Ο Θεοδωράκης θα απαντήσει για το «ποιος σκότωσε το Ποτάμι»

Ο Θεοδωράκης θα απαντήσει για το «ποιος σκότωσε το Ποτάμι»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 17:45 Δημιουργία 24/01/19, 17:31

Την πρώτη του ομιλία στη Βουλή ως ανεξάρτητος βουλευτής, μετά από τη διάλυση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ποταμιού, έδωσε την Πέμπτη ο Σταύρος Θεοδωράκης, στην παρέμβαση του κατά τη συζήτηση επί της συμφωνίας των Πρεσπών.

Ξεκινώντας την ομιλία του, ο επικεφαλής του κόμματος ανέφερε πως θα δώσει την επόμενη εβδομάδα απαντήσει για τους λόγους που οδήγησαν στη διάλυση του Ποταμιού.

«Υπάρχει ένα ερώτημα που πρέπει να απαντήσω: Ποιος σκότωσε την Κ.Ο του Ποταμιού. Με σεβασμό στις ιστορικές στιγμές που ζούμε δεν θα δώσω απάντηση σήμερα. Θα απαντήσω τη νέα εβδομάδα με στοιχεία γιατί ο λαός & κυρίως οι 222.000 ψηφοφόροι του Ποταμιού απαιτούν να μάθουν» δήλωσε ο κ. Θεοδωράκης.

Μιλώντας για το Σκοπιανό, δήλωσε πως «εμείς οι Έλληνες είμαστε περήφανοι για την Μακεδονία και την ιστορία της. -Το λέω και ως βουλευτής Θεσσαλονίκης. Όμως η συντριπτική πλειοψηφία των λαών του κόσμου όταν ακούν Μακεδονία ο νους τους πάει στην ΠΓΔΜ. 140 χώρες τους έχουν αναγνωρίσει ως "Δημοκρατία της Μακεδονίας". Αυτό & μόνο αποδεικνύει ότι κάτι κάνουμε λάθος όλα αυτά τα χρόνια. Προτιμάμε να χώνουμε το κεφάλι στην άμμο & να λέμε στο διπλανό κεφάλι -Που επίσης είναι χωμένο στην άμμο- "Νικάμε, όπου νάναι νικάμε"» συμπλήρωσε.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στη συμφωνία, λέγοντας πως «η συμφωνία δεν μας δίνει τα πάντα. Tο έχω πει ξανά αν η χώρα είχε Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας ή αν η κυβέρνηση μας καλούσε γύρω από ένα τραπέζι θα είχαμε καλύτερο αποτέλεσμα. Το μεγάλο κέρδος είναι ότι η Ελλάδα επιβάλλει στους γείτονες μας μια σύνθετη ονομασία.

Ποια θα είναι η τύχη της χώρας μας αν σήμερα οι βουλευτές πουν ΟΧΙ στην συμφωνία. Τότε θα πρέπει να ζήσουμε με ένα κράτος που θα συνεχίσει να λέγεται παντού και πάντα Μακεδονία - σκέτο» πρόσθεσε.

Ακόμα, έκανε λόγο για κινδύνους που μπορεί να παρουσιαστούν από τη μη επίλυση του Σκοπιανού. Ειδικότερα, υποστήριξε πως «η επιδίωξη ενός συμβιβασμού έπρεπε να είναι πατριωτικός στόχος. Σε περίπτωση απόρριψης της συμφωνίας η χώρα θα απομονωθεί διεθνώς. Θα συγκρουστούμε με την ΕΕ. Θα συγκρουστούμε με το ΝΑΤΟ. Θα συγκρουστούμε με τις ΗΠΑ».

Ο κ. Θεοδωράκης είπε επίσης «ας τολμήσουμε να πούμε την αλήθεια: αν αυτή η συμφωνία δεν ψηφιστεί σήμερα, ο πολιτικός που θα πέσει δεν είναι ο Τσίπρας. Θα είναι ο Ζάεφ. Η επόμενη κυβέρνηση στη γειτονική χώρα θα είναι μια κυβέρνηση Γκρουέφσκι. Ξανά αλυτρωτισμοί, ξανά παιχνίδια με Τούρκους και Ρώσους» όπως ανέφερε.

Με νέες αιχμές κατά του προέδρου της ΝΔ, ο επικεφαλής του Ποταμιού είπε «ξέρω και εγώ κ.Μητσοτάκη ότι οι ψηφοφόροι θέλουν την ψευδαίσθηση του απόλυτου. Δεν θέλουν έναν ηγέτη που θα τους πει ότι η ζωή είναι πολύπλοκη. Ότι χρειάζονται και συμβιβασμοί. Όμως η πρώτη αρετή ενός πολιτικού είναι άλλη: Είναι η θυσία. Αφήνω τη δουλειά μου και μπαίνω στην πολιτική -όχι μπαίνω στην πολιτική επειδή είμαι ανεπάγγελτος. Θυσιάζω τις ψήφους και το χειροκρότημα αν είναι να λύσω ένα δύσκολο πρόβλημα. Τολμώ & πάω κόντρα στο ρεύμα» τόνισε.

Στη συνέχεια, επιτέθηκε στους πρώην βουλευτές του αλλά και στον Αλέξη Τσίπρα, σημειώνοντας ότι «μετά τους τακτικισμούς του κ.Τσίπρα & τις μεταγραφές βουλευτών αρκετοί είναι αυτοί που μας καλούν να πούμε όχι στη συμφωνία ανεξαρτήτως αν είναι καλή. Εδώ να πω δυο λέξεις στον κ. Τσίπρα: Την εθνική συνεννόηση τη θυμούνται όλοι στην πτώση τους και εσείς δεν είστε εξαίρεση.

Κύριε Τσίπρα συνυπήρξατε 4 χρόνια με τους ακροδεξιούς εθνικιστές. Αγκαλιαστήκατε στις εξέδρες. Τους μοιράσατε υπουργικές καρέκλες. Και σήμερα παριστάνετε τον αμόλυντο προοδευτικό. Ε δεν είστε!» δήλωσε ο κ. Θεοδωράκης προς τον πρωθυπουργό.

Αν σου άρεσε κάνε