«Βολές» Ερντογάν για Κυπριακό και έκδοση των 8 Τούρκων αξιωματικών

«Βολές» Ερντογάν για Κυπριακό και έκδοση των 8 Τούρκων αξιωματικών

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 21:30 Δημιουργία 05/02/19, 20:15

Αναμενόμενα πιεστικός ήταν ο Ταγίπ Ερντογάν στις κοινές δηλώσεις με τον Αλέξη Τσίπρα που έγιναν το βράδυ της Τρίτης από το προεδρικό μέγαρο της Άγκυρας, μετά από τη μακρά συζήτηση που είχε ο Τούρκος πρόεδρος με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Από την πλευρά του, ο κ. Τσίπρας δεν επιδίωξε να υψώσει τους τόνους στα ζητήματα του Κυπριακού και στο θέμα των 8 Τούρκων αξιωματικών που βρίσκονται στην Ελλάδα και τους οποίους η Άγκυρα κατηγορεί ως «πραξικοπηματίες». Στο ίδιο πλαίσιο, κινήθηκε με προσεχτικό ύφος και στις τουρκικές παραβιάσεις που γίνονται στο Αιγαίο, προτάσσοντας τις προσπάθειες των δύο χωρών για την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αναλυτικά, ο κ. Ερντογάν τόνισε πως η χώρα του ζητά την έκδοση των 8 Τούρκων στρατιωτικών στην Τουρκία, τονίζοντας πως «τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία έχουν υποφέρει από την τρομοκρατία».

Ο κ. Ερντογάν επισήμανε πως στα τέλη του 2017 είχε πραγματοποιήσει μια επιτυχημένη επίσκεψη στην Ελλάδα, σύμφωνα με τη διερμηνεία των δηλώσεών του στα ελληνικά.

Αναφερόμενος στη σημερινή κατ' ιδίαν μακρά συνάντηση που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό και τις διευρυμένες συνομιλίες που ακολούθησαν μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών, ο κ. Ερντογάν είπε πως συζήτησαν τις σχέσεις των δύο χωρών μας, καθώς και διεθνή και περιφερειακά θέματα.

Μιλώντας για τον αριθμό των προσφύγων και μεταναστών που υπάρχουν στην Τουρκία, τόνισε ότι «έχουμε υπερβολικό φόρτο ως Τουρκία σε σχέση με τους μετανάστες. Η Τουρκία έχει τηρήσει όσες υποσχέσεις έχει δώσει. Αντίθετα η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν τις έχει τηρήσει» πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στους 8 Τούρκους αξιωματικούς που η Άγκυρα χαρακτηρίζει ως τρομοκράτες και τους οποίους επικήρυξε σήμερα το πρωί για 700.000 ευρώ έκαστο, ο κ. Ερντογάν σημείωσε πως «η Τουρκία και η Ελλάδα έχουν δει από κοντά το αιματηρό πρόσωπο της τρομοκρατίας...Θα πρέπει να έχουμε μια κοινή αντιμετώπιση. Δεν θα πρέπει αυτοί που είναι φυγάδες από τέτοια κινήματα να βρίσκουν θέση στην Ελλάδα.

Πρέπει να σεβαστούμε αυτούς που έχασαν την ζωή τους την 15η Ιουλίου. Περιμένουμε και η Ελλάδα να το σεβαστεί αυτό» επαναφέροντας έμμεσα το αίτημα για την έκδοση των «8» στην Τουρκία.

«Θα πρέπει από κοινού να κάνουμε έναν οδικό χάρτη και να έχουμε μια αντιμετώπιση, όπως το PKK, και το κίνημα FETO, το οποίο θεωρούμε ότι είναι τρομοκρατικό» ισχυρίστηκε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Αναφερόμενος στις εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών και την ακτοπλοϊκή σύνδεση Σμύρνης - Θεσσαλονίκης, σημείωσε πως πρέπει να αναβαθμιστούν.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στη μουσουλμανική μειονότητα της Δυτικής Θράκης και τόνισε πως «οι ομογενείς μας που ζουν στην Ελλάδα και οι Ρωμιοί που ζουν στην Τουρκία αποτελούν γέφυρες», ενώ κάλεσε την Ελλάδα να πραγματοποιήσει βήματα προς τη βελτίωση της ζωής τους.

«Να δημιουργήσουμε μια σχέση εμπιστοσύνης για το Κυπριακό, με βάση την ισοτιμία των Τουρκοκύπριων», επεσήμανε.

Σημειώνεται πως ο Τούρκος πρόεδρος «έδεσε» το ζήτημα της Χάλκης με τους μουφτήδες της Δ. Θράκης.

«Αύριο ο κ.Τ σίπρας θα επισκεφθεί την Θεολογική Σχολή της Χάλκης η οποία είναι κλειστή, δυστυχώς, από το 1971. Κάθε φορά που έρχεται στην ατζέντα το θέμα της Σχολής λέω ελάτε κι εσείς να λύσουμε το θέμα της δυτικής Θράκης, να λύσουμε το θέμα των μουφτήδων» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ερντογάν.

«Οι πολιτικοί πρέπει να κερδίζουν φίλους και όχι εχθρούς», δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας, απαντώντας σε ερώτηση για τα αν ήταν η καλύτερη στιγμή, ώστε ο κ. Τσίπρας να επισκεφθεί την Άγκυρα.

Οι αναφορές Τσίπρα για τις τουρκικές παραβιάσεις

Παίρνοντας το λόγο, ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε πως «οι χώρες μας μπόρεσαν να συνεργαστούν το 2015-2016, για την αντιμετώπιση ενός μείζονος σημασίας διεθνούς θέματος – της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης».

Μιλώντας για τις τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «μπορέσαμε να συνεργαστούμε για την οικοδόμηση μιας νέας στρατηγικής ευρωτουρκικής συνεργασίας, να βάλουμε μπροστά την οικονομική και ενεργειακή μας συνεργασία και να προωθήσουμε τον διάλογο των Υπουργείων Άμυνας και ΥΠΕΞ για τη μείωση της έντασης».

Για το Κυπριακό, ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως «οι ΥΠΕΞ μας δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για έναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό, όπου για πρώτη φορά μιλήσαμε για θέματα ασφάλειας στο νησί και φτάσαμε κοντά στη λύση».

Απαντώντας στον Ερντογάν για τους «8», ο κ. Τσίπρας ανέφερε «η υπόθεση των 8 στρατιωτικών στην οποία αναφερθήκατε αποτέλεσε αγκάθι στις σχέσεις μας όπως και η φυλάκιση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην Τουρκία». Ακόμα, πρόσθεσε πως «η Ελλάδα ως κράτος δικαίου οφείλει να κάνει αποδεκτές τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης» αλλά ανέφερε ακόμα πως «δεν μπορούμε να καλωσορίζουμε πραξικοπηματίες στη χώρα μας».

Ακόμα, είπε πως «ούτε εσείς ούτε κι εγώ αποδεχόμαστε την πεπατημένη γιατί οι εξελίξεις στην περιοχή μας δεν μας επιτρέπουν να μένουμε εγκλωβισμένοι σε αδιέξοδα».

Για το Κυπριακό, ο κ. Τσίπρας είπε πως «οφείλουμε στη νέα προσπάθεια για το Κυπριακό να αποφύγουμε λάθη του παρελθόντος και γιαυτό να συμφωνήσουμε σε προπαρασκευαστικές συναντήσεις στο κρίσιμο θέμα της ασφάλειας που εμπλέκονται Ελάδα-Τουρκία»λ,

Αναφερόμενος στην επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στην Ελλάδα, ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως «η επίσκεψή σας στην Αθήνα ήταν επιτυχημένη ακριβώς επειδή μιλήσαμε με ειλικρίνεια».

Μιλώντας και πάλι την αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο, ο κ. Τσίπρας είπε «συμφωνήσαμε σήμερα να προχωρήσουμε με βασικό στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο και την οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης.

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε στην εποχή μας και στην περιοχή μας, δεν επιτρέπουν να παραμένουμε εγκλωβισμένοι σε αδιέξοδα. Πρέπει να ανατρέπουμε τις λογικές του παρελθόντος για να οικοδομήσουμε μια σχέση βασισμένη στον αμοιβαίο σεβασμό και στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Σχολιάζοντας την προοπτικές ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως «τόνισα την πάγια στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας κάτι που θΑ 'ναι και προς όφελος της Τουρκίας και προς όφελος της Ευρώπης».

«Σε αυτό το θετικό πνεύμα, συμφωνήσαμε σήμερα να επανέλθουμε σε συνομιλίες μεταξύ των Υπουργών Άμυνας και των Υπουργείων Εξωτερικών, για αποκλιμάκωση της έντασης και προώθηση μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Ακόμα, ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως «θέλουμε να βάλουμε τα θεμέλια ώστε να μπορέσουμε να χτίσουμε. Η συνάντηση αυτή είχε στόχο να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις ώστε να μπορέσουμε αργότερα να μιλήσουμε για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις».

Κάνοντας αναφορά για τα ενεργειακά, ο πρωθυπουργός είπε ότι «τόνισα παράλληλα, τη σημασία που έχει ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου στην Ανατολική Μεσόγειο. Και βεβαίως την ανάγκη, η ενέργεια να αποτελέσει γέφυρα συνεργασίας στην περιοχή».

Επιπλέον, συμφώνησαν να συνεργαστούν ώστε το καλοκαίρι να γίνει πραγματικότητα η ακτοπλοϊκή σύνδεση Σμύρνης-Θεσσαλονίκης, αλλά και να εντείνουν τη συνεργασία τους στον τομέα της ασφάλειας. Προς την κατεύθυνση αυτή, όπως είπε ο Πρωθυπουργός, «σε αυτό το θετικό πνεύμα, συμφωνήσαμε σήμερα να επανέλθουμε σε συνομιλίες μεταξύ των υπουργών Άμυνας και Εξωτερικών, για αποκλιμάκωση της έντασης και προώθηση μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης».

Απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων και ειδικότερα σε ερώτημα Τουρκάλας δημοσιογράφου για τους «8», ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως «η Ελλάδα είναι μια χώρα η οποία στηρίζει την δημοκρατία και δεν έχει καμία πρόθεση να στηρίξει πραξικοπηματίες. Στην Ελλάδα είναι απολύτως σαφής η διάκριση των εξουσιών. Υπήρξαν κάποιες αποφάσεις της ελληνικής δικαιοσύνης τις οποίες σεβόμαστε».

Αν σου άρεσε κάνε