Μητσοτάκης: Κυβέρνηση περιορισμένου χρόνου, πρωθυπουργός σε αποδρομή

Μητσοτάκης: Κυβέρνηση περιορισμένου χρόνου, πρωθυπουργός σε αποδρομή

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 08:27 Δημιουργία 14/01/19, 07:50
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Ως την επίσημη πλέον έναρξη της προεκλογικής περιόδου ερμηνεύει η ΝΔ τις καταιγιστικές εξελίξεις, που σημειώνονται στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, με την αποχώρηση του Πάνου Καμμένου από την κυβέρνηση, αλλά και την παραμονή των βουλευτών των ΑΝΕΛ στο πλευρό του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος μιλά ευθέως για «κυβέρνηση κουρελού» και «καλοστημένο θέατρο» μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων, δεν αποκλείει ο Αλέξης Τσίπρας να βρει τις 151 θετικές ψήφους που χρειάζεται για να περάσει τον κάβο της ψήφου εμπιστοσύνης, ωστόσο ο ίδιος θεωρεί ότι η κυβέρνηση που θα στηριχθεί σε αυτή τη νέα πλειοψηφία θα είναι περιορισμένου χρόνου και περιορισμένης ευθύνης.

Αυτό, άλλωστε, θα τονίσει και στην ομιλία του στη συζήτηση, που θα προηγηθεί της ψηφοφορίας. Ο πρόεδρος της ΝΔ θα επισημάνει ότι οποιαδήποτε απόφαση λαμβάνεται εφεξής από την κυβέρνηση, θα ερμηνεύεται ως αμιγώς προεκλογική και θα σημειώσει ότι ο κ. Τσίπρας είναι πρωθυπουργός σε αποδρομή και οι αποφάσεις του δεν μπορούν και δεν πρέπει να δεσμεύουν την χώρα.

Η ΝΔ, πάντως, μέχρι την ώρα της ψηφοφορίας θα υπογραμμίσει ότι οι ευθύνες που επωμίζεται ο κάθε βουλευτής ξεχωριστά, είναι μεγάλες, καθώς ακόμη και λίγο χρόνο ζωής να δώσει σε αυτή την κυβέρνηση, στερεί από την χώρα τη δυνατότητα να γυρίσει σελίδα. Ο κ. Μητσοτάκης έχει τονίσει, άλλωστε, ότι η παράταση της πολιτικής αβεβαιότητας εξαιτίας των παλινωδιών και των μικροκομματικών παιχνιδιών των δύο συγκυβερνητών πλήττει ευθέως την οικονομία, τις επενδύσεις, το κλίμα γύρω από τη χώρα.

Για τους λόγους αυτούς θα ζητήσει ευθέως από τους βουλευτές (κυρίως τους μη κομματικά ενταγμένους αυτή την ώρα) να δώσουν με την ψήφο τους τέλος σε αυτή την εθνική -όπως θα πει- περιπέτεια και να βοηθήσουν, έτσι ώστε να ξεκαθαρίσει το τοπίο μέσα από τη δημοκρατική διαδικασία των εκλογών.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα των Σκοπίων, η ΝΔ θα το συνδέσει άμεσα με την ψήφο εμπιστοσύνης, τονίζοντας ότι όσοι στηρίξουν την κυβέρνηση τώρα, δίνουν την χαριστική βολή στο Μακεδονικό, εκχωρώντας στη γειτονική χώρα δικαιώματα που ουδέποτε είχαν φανταστεί οι προηγούμενες πολιτικές ηγεσίες της Ελλάδας.

Στο στόχαστρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα μείνουν οι κ.κ. Τσίπρας και Καμμένος, τους οποίους γαλάζια στελέχη θα καταγγείλουν για «παιχνίδια συναλλαγής» στην «πλάτη της Ελλάδας». Στη ΝΔ κανείς δεν πιστεύει πως τα όσα έγιναν χθες δεν ήταν προσυνεννοημένα μεταξύ των δυο κυβερνητικών εταίρων, με στόχο την παραμονή του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία για λίγους ακόμη μήνες.

Όταν οι στενοί συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη ρωτήθηκαν χθες το βράδυ για το χρόνο των εκλογών, απαντούσαν με σαφήνεια ότι αυτός δεν μπορεί να υπερβεί τον προσεχή Μάιο.

Εξηγούσαν δε, ότι ο κ. Τσίπρας θα επιχειρήσει να φέρει κάποια δήθεν φιλολαϊκά μέτρα το επόμενο διάστημα, δεσμεύοντας επιλογές της επόμενης κυβέρνησης και χωρίς να έχει τα χρήματα να τις υλοποιήσει τώρα, ενώ σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες ο πρωθυπουργός λίγο πριν από το Πάσχα θα προκηρύξει τις εκλογές για τον Μάιο, ταυτόχρονα με τον πρώτο γύρο των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών.

Αν σου άρεσε κάνε