Επιτυχία της Ευρώπης η Βόρεια Μακεδονία, τόνισε ο Τσίπρας

Επιτυχία της Ευρώπης η Βόρεια Μακεδονία, τόνισε ο Τσίπρας

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 20:50 Δημιουργία 29/01/19, 20:26

Με ξεχωριστή αναφορά για τη συμφωνία των Πρεσπών και τη σημασία που έχει η επίλυση της διένεξης μεταξύ της Ελλάδας και της «Βόρειας Μακεδονίας» (όπως ο ίδιος είπε) ξεκίνησε ο Αλέξης Τσίπρας τις δηλώσεις του με τους ηγέτες της 5ης Συνόδου των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου που εξελίσσεται στη Λευκωσία της Κύπρου.

Παίρνοντας το λόγο μετά από τον Ιταλό Τζουζέπε Κόντε, ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε πως «θέλω να ευχαριστήσω τους ηγέτες για τα θετικά λόγια που είπαν για τη συμφωνία των Πρεσπών. Είναι σημαντική επιτυχία της Ευρώπης η επίλυση της πολύ σημαντικής διαφοράς ανάμεσα σε Ελλάδα και ΠΓΔΜ, της Βόρειας Μακεδονίας πλέον».

Είπε ότι το σημαντικότερο είναι ότι οι 7 αρχηγοί ξαναβρίσκονται σήμερα μετά από περίπου έναν χρόνο, δίνοντας μήνυμα ενότητας και αποφασιστικότητας να υπερασπιστούμε τις βασικές ευρωπαϊκές αξίες, την προοπτική της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και το διεθνές δίκαιο και να παίξουμε ένα καταλυτικό ρόλο στις ευρωπαϊκές και τις περιφερειακές εξελίξεις, τόνισε.

Αναφερόμενος στη συνεργασία των χωρών της ΕΕ, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «σε μια περίοδο που αρχίζει να κυριαρχεί η λογική της εθνικής περιχαράκωσης, όπου ο ρατσισμός και η ξενοφοβία γίνονται ηγεμονικός πολιτικός λόγος, είναι σημαντικό να δώσουμε το μήνυμα της συνεργασίας. Χρειάζονται ευρωπαϊκές λύσεις σε ευρωπαϊκά προβλήματα».

Μιλώντας για το μεταναστευτικό-προσφυγικό, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε πως «οι χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου βίωσαν την οικονομική και την μεταναστευτική κρίση. Εχουμε κάθε λόγο να θέλουμε να αντιμετωπιστεί η μεταναστευτική κρίση μέσα από το πρίσμα της αρχής της αλληλεγγύης. Τονίσαμε την ανάγκη η Ευρώπη να αποκτήσει ένα νέο πρόγραμμα ασύλου. Δεν μπορούμε να μιλάμε για αλληλεγγύη χωρίς ένα σύστημα αναδιανομής των αιτούντων ασύλου. Προτεραιότητα η αναθέωρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου» όπως συμπλήρωσε.

Σχετικά με την Τουρκία, ο πρωθυπουργός τόνισε πως «τονίσαμε τη σημασία που έχει η συνεργασία και ο διάλογος ΕΕ-Τουρκίας για τη μετανάστευση, την οικονομία, την ενέργεια και τις εξελίξεις στη Μ. Ανατολή. Επιβάλλεται να υπάρξει σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου από την Τουρκία, τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Αν. Μεσόγειο».

«Θα έχω την ευκαιρία την επόμενη εβδομάδα να βρεθώ στην Κωνσταντινούπολη, να συναντήσω τον Πρόεδρο Ερντογάν. Πέρα από τις δικές μου σκέψεις, θα του μεταφέρω και το κλίμα της σημερινής συνάντησης γιατί και οι 7 συμφωνούμε στο ότι οι σχέσεις της κάθε χώρας ξεχωριστά αλλά και της ΕΕ με την Τουρκία πρέπει να βασίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό και στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου» είπε ο πρωθυπουργός.

Για το Κυπριακό, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «όλοι μας στηρίζουμε την προοπτική μιας βιώσιμης λύσης του Κυπριακού και αυτή η λύση δεν μπορεί να έχει τρίτους εγγυητές ούτε βεβαίως κατοχικά στρατεύματα. Αυτή η λύση πρέπει να είναι προς όφελος όλου του κυπριακού λαού. Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων» πρόσθεσε.

Αν σου άρεσε κάνε