Μητσοτάκης: Το Σκοπιανό θα ξεκινήσει από την αρχή με κυβέρνηση ΝΔ

Μητσοτάκης: Το Σκοπιανό θα ξεκινήσει από την αρχή με κυβέρνηση ΝΔ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 20:55 Δημιουργία 14/01/19, 20:02

Τη ρητορική της ΝΔ περί κακογραμμένου σεναρίου μεταξύ των Αλέξη Τσίπρα - Πάνου Καμμένου, για την αποχώρηση των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση, επανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που χρησιμοποίησε για μια ακόμα φορά υψηλούς τόνους κατά του πρωθυπουργού λίγες ώρες πριν από την έναρξη της διαδικασίας ψήφου εμπιστοσύνης στη Βουλή.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 το βράδυ της Δευτέρας, ο πρόεδρος της ΝΔ σημείωσε πως «οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συγχωνεύθηκαν», προσθέτοντας πως «Τσίπρας και Καμμένος είναι σε απόλυτη συνεννόηση.

«Έτσι βολεύονται και οι δύο γιατί τυπικά ο κ. Καμμένος δεν θα βάλει την υπογράφη του στη Συμφωνία των Πρεσπών και τυπικά θα του δώσει τη δυνατότητα να αποσπάσει τη ψήφο εμπιστοσύνης», πρόσθεσε.

«Να αναλογιστούν οι βουλευτές την ψήφο τους», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, γιατί όπως είπε «ψήφος εμπιστοσύνης σημαίνει ναι στην συμφωνία των Πρεσπών και ναι σε μία κυβέρνηση που κάνει ζημιά στην χώρα».

Εν όψει της ψήφου εμπιστοσύνης στη Βουλή, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι «καλώ όλους τους βουλευτές να αναλογιστούν τις συνέπειες της επιλογής τους».

Σε ερώτηση για το εάν θεωρεί πως η κυβέρνηση μπορεί να επιβιώσει η κυβέρνηση εν όψει της ψηφοφορίας στη Βουλή, ο πρόεδρος της ΝΔ απάντησε ότι ««πιθανό να πετύχει τους 151 βουλευτές ο κ. Τσίπρας, αλλά δεν θα έχει την εμπιστοσύνη του λαού», επαναλαμβάνοντας το αίτημα του για άμεση προσφυγή στις κάλπες.

Ακόμα, έκανε επίθεση στον πρωθυπουργό λέγοντας πως «ο κ. Τσίπρας είναι ταυτισμένος με το ψέμα, την εξαπάτηση και την εθνική ταπείνωση».

Στην συνέχεια, κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα για τις προεκλογικές παροχές, σημειώνοντας πως «είπε ψέματα όταν ήξερε ότι ήταν πρωθυπουργός τώρα που ξέρει ότι θα χάσει θα ξεσαλώσει».

Σχετικά με το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ στην κεντροαριστερά, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως είναι επικοινωνιακά παιχνίδια από τον κ. Τσίπρα, τονίζοντας πως η Ν.Δ. είναι η λύση για τη χώρα.

Στρέφοντας τα πυρά του στον πρόεδρο των ΑΝΕΛ, ανέφερε ότι «ο κ. Καμμένος κινείται μεταξύ γραφικότητας και τραγικότητας».

Για τη στάση της ΝΔ στο Σκοπιανό, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «δεν μπορούμε να αναγνωρίσουμε μακεδονική εθνότητα και μακεδονική γλώσσα. Η επόμενη κυβέρνηση της ΝΔ δεν πρόκειται να κυρώσει αυτή την συμφωνία» πρόσθεσε.

Συνεχίζοντας, ο πρόεδρος της ΝΔ είπε πως «η πορεία των Σκοπίων προς την ΕΕ θα εξαρτηθεί από το πόση διάθεση για σχέσεις καλής γειτονίας θα επιδείξουν τα Σκόπια».

Ακόμα, υπογράμμισε πως «εάν δεν περάσει από τη Βουλή τότε η διαπραγμάτευση ξεκινά από την αρχή, από μηδενική βάση».

Για το εάν η ΝΔ θα υποβάλει πρόταση δυσπιστίας με αφορμή τη συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Μητσοτάκης θέλησε να κρατήσει κλειστά τα «χαρτιά» του, λέγοντας πως «συνταγματικά έχουμε αυτό το δικαίωμα, αλλά αυτές οι κινήσεις δεν προαναγγέλλονται».

Μιλώντας για τα όσα συζητήθηκαν στη συνάντηση που είχε με την Άγκελα Μέρκελ την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε πως «από την πρώτη στιγμή εξήγησα στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα ότι η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού είναι αντίθετοι στη συμφωνία.

Επιμένω στην άποψή μου ότι υπήρχε "ανταλλαγή" για τα οικονομικά και την ΠΓΔΜ», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι είπε τα ίδια είπε στην Άγκελα Μέρκελ εντός και εκτός.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι σε καμία περίπτωση η κ. Μέρκελ δεν θα αναγνώριζε δημοσίως ότι υπήρξε ανταλλαγή των συντάξεων με την συμφωνία των Πρεσπών.

Μιλώντας για το οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «εμείς δεν πρόκειται να κάνουμε απολύσεις στο Δημόσιο, αλλά δεν πρόκειται και να υλοποιήσουμε τις χιλιάδες προσλήψεις που έχει τάξει ο κ. Τσίπρας».

«Δεν πρόκειται να γίνουν απολύσεις. Θα γίνονται πιο λελογισμένες προσλήψεις» ανέφερε.

Ερωτηθείς για τον ΕΝΦΙΑ ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως θα μειωθεί κατά 30% σε βάθος δύο χρόνια και αυτό θα βοηθήσει τα μεσαία στρώματα τα οποία έχουν πληγεί τα τελευταί χρόνια, ενώ κληθείς να σχολιάσει ότι τον φόρο αυτό έφερε η Ν.Δ. δήλωσε πως είχε άλλη ονομασία προηγουμένως.

«Η δική μας επιλογή να επιδοτήσουμε τη γέννηση παιδιών θα στοιχίσει 180 εκατ. ευρώ ετησίως, την ώρα που το κοινωνικό μέρισμα του κ. Τσίπρα ήταν 700 εκατ.», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ ανέφερε πως θα κάνει λελογισμένες προσλήψεις στο δημόσιο και όχι απολύσεις.

Επανέλαβε ότι πολλές από τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα απέναντι στους εταίρους μπορούν να μετριαστούν με σωστή τεκμηρίωση, εκτιμώντας ότι αν μια κυβέρνηση πείσει θα μπορέσει σε ένα, ενάμιση χρόνο να θέσει το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Εκτίμησε παράλληλα, ότι υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες να εντοπιστεί η μικρή και μεσαία φοροδιαφυγή για να συγκεντρωθούν έσοδα και να μειωθούν οι φόροι. Θεωρεί δε ότι η Ελλάδα μπορεί να κάνει την μεγάλη έκπληξη στις επενδύσεις αν γίνουν οι κατάλληλες κινήσεις.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ερωτήθηκε για τα δάνεια του κόμματος. Παραδέχτηκε ότι είναι μεγάλα, προϊόν μιας άλλης εποχής που τα κόμματα δανείζονταν με ενέχυρο μελλοντικές ενισχύσεις. «Κληρονόμησα την κατάσταση, περιόρισα τις δαπάνες κατά 70% και απευθύνθηκα στον απλό Νεοδημοκράτη που έβαλε πλάτη».

Στο ερώτημα με ποιους θα κυβερνήσει αν δεν εξασφαλίσει αυτοδυναμία, επανέλαβε ότι και αυτοδύναμος θα επιδιώξει ευρύτερες συγκλίσεις. Εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξουν στο κοινοβούλιο δυνάμεις που θα είναι δεξιά της ΝΔ (εξαιρώντας την Χρυσή Αυγή). Τόνισε ότι η χώρα δεν θα είναι ακυβέρνηση και δεν θα οδηγηθούμε σε νέες εκλογές με απλή αναλογική γιατί «ο Αλ. Τσίπρας θα επιστρέψει από την πίσω πόρτα».

Αν σου άρεσε κάνε