Έτοιμη να δώσει όνομα, γλώσσα και εθνικότητα η κυβέρνηση-«κουρελού»

Έτοιμη να δώσει όνομα, γλώσσα και εθνικότητα η κυβέρνηση-«κουρελού»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 11:20 Δημιουργία 25/01/19, 11:16

Ανήμερα της τέταρτης επετείου της αναρρίχησης του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, η κυβέρνηση ανοχής του Αλέξη Τσίπρα ετοιμάζεται να εκχωρήσει όνομα, γλώσσα και εθνικότητα στα Σκόπια, την ώρα που σύσσωμη η αντιπολίτευση την κατηγορεί για «προδοσία» και η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων «μαυρίζει» τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Όπως γράφουμε τις τελευταίες αυτές, ιδιαίτερα «θερμές» μέρες στο Xrimaonline.gr, για τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση ανοχής η Συμφωνία αυτή αποτελεί απλά και μόνο το «όχημα», πάνω στο οποίο θα δώσουν την προεκλογική τους «μάχη». Οι Πρέσπες παρουσιάστηκαν ως η αιτία του συμφωνημένου «διαζυγίου» με τον Πάνο Καμμένο, πυροδοτώντας έκτακτες εξελίξεις κι αλλάζοντας τον κοινοβουλευτικό «χάρτη».

Οι νέοι συσχετισμοί που προκύπτουν στη «σκιά» του Σκοπιανού, έχουν προεκλογικό «άρωμα», ενώ οι κινήσεις του Αλέξη Τσίπρα με στόχο τη διάλυση των μικρότερων κομμάτων έγιναν στο πλαίσιο της τακτικής του στο δρόμο προς τις κάλπες.

Το χθεσινό μπρα ντε φερ των κκ. Τσίπρα και Μητσοτάκη έδωσε το στίγμα της άγριας πόλωσης, που θα κυριαρχεί από αύριο και πέρα στα πλαίσια πια… ενός διπολισμού, τον οποίο ο πρωθυπουργός επεδίωξε, απλώνοντας παράλληλα τα «πλοκάμια» του στο χώρο της Κεντροαριστεράς.

Η ψήφιση της Συμφωνίας έχει σχεδόν προεξοφληθεί, συγκεντρώνοντας μεταξύ 152 και 154 «ναι».

Βουλευτές από πέντε διαφορετικά κόμματα είναι πρόθυμοι να στηρίξουν τη Συμφωνία, δίνοντας το «φιλί της ζωής» στην κυβέρνηση-κουρελού.

Πέρα από τους 145 της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, που αποδεικνύονται «μπετόν αρμέ» για ακόμη μία φορά, τον κ. Τσίπρα σώζουν η Κατερίνα Παπακώστα, ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος που τυπικά παραμένει στους ΑΝΕΛ, τον Σπύρο Δανέλλη, που διεγράφη από το Ποτάμι, τον Θανάση Θεοχαρόπουλο, που επίσης διεγράφη από το ΚΙΝΑΛ, η Έλενα Κουντουρά και ο Βασίλης Κόκκαλης, που αποτελούν παρελθόν από τους ΑΝΕΛ, καθώς και οι τρεις του Ποταμιού, κκ. Θεοδωράκης, Μαυρωτάς και Λυκούδης, τη στιγμή που οι κκ. Αμυράς και Ψαριανός έχουν ανεξαρτητοποιηθεί, με τις πληροφορίες να λένε πως είναι θέμα χρόνου η προσχώρησή τους στη ΝΔ.

Σύγκρουση μέχρις εσχάτων

Από το βήμα της Βουλής μόλις χθες, ο Κυράκος Μητσοτάκης εξαπέλυσε δριμύ κατηγορώ κατά των κυβερνώντων, τονίζοντας ότι έχουν καταστήσει την Ελλάδα «από μια ευρωπαϊκή χώρα στα Βαλκάνια σε μια βαλκανική χώρα στην Ευρώπη».

Μεταξύ αυτών που ξεχώρισε στην ομιλία του κ Μητσοτάκη ήταν η αναφορά για το ότι επί κυβέρνησης ΝΔ, η Ελλάδα θα μπορεί να θέσει βέτο για την ένταξη της ΠΓΔΜ στην Ευρωπαϊκή Ένωση, επαναλαμβάνοντας πως η διαπραγμάτευση για το Σκοπιανό θα ξεκινήσει από την αρχή με τη γειτονική χώρα.

Αναλυτικά, δήλωσε «κατώτερη των περιστάσεων, η κυβέρνησή σας κουρελιάζει την πολιτική ζωή με μεθοδεύσεις και παζάρια. Για μερικούς μήνες εξουσίας γυρνάτε τη χώρα πολλά χρόνια πίσω.Έχουμε μια κυβέρνηση όπου τη μια εβδομάδα ο κ. Τσίπρας χειροκροτείται από τον κ. Καμμένο και την άλλη από τον κ. Κοτζιά - οι οποίοι αλληλο-μηνύονται χωρίς να συγκινείται ένας εισαγγελέας από όσα ο ένας καταλογίζει στον άλλο».

«Η συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί μια εθνική ήττα και ένα εθνικό λάθος που προσβάλλει την ιστορία της πατρίδας μας. Ο ΣΥΡΙΖΑ μετά το οικονομικό ναυάγιο οδηγεί την χώρα σε μια εθνική περιπέτεια» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Συνεχίζοντας, υποστήριξε πως «οι Σκοπιανοί έχουν ήδη παραβιάσει έναν όρο της συμφωνίας. Πρώτα να αλλάξουν το Σύνταγμά τους και μετά να έρθει προς κύρωση η συμφωνία των Πρεσπών.

Η Ελλάδα ήταν πάντοτε μια ευρωπαϊκή χώρα στα Βαλκάνια. Την κάνατε με όλα αυτά τα τερτίπια μια βαλκανική χώρα στην Ευρώπη» υπογράμμισε.

Εξαπολύοντας «βολές» κατά του κ. Τσίπρα, ο πρόεδρος της ΝΔ είπε πως «η κυβέρνηση προσπαθεί να αντιστρέψει την πραγματικότητα. Όμως δεν μπορείτε να κρύψετε επτά μεγάλες αλήθειες που μετατρέπουν τη συμφωνία των Πρεσπών σε εθνική υποχώρηση».

Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως «ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ δέχτηκαν να είναι τα Σκόπια αυτά που, στο εξής, θα μονοπωλούν την ταυτότητα της ευρύτερης Μακεδονίας. Και αυτό γίνεται με όχημα την εθνικότητα, την ταυτότητα και τη γλώσσα γιατί η κυβέρνηση τις δέχτηκε ως "μακεδονικές"».

«Ποτέ η Ελλάδα δεν είχε αναγνωρίσει μακεδονική γλώσσα. Ποτέ. Και αυτό που δεν τόλμησαν να πουν ούτε οι Σκοπιανοί το λέτε εσείς. Συγχαρητήρια κ. Τσίπρα, λαμπρή διαπραγμάτευση κάνατε. Δεν το λέμε μόνο εμείς. το ΝΑΤΟ το λέει» τόνισε.

Ακόμα, ο αρχηγός της ΝΔ υποστήριξε ότι «η συμφωνία αναγνωρίζει τους πολίτες αυτούς ως "Μακεδόνες" κι έτσι θα αναγράφονται και στα διαβατήριά τους.

Είναι, μάλιστα, αστείο να κομπάζει η ελληνική κυβέρνηση για τους εσωτερικούς ελιγμούς του κ. Ζάεφ».

Μένοντας στο ίδιο ύψος, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως «Βορειοκορεάτες και Νοτιοκορεάτες λέμε. Μόνο στην Βόρεια Μακεδονία οι κάτοικοί της θα ονομάζονται σκέτο Μακεδόνες και θα ομιλούν την Μακεδονική…Συγχαρητήρια κ. Τσίπρα, πρωτοτυπίσατε και εδώ πέρα. Και φυσικά τα ακρωνύμια της χώρας, με την εξαίρεση των πινακίδων των αυτοκινήτων, θα είναι ΜΚ ή ΜΚD. Δηλαδή σκέτο Μακεδονία. Χωρίς τίποτα να παραπέμπει στη Βόρεια Μακεδονία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αποδέχθηκε να είμαστε υποχρεωμένοι να αποκαλούμε και εμείς «Μακεδόνες» τους κατοίκους της χώρας αυτής. Και αυτό να μας δεσμεύει νομικά. Για να το περιγράψω λίγο πιο παραστατικά. Αν αύριο, απέναντι από τον Λευκό Πύργο, αναρτηθεί μια μεγάλη πινακίδα που γράφει «Εταιρία μελέτης της Μακεδονικής Γλώσσας» και κάποιος Θεσσαλονικιός προσφύγει στο Δικαστήριο, αποκλείεται ποτέ να δικαιωθεί. Να το χαίρεστε το erga omnes σας, κύριοι της συμπολίτευσης» συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε επίθεση κατά πάντων, ενώ έκανε και «ιστορική αναδρομή» επιχειρώντας ουσιαστικά να καταδείξει σε τι κατάσταση του κληροδότησαν οι προκάτοχοί του το μείζον αυτό εθνικό θέμα ενώ αναφέρθηκε και σε αυτά που πέτυχε ο ίδιος.

«Βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή ένα βήμα πριν από ένα ιστορικό γεγονός», «Μετά από σχεδόν 30 χρόνια αδράνειας και απανωτών εθνικών υποχωρήσεων και μετά από έναν ολόκληρο χρόνο εξαντλητικών διαπραγματεύσεων φτάνουμε στο τέλος μιας επίπονης διαδικασίας», είπε ο Αλ. Τσίπρας ενόψει της κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι έχει έρθει για να αναμετρηθεί με την ιστορική και την εθνική ευθύνη, με την ευθύνη που έχει ο καθένας από τους 300 που δεν εκβιάζονται, δεν τρομοκρατούνται και ομιλούν μονάχα με τη συνείδηση τους.

«Προχτές συγκεντρώθηκαν χιλιάδες διαδηλωτές, στην πλειοψηφία τους δεν είχαν σχέση με τους ακραίους που επιτέθηκαν στο κοινοβούλιο, αν ρωτούσατε έναν από αυτούς θα σας έλεγαν ότι διαμαρτύρονται για το όνομα, δεν θα σας έλεγαν ούτε για τη γλώσσα, ούτε για citizenship, ούτε για τα ροδάκινα βεβαίως», είπε στον κ. Μητσοτάκη ο Αλ. Τσίπρας.

Κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη για ένδεια επιχειρημάτων εναντίον της συμφωνίας: «Ασχολείστε με απολύτως δευτερεύοντα ζητήματα και όχι με τα ουσιαστικά, γιατί έχετε ένδεια επιχειρημάτων». Πρόσθεσε ότι μεγάλο μέρος της ομιλίας του το κατανάλωσε στην αντιπαράθεση του με τον κ. Καμμένο. «Αντιλαμβάνομαι τη δυσκολία σας εκεί στη δεξιά πολυκατοικία», είπε προσθέτοντας ότι μετά τις Πρέσπες θα αντιπολιτεύεστε τους άλλους στη δεξιά πολυκατοικία γιατί υπάρχει συνωστισμός, για το ποιος θα πάρει το καλύτερο «διαμέρισμα».

Ο πρωθυπουργός είπε ότι στόχος του είναι να προσπαθήσει να παρουσιάσει την αλήθεια στον λαό γι' αυτό το εθνικό πρόβλημα και για τα οφέλη της επίλυσής του.

Ειδικότερα είπε ότι αυτή η διαφορά ταλαιπώρησε τη χώρα, τους γείτονες, μας, τα Βαλκάνια επί τρεις δεκαετίες «και μας στέρησε όλα αυτά τα χρόνια κρίσμο διπλωματικό κεφάλαιο» αποσπώντας μας από τους πραγματικούς κινδύνους που δεν βρίσκονται στα Βόρεια αλλά στα Ανατολικά σύνορά μας. Είπε ότι «η αδράνεια, η ατολμία, η αναβλητικότητα που είχε γίνει δόγμα εξωτερικής πολιτικής, είχε ως αποτέλεσμα τις διαρκείς διπλωματικές ήττες από την ελληνική πλευρά», με αποτέλεσμα περισσότερες από 130 χώρες, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, Ρωσία και Κίνα, να την αναγνωρίζουν με τη συνταγματική της ονομασία, αλλά και ο Τύπος και το σύνολο της κοινής γνώμης την αποκαλούν "Μακεδονία" χωρίς άλλο προσδιορισμό.

Αν σου άρεσε κάνε