Ο στόχος του Τσίπρα

Ο στόχος του Τσίπρα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 17:16 Δημιουργία 14/01/19, 17:09
Αρθρογράφος: Γιάννης Τασσιόπουλος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΑΣΣΙΟΠΟΥΛΟΣ

Τρίβει τα χέρια του ο Αλέξης Τσίπρας για την παραίτηση του Πάνου Καμμένου από τη θέση του ΥΠΕΘΑ.

Ο πρωθυπουργός ήθελε όσο τίποτα άλλο την απομάκρυνση του συνεταίρου του από την κυβέρνηση. Ανεξάρτητα αν αυτή είχε συμφωνηθεί ή όχι, ο κ. Τσίπρας θεωρεί ότι του λύνει τα χέρια, έτσι ώστε να προχωρήσει σε άλλου είδους συμμαχίες. Συμμαχίες, που θα του επιτρέψουν να δώσει από καλύτερη θέση τη μάχη των εθνικών εκλογών, όταν αυτές προκηρυχθούν.

Δεν τον νοιάζει τον κ. Τσίπρα, αν έχει την πολιτική και κοινωνική νομιμοποίηση, την οποία θα επεδίωκε κάθε κόμμα, προκειμένου να διατηρηθεί στην εξουσία. Αυτά τα θεωρεί… ψιλά γράμματα. Απώτερος στόχος του είναι να διατηρηθεί όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο στην κυβέρνηση και κυρίως να μακροημερεύσει, ως ηγέτης στο χώρο της λεγόμενης Κεντροαριστεράς.

Φεύγοντας ο κ. Καμμένος από την κυβέρνηση, δίνει στον πρωθυπουργό την ευκαιρία, του λύνει τα χέρια, για να προσεγγίσει «ορφανές» ή «άστεγες», αν προτιμάτε, δυνάμεις από συγγενείς χώρους, που δεν ήθελαν να «μυρίσουν» τον αρχηγό των ΑΝΕΛ. Τώρα, που ο κ. Καμμένος «μυρίζει» ακόμη περισσότερο, γιατί θεωρείται από τον ηγετικό πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ - και όχι μόνο - πολιτικό «πτώμα», ο κ. Τσίπρας φεύγει τρέχοντας από κοντά του, με στόχο να προβάλλει μία προοδευτική λύση χωρίς «βαρίδια». Δίνει τη δικαιολογία να τον πλησιάσουν σε πολλούς, οι οποίοι εκτιμούν μάλιστα ότι θα εξαφανιστούν από τον πολιτικό «χάρτη», αν δεν βρουν κομματική «στέγη».

Η επιτυχία του σχεδίου που έχει ο κ. Τσίπρας, εξαρτάται κυρίως από την αντίδραση του ΚΙΝΑΛ, του πάλαι ποτέ κραταιού ΠΑΣΟΚ. Η κυρία Φώφη Γεννηματά και το κόμμα της δεν πρέπει να αφήσουν χώρο στον κ. Τσίπρα. Πρέπει να πάρουν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και όχι να παρακολουθούν απλά τις εξελίξεις.

Πρωτοβουλίες, όμως, πρέπει να πάρει και η ΝΔ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν πρέπει να δώσει καθόλου χρόνο τόσο στον κ. Τσίπρα όσο και στον κ. Καμμένο, που θα επιχειρήσει να «αναστηθεί» μέσα από τη μακεδονική ρητορική του, αλλά και το «μάζεμα» προσώπων και δυνάμεων του κεντροδεξιού χώρου.

Ο στόχος του σχεδίου του κ. Τσίπρα είναι ένας και μοναδικός: να μειώσει τη διαφορά στις καθυστερήσεις του «αγώνα». Μπορεί η τακτική του να είναι χοντροκομμένη, μπορεί τα όσα λένε τις τελευταίες ώρες ο ίδιος και ο κ. Καμμένος να συνιστούν θέατρο του παραλόγου, εντούτοις η στρατηγική του μπορεί να φέρει αποτέλεσμα, αν τον αφήσουν να ξεδιπλώσει το σχέδιο του.

Αν σου άρεσε κάνε