Παρέμβαση Μητσοτάκη για θεσμικό κατήφορο - Χοντραινει το ροκ για την κυβέρνηση-κουρελού

Παρέμβαση Μητσοτάκη για θεσμικό κατήφορο - Χοντραινει το ροκ για την κυβέρνηση-κουρελού

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 11:21 Δημιουργία 05/02/19, 08:00
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη, με την οποία θα επισημαίνει το θεσμικό κατήφορο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αναμένεται τις αμέσως προσεχείς ημέρες, καθώς ο πρόεδρος της ΝΔ θέλει να διαχωρίσει πλήρως τη θέση του ιδίου και του κόμματος του με τα όσα συμβαίνουν τα τελευταία 24 ώρα εντός και εκτός Βουλής.

Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι πεπεισμένοι πλέον ότι με τις μεθοδεύσεις που γίνονται τις τελευταίες ημέρες (μετακινήσεις βουλευτών, επιστολή στήριξης της κυβέρνησης, αναβολή παραιτήσεων κλπ), ο κ. Τσίπρας απλά «αγοράζει» λίγους μήνες ακόμη στην εξουσία.

Η φράση «δεν μπορεί να πάει πέρα από τον Μάιο» ακούγεται ολοένα και πιο έντονα στην οδο Πειραιώς, καθώς είναι κυρίαρχη η άποψη ότι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία αποσυντίθεται. Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες η ΝΔ σχολίασε με άκρως δεικτικό τρόπο (στα όρια της ειρωνίας) την κίνηση των έξι βουλευτών που ψήφισαν υπέρ της πρότασης εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, να ανακοινώσουν ότι εφεξής η ψήφος τους στα νομοσχέδια θα πρέπει να προσμετράται θετικά.

«Με την παράδοση της συνείδησης των προθύμων» - ανέφερε χαρακτηριστικά σχετική ανακοίνωση -«η κυβέρνηση γίνεται κουρελού και με τη βούλα. Αν κάτι πραγματικά δεν έχει προηγούμενο στα παγκόσμια κοινοβουλευτικά χρονικά, είναι ότι ανάμεσα στα 6 δεκανίκια του κ. Τσίπρα μπορεί κανείς να βρει και δύο βουλευτές υβρίδια, καθώς οι κ.κ. Ζουράρις και Παπαχριστόπουλος ισχυρίζονται ότι θα ανήκουν ταυτοχρόνως και στην κυβέρνηση και στην αντιπολίτευση».

Είναι σαφές ότι πίσω από τις κινήσεις αυτές , η ΝΔ βλέπει τον ίδιο τον πρωθυπουργό και μάλιστα επικρίνει και τον πρόεδρο της Βουλής για τη συμμετοχή του σε αυτού του είδους τα κοινοβουλευτικά παιχνίδια. Ωστόσο, μετά την επιλογή του πρωθυπουργού να βάλει «φρένο» στη διαδικασία αλλαγής του κανονισμού της Βουλής, το ενδεχόμενο κατάθεσης πρότασης μομφής κατα του κ. Ν. Βούτση ατονισε, αν και δεν είναι λίγοι εκείνοι στη ΝΔ, που θεωρούν ότι μια τέτοια ψηφοφορία θα μπορούσε να κρύβει δυσάρεστες εκπλήξεις για τον ΣΥΡΙΖΑ, με δεδομένο ότι θα ήταν μυστική σε κάλπη και κανείς δεν θα μπορούσε να ελέγξει την στάση των βουλευτών.

Ο κ. Μητσοτάκης, πάντως, ανεξάρτητα από την αλλαγή στάσης του κ. Τσίπρα στο θέμα του κανονισμού της Βουλής, θα συνεχίσει να μιλά για εκβιαζόμενο πρωθυπουργό και για σχέση συνενοχής εκείνου με τον τέως κυβερνητικό του εταίρο κ. Π. Καμμένο.

Ο πρόεδρος της ΝΔ θεωρεί ότι είμαστε ακόμη στην αρχή μιας σειράς αποκαλύψεων και καταγγελιών, καθώς ο ένας δείχνει να γνωρίζει πολλά για τον άλλο και δεν είναι βέβαιο, πότε αυτή η διαφαινόμενη ένταση θα ξεφύγει από τον έλεγχο.

Όπως τόνιζε άλλωστε στενός συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη, ο κ. Καμμένος δεν έχει τίποτε να χάσει πλέον και κατ συνέπεια θα παίξει «τα ρέστα του», προκειμένου να διεκδικήσει την είσοδο του στην επόμενη Βουλή.

Αν σου άρεσε κάνε