Σε καθεστώς πολιτικής ομηρείας η οικονομία

Σε καθεστώς πολιτικής ομηρείας η οικονομία

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 11:10 Δημιουργία 12/01/19, 10:30
Αρθρογράφος: Αλέξης Ρωμανός
ΑΛΕΞΗΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

Η οικονομία βρίσκεται σε καθεστώς πολιτικής ομηρείας, καθώς η κυβέρνηση παραπαίει ημέρα με την ημέρα.

Πλέον το πολιτικό σκηνικό περιπλέκεται. Η υπερψήφιση της συνταγματικής αναθεώρησης από τα Σκόπια σημαίνει πως η ευθύνη για την επίλυση του Μακεδονικού βρίσκεται πλέον στην ελληνική Βουλή, η οποία πρέπει να ψηφίσει άμεσα επί της συμφωνίας των Πρεσπών.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει δηλώσει πως προτίθεται να καταθέσει την συμφωνία προς κύρωση στο κοινοβούλιο εντός του Ιανουαρίου, περίπου δέκα ημέρες αφότου η Αθήνα λάβει την επίσημη ενημέρωση από τα Σκόπια για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Οι πολιτικές εξελίξεις των επόμενων ωρών αναμένεται να καθορίσουν εκτός από την ανθρωπογεωγραφία των κοινοβουλευτικών ομάδων και το χρόνο των εκλογών, ειδικά αν δεν επιβεβαιωθούν οι διαβεβαιώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, ότι υπάρχει πλειοψηφία τουλάχιστον 151 βουλευτών και για τη συμφωνία των Πρεσπών αλλά και για ενδεχόμενη πρόταση μομφής από πλευράς ΝΔ.

Το αξιοσημείωτο είναι ότι σύμφωνα πάντα με τις διαρροές από Κουμουνδούρου, αυτές οι δύο πλειοψηφίες έχουν διαφορετικά πρόσωπα, καθώς κάποιοι δεν ψηφίζουν την συμφωνία των Πρεσπών και δίνουν αν χρειαστεί ψήφο εμπιστοσύνης.

Ο Τσίπρας εμφανίζεται να έχει εξασφαλίσει ότι θα περάσει η συμφωνία των Πρεσπών ενώ φαίνεται να έχει εξασφαλίσει και την ψήφο εμπιστοσύνης.

Είναι επίσης ξεκάθαρο ότι ο Π. Καμμένος παίζει πολιτικό θέατρο γιατί ενώ φεύγει από την κυβέρνηση θα στηρίξει την κυβέρνηση εάν παρασχεθεί ανάγκη.

Δεν αποκλείεται ο Τσίπρας να ζητήσει προκαταβολικά ψήφο εμπιστοσύνης και να τον στηρίξει μέχρι και ο Καμμένος που θα έχει αποχωρήσει από την κυβέρνηση.

Όσο καθυστερούν οι εκλογές τόσο θα αυξάνονται οι κίνδυνοι για την οικονομία, κόπωση στους επενδυτές, πάγωμα deals και ιδιωτικοποιήσεων.

Οι καθυστερήσεις θέτουν σε κίνδυνο την εμπιστοσύνη των επενδυτών και τα προβλεπόμενα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις για το 2019.

Οι καθυστερήσεις στερούν την οικονομία από σημαντικά οφέλη καθώς η θετική επίδραση των ιδιωτικοποιήσεων είναι πολυδιάστατη και περιλαμβάνει, εκτός από την αύξηση των δημοσίων εσόδων και την επακόλουθη μείωση του δημοσίου χρέους, τα αναπτυξιακά οφέλη από την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας, τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος, την εισαγωγή τεχνολογιών και καινοτομίας, καθώς και την ενίσχυση του ανταγωνισμού μέσω του ανοίγματος συγκεκριμένων αγορών προς όφελος των καταναλωτών.

Σύμφωνα με τον Προϋπολογισμό του 2019, ο στόχος εσόδων από αποκρατικοποιήσεις για το 2019 ανέρχεται σε 1,5 δις. ευρώ.

Ωστόσο, σύμφωνα με την τριμηνιαία κατανομή τους, η είσπραξη του 97% του ως άνω ποσού τοποθετείται χρονικά στο 4ο τρίμηνο του 2019 ενώ 77% του ποσού αυτού εκτιμάται ότι θα προέλθει από διαγωνισμούς που δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί.

Συνεπώς, η επίτευξη του στόχου εσόδων για το 2019 καθίσταται αβέβαιη γεγονός που επιτείνεται από τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών που θα λάβουν χώρα έως τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους και της προεκλογικής περιόδου που ατύπως έχει ήδη ξεκινήσει.

Αν σου άρεσε κάνε