κατήφορος μαζί με τα ένοχα μυστικά που ενώνουν τους δυο συμπρωταγωνιστές . Οι συσχετισμοί δεν μπορούν να διαμορφώνονται από πολιτικούς γυρολόγους που μπαλώνουν μια πλειοψηφία κουρελού».

Ο κ. Μητσοτάκης προχώρησε κι ένα βήμα παραπάνω και αφού έκανε λόγο για «πρωτοφανή κατάντια» και για «νέφος συναλλαγής» για το οποίο - όπως είπε - θα κληθεί να απολογηθεί ο κ. Τσίπρας , στη συνέχεια τόνισε ότι «υπάρχει μια θεσμική δυσοσμία που δυστυχώς τυλίγει την Βουλή».

Στη ΝΔ, πάντως, «βλέπουν» ότι με αυτό το κλίμα πολύ δύσκολα η κυβέρνηση και η νέα κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα μπορέσει να ξεπεράσει χρονικά τον προσεχή Μάιο . Η δήλωση - γρίφος του κ. Βούτση ότι δεν θα γίνουν εκλογές νωρίτερα από τον Μάιο και ταυτόχρονα οι προετοιμασίες του υπουργείου Εσωτερικών ενισχύουν τη σχετική φημολογία.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, ο κ. Μητσοτάκης θα περιμένει τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης και αναλόγως θα κινηθεί. Εάν οι εξελίξεις «τρέξουν», τότε ο στόχος δεν θα είναι άλλος από την εκλογική ετοιμασία. Εάν διαπιστώσει ότι ο κ. Τσίπρας θα προσπαθήσει να κερδίσει και τους τελευταίους μήνες της 4ετίας, τότε η πρόταση μομφής, οι ερωτήσεις προς τον πρωθυπουργό και οι καταθέσεις αιτημάτων για προ ημερήσιας διάταξης συζητήσεων στην Βουλή θα είναι τα «όπλα», που θα χρησιμοποιηθούν.

Αν σου άρεσε κάνε