Π. Χαλβατσιώτης: Μπορούμε να διεκδικήσουμε το αύριο της Ελλάδας

Π. Χαλβατσιώτης: Μπορούμε να διεκδικήσουμε το αύριο της Ελλάδας

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 18:25 Δημιουργία 14/01/19, 18:22

Μια νέα χρονιά ξεκίνησε και ένα κεφάλαιο με σκούρα χρώματα πρέπει να κλείσει και ούτε μπορούμε να διαισθανθούμε αυτό που οι κυβερνώντες διαλαλούν, ότι δηλαδή η Ελλάδα βιώνει μια οικονομική πλέον ανάκαμψη, ανεμίζοντας γραφήματα με βελτίωση των σχετικών δεικτών.

Δεν είμαστε περήφανοι πολίτες σε μια Χώρα που ο Εθνικός της πλούτος έχει υποθηκευθεί για ένα αιώνα, οι μισθοί φαντάζουν ως φιλοδώρημα για τις νέες γενιές, η Πατρίδα αφαιμάζεται από τις πιο δυναμικές και παραγωγικές ηλικίες και η επιχειρηματική δραστηριότητα τιμωρείται με υψηλή φορολόγηση και ασφαλιστικές εισφορές.

Οι Υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί να προσπαθούν να επιχαίρουν την Κυβέρνηση για το υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα, αλλά ο κίνδυνος ελλοχεύει επειδή δεν ανεβαίνουν παράλληλα και τα εισοδήματα των πολιτών που θα αποτελούσαν και το κεφάλαιο για μελλοντικές επενδύσεις με την βελτίωση των συνθηκών και των διαρθρωτικών αλλαγών.

Προς χάριν του υπερ-πλεονάσματος στέρεψε η αγορά από την απαιτούμενη ρευστότητα αφού διογκώθηκαν τα απλήρωτα ληξιπρόθεσμα χρέη του δημοσίου. Τα κρατικά πλεονάσματα σε απουσία αναπτυξιακή πολιτικής και ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας αφαιρούν από την κοινωνία τα κίνητρα παραγωγικότητας και την παραγωγικότητα σε ασφυξία. Για να ξαναφυτρώσει σιτάρι, πριν τον θερισμό χρειάζεται όργωμα, λίπασμα και κίνητρο για να σπείρεις.

Μερίδιο στην εξέλιξη αυτή ίσως φέρουν και οι γραφειοκρατικές δημοσιονομικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εγκλωβίζουν τις οικονομίες των κρατών μελών με αυστηρές οδηγίες, παραβλέποντας όμως ότι η βασική αρχή της συνένωσης των λαών της Ευρώπης δεν είναι μόνο η επίτευξη οικονομικής σταθερότητας αλλά και η βελτίωση των συνθηκών ζωής των πολιτών. Είναι γνωστό ότι τα τελευταία χρόνια πολλά Ευρωπαϊκά κράτη θεωρητικά ξεπέρασαν ή βιώνουν σαν και εμάς οικονομική κρίση, την ίδια ώρα όμως που οι δείκτες της οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης εμφανίζουν θετικά πρόσημα. Αποτέλεσμα αυτού του γεγονότος είναι η αύξηση της πολιτικής δύναμης των λαϊκιστών και των αντισυστημικών κομμάτων με χαρακτήρα πολλές φορές αντιευρωπαϊκό.

Στη νέα χρονιά, επειδή πιστεύουμε σαν Έθνος στις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ότι ο νέος Πρόεδρος και το νέο Ευρωκοινοβούλιο θα αναδιοργανώσουν τις προοπτικές λαμβάνοντας σαν πρώτιστη αξία την κοινωνική υπόσταση με τις υποχρεώσεις που απορρέουν για κάθε κράτος-μέλος και όχι τους δείκτες μιας πλασματικής οικονομικής ευμάρειας. Οι Ευρωπαϊκές αρχές θα πρέπει να σέβονται τα Έθνη που θέλουν να συνενώσουν τις φωνές τους και τις προσπάθειές τους για ένα καλύτερο αύριο. Δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζονται σαν πληθυσμιακές καταναλωτικές ομάδες που οφείλουν να μάθουν να επιβιώνουν σε ταχέως μεταλασσόμενες οικονομικές συνθήκες, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η τυχόν υποβάθμιση του επιπέδου διαβίωσης και το Εθνικό τους όραμα. Μόνο με τον τρόπο αυτό θα αναστραφεί το κλίμα που τώρα επενδύουν οι ευρωσκεπτικιστές και έχει απήχηση η υστερία των πολιτικών ακραίων κομμάτων.

Μια μεγάλη πρόκληση για την επόμενη χρονιά είναι να σταματήσουμε να κρύβουμε την υποβάθμιση του περιβάλλοντος πίσω από τους λαμπρούς δείκτες μια οικονομικής και τεχνολογικής προόδου. Κάθε κέρδος στηρίζεται εν μέρει και σε σχετική καταλήστευση του περιβάλλοντος. Η βίαιη αλλαγή των κλιματικών συνθηκών είναι καθρέπτης του τιμήματος της καταστροφής της φύσης. Ποτέ δεν λογαριάζουμε με τι ποσό διαφυγής αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα σχετίζεται, κάθε ευρώ που κερδίζουμε σε ατομικό εισόδημα. Οι ανανεώσιμε πηγές θα πρέπει γρήγορα να υποκαταστήσουν τις παραδοσιακές. Η Χώρα μας μπορεί να πρωτοστατήσει, ώστε να γίνει η Ελλάδα με την μεγάλη ετήσια ηλιοφάνεια και τα μελτέμια της, ο κύριος πάροχος της "καθαρής" ενέργειας για όλη την Ευρώπη. Η επέκταση της ηλεκτροκίνησης στα μεταφορικά μέσα και οχήματα θα αποτελέσει ένα επιπλέον μοχλό ανάπτυξης και πεδίο καινοτόμων δράσεων και επιχειρηματικότητας.

Είναι πλέον καιρός κάθε πολίτης να νοιώθει την κατοικία του σαν χώρο ασφάλειας και ανανέωσης με επενδυτικό πρόσημο, χωρίς το άγχος νέων και απρόβλεπτων επιβαρύνσεων και εξόδων. Χρειαζόμαστε ένα εργασιακό περιβάλλον που θα επιβραβεύει την εργατικότητα, θα στηρίζεται στην αξιοκρατία και θα παρέχει αμοιβές που δεν θα υποβαθμίζουν την προσωπικότητα του εργαζόμενου. Επιθυμούμε μια ενθάρρυνση στις επενδύσεις με ώθηση της υγιούς επιχειρηματικότητας. Είναι απαραίτητο να εξασφαλιστούν για κάθε νέο οι ευκαιρίες για ένα εκπαιδευτικό σύστημα, σύγχρονο, ποιοτικό και καινοτόμο που θα αποτελέσει μοχλό κοινωνικής προόδου και αναπτυξιακών προοπτικών. Απαιτούμε ένα σύστημα υγείας με πρόσβαση των πολιτών σε ποιοτικές δομές με εφαρμογή ρεαλιστικών προληπτικών προγραμμάτων αλλά και εφαρμογή ουσιαστικών αρχών κοινωνικής αλληλεγγύης.

Είναι απαραίτητο να γίνουν όμως τολμηρά βήματα από τον καθένα μας. Αφήνουμε πίσω το παρελθόν, με όλα τα λάθη μας και τις κομματικές παρωπίδες, απεκδυόμαστε τα κατάλοιπα μιας εμφύλιας διαμάχης και ατενίζουμε το βλέμμα μας προς τα εκεί που θα ανατείλει ο ήλιος μιας νέας Ελλάδας. Εκείνης που θα είναι αντάξια των προσδοκιών των νεότερων γενιών και της βαριάς κληρονομιάς που κουβαλάμε στις ψυχές μας, από το μοναδικό και ένδοξο παρελθόν της φυλής μας.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Γ.ΧΑΛΒΑΤΣΙΩΤΗΣ

Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας - Διαβήτη

Β΄ Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική - Μονάδα Έρευνας

& Διαβητολογικό Κέντρο Ιατρικής Σχολής

Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Αν σου άρεσε κάνε