Πολιτικό «αλαλούμ» για τον Κανονισμό της Βουλής

Πολιτικό «αλαλούμ» για τον Κανονισμό της Βουλής

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 09:13 Δημιουργία 02/02/19, 09:08

Πολιτικό «αλαλούμ» σημειώνεται στη σκιά της επιχείρησης του πρωθυπουργού να σώσει τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες των ΑΝΕΛ και του Ποταμιού, την ώρα που ο άλλοτε κυβερνητικός του εταίρος εκτοξεύει και βαριές «αιχμές» και απειλές εις βάρος του.

Τα «βλέμματα» τώρα στρέφονται στις διεργασίες της ερχόμενης εβδομάδας. Τη Δευτέρα συνεδριάζει η Επιτροπή Κανονισμού της Βουλής για τις επερχόμενες αλλαγές σχετικά με τη μη διάλυση Κοινοβουλευτικής Ομάδας κόμματος, ακόμη κι όταν αυτή αριθμεί κάτω από πέντε μέλη, κάτι που αυτοδικαίως συμβαίνει σήμερα.

Την ίδια ώρα, στη Βουλή καταφτάνει και το πρωτόκολλο για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Θα ακολουθηθεί η κανονική διαδικασία και η σχετική ψηφοφορία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως την ερχόμενη Πέμπτη.

Η εβδομάδα αναμένεται πολύ «θερμή», καθώς οι αλλαγές στον Κανονισμό της Βουλής έχουν ξεσηκώσει πολιτικές «θύελλες», με τους κκ. Μητσοτάκη και Βούτση να διασταυρώνουν τα ξίφη τους, καταρχήν ύστερα από την «κωμωδία» που σημειώθηκε γύρω από το ζήτημα παραίτησης του Θανάση Παπαχριστόπουλου.

Ο ίδιος στην αρχή δήλωσε σε δημοσιογράφους πως η παραίτησή του θα καθυστερήσει λίγες ώρες, καθώς είχε χαλάσει το αυτοκίνητό του (!), ενώ στη συνέχεια και μετά από τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Βουλής, ανακοίνωσε πως ο κ. Βούτσης τον παρακάλεσε να διατηρήσει την έδρα του για ακόμη 4-5 ημέρες για την ψηφοφορία επί του Πρωτοκόλλου της ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.

Άμεση ήταν η αντίδραση από τη ΝΔ, η οποία κατήγγειλε ότι δεν τηρούνται ούτε τα προσχήματα από τον πρόεδρο της Βουλής. «Ο πρωτοφανής ευτελισμός που έχουν επιβάλει στο κοινοβούλιο οι κ. Τσίπρας και Καμμένος κορυφώθηκε σήμερα με τη βούλα του κ. Νίκου Βούτση. Ο πρόεδρος της Βουλής λαμβάνοντας πλέον και επισήμως ρόλο διαμεσολαβητή ανάμεσα στους εκβιαζόμενους εταίρους παρακάλεσε(!) τον βουλευτή Παπαχριστόπουλο να μην παραιτηθεί μέχρις ότου ολοκληρωθούν τα μαγειρέματα της κυβέρνησης», σχολίασε η Πειραιώς.

Παράλληλα, μιλώντας στον «Εθνικό Κήρυκα», ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για «οριακή πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, η οποία είναι το αποτέλεσμα συναλλαγών κάτω από το τραπέζι με μεμονωμένους βουλευτές, σε πολλούς από τους οποίους υποσχέθηκαν κυβερνητικές ή άλλες θέσεις».

Επιπλέον, μιλώντας σε εκδήλωση στην Πάτρα, ο πρόεδρος της ΝΔ κάλεσε τον κ. Βούτση να συναισθανθεί τη σημασία του ρόλου του και «να μην συναινέσει σε πρωτοφανείς μεθοδεύσεις, αλλιώς θα έχει γίνει και αυτός ένα πιόνι στην άθλια συναλλαγή Τσίπρα - Καμμένου». Τόνισε, δε, ότι «η πλειοψηφία της γκαζόζας δεν είναι απλά ένα ανέκδοτο, ή ένα έξυπνο hashtag στο Twitter, αλλά είναι μία κατάντια για μία χώρα με μακρά κοινοβουλευτική παράδοση».

Απαντώντας στον κ. Μητσοτάκη, το Μέγαρο Μαξίμου ανέφερε ότι «πρωτοφανής πολιτικός εκφυλισμός είναι να έχεις κάνει αντιπρόεδρο στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως “προσωπική επιλογή” έναν απόκληρο του ΛΑΟΣ που αναπαράγει χυδαιότητες και ψεύδη περιθωριακών και ακροδεξιών εντύπων».

Θέση για το ζήτημα έλαβε και ο Πάνος Καμμένος, ο οποίος δήλωσε ότι «οι ΑΝΕΛ δεν θέλουμε χάρη από κανένα, θέλουμε εφαρμογή της κοινοβουλευτικής νομιμότητας».

Νωρίτερα την Παρασκευή με ένα tweet ο κ. Καμμένος άφησε βαρύτατες αιχμές κατά του πρωθυπουργού, την ώρα που το Μέγαρο Μαξίμου έχει επιλέξει την εκκωφαντική σιωπή μπροστά στα καθημερινά παραληρήματα του άλλοτε κυβερνητικού εταίρου.

Ειδικότερα, σε ανάρτησή του στο twitter ο κ. Καμμένος έγραψε: «Οι ΑΝΕΛ δεν θέλουμε χάρη από κανένα, θέλουμε εφαρμογή της κοινοβουλευτικής νομιμότητας. Δεν δέχομαι δε ιδιαίτερα απειλές κατά της οικογένειας μου. ΠΑΡΕ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΚΡΑΤΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥΣ . ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΡΟΥΒΙΚΩΝΕΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΛΕΞΗ...».

Με δεύτερη ανάρτησή του, ο πρώην ΥΠΕΘΑ επανήλθε στο ζήτημα, σημειώνοντας ότι «η έδρα της Β’ Αθήνας είναι των ΑΝΕΛ, αν αλήθεια την παραδίδει ο Παπαχριστόπουλος οφείλει να το κάνει τώρα, όπως και ο Κουίκ αν αποφασίσει να μείνει υπουργός και να παραδώσει το όνομα της Μακεδονίας».

«Κοινοβουλευτικές ομάδες με δύο και τρεις βουλευτές δεν μπορεί να υπάρξουν. Όπως δεν μπορεί να συγκροτούνται Κ.Ο. με δανεικούς βουλευτές. Ξεκάθαρα λόγια» επεσήμανε από την πλευρά του ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, με ανάρτησή του στο Twitter. Όπως συμπλήρωσε, «το Ποτάμι έχει αρχές. Δεν τις θυσιάζει ούτε στα μικρά, ούτε στα μείζονα. Δεν μας ενδιαφέρουν τα ευκαιριακά κομματικά οφέλη».

Αν σου άρεσε κάνε