Σε συμπληγάδες στριμώχνει τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ η ΝΔ

Σε συμπληγάδες στριμώχνει τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ η ΝΔ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 08:28 Δημιουργία 08/01/19, 08:08
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Με τη σταθερή θέση, ως αφετηρία, ότι δεν είναι αποδεκτή μια κυβέρνηση μειοψηφίας στη χώρα, η ΝΔ προετοιμάζει τις κινήσεις της ενόψει των εξελίξεων στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναμείνει την κρίσιμη - εκ των πραγμάτων - συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας των ΑΝΕΛ που θα πραγματοποιηθεί αύριο, αλλά και τις διεργασίες στην κυβέρνηση συνολικά, ενόψει της επικύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών από τα Σκόπια σε πρώτη φάση.

Στο εσωτερικό του «γαλάζιου επιτελείου» εκτιμούν ότι ο Πάνος Καμμένος δεν θα αποχωρήσει τώρα από την κυβέρνηση και θα περιμένει τις τελικές ψηφοφορίες στη γειτονική μας χώρα.

Τα ίδια πρόσωπα πιστεύουν ότι ο ίδιος δεν ελέγχει το σύνολο της κοινοβουλευτικής του ομάδας και κατά συνέπεια ο Αλέξης Τσίπρας θα βρει - με την συνδρομή του Ποταμιού- τις 151 θετικές ψήφους για να περάσει τη Συμφωνία των Πρεσπών. Ωστόσο, τα προβλήματα για τον κ. Τσίπρα ξεκινούν μετά, όπως υποστηρίζουν οι συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη, καθώς θα πρέπει να εμφανιστεί στη Βουλή και να δείξει πρακτικά ότι διαθέτει τη δεδηλωμένη.

Η ΝΔ θα θεωρήσει ότι οι συσχετισμοί έχουν αλλάξει και πως η κυβέρνηση δεν έχει τις ψήφους, που απαιτούνται, προκειμένου να συνεχίσει να ασκεί εξουσία. Ο κ. Μητσοτάκης θα προκαλέσει τον πρωθυπουργό να ζητήσει εκείνος ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή (δηλαδή 151 θετικές ψήφους). Εάν δεν το πράξει, τότε ο πρόεδρος της ΝΔ θα προσφύγει στον Προκόπη Παυλόπουλο, θέτοντας ζήτημα δεδηλωμένης.

Ήδη από χθες ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης, σε δηλώσεις του αναφέρθηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, λέγοντας ότι έχει υποχρέωση - σε μια τέτοια περίπτωση - να εξηγήσει στον πρωθυπουργό ότι η εντολή που ζήτησε και έλαβε τον Σεπτέμβριο του 2015 για σχηματισμό κυβέρνησης με τους ΑΝΕΛ, δεν είναι πλέον σε ισχύ και πως η προσφυγή στην λαϊκή ετυμηγορία είναι πλέον μονόδρομος. Εάν και αυτή η επιλογή δεν καρποφορήσει, τότε δεν αποκλείεται και η κατάθεση πρότασης μομφής, με στόχο να εκτεθεί πολιτικά ο κ. Καμμένος και να εμφανιστεί ο κ. Τσίπρας, ως ένας αδύναμος - πολιτικά - πρωθυπουργός .

Την ίδια ώρα, η ΝΔ αναδεικνύει το θέμα της θωράκισης των θεσμών και δη της δικαιοσύνης, αφού έχει καταγγείλει την κυβέρνηση για την ύπαρξη παραδικαστικού κυκλώματος. Χθες ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με το προεδρείο της ένωσης δικαστών και εισαγγελέων και σε δηλώσεις του αμέσως μετά κάλεσε τον πρωθυπουργό να σταματήσει να αποδέχεται συμπεριφορές υπουργών, οι οποίες στοχοποιούν ευθέως και ονομαστικά δικαστικούς λειτουργούς». Ο πρόεδρος της ΝΔ σημείωσε, επίσης, πως η εντύπωση που δημιουργείται ότι «η δικαιοσύνη που εργαλειοποιείται και χρησιμοποιείται από την κυβέρνηση για τους δικούς της πολιτικούς σκοπούς υπονομεύει ευθέως την ποιότητα της δημοκρατίας».

Αν σου άρεσε κάνε