Φωτιά στο πολιτικό σκηνικό με Πρέσπες και Novartis

Φωτιά στο πολιτικό σκηνικό με Πρέσπες και Novartis

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 08:44 Δημιουργία 03/01/19, 08:00
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Φωτιά παίρνει το πολιτικό σκηνικό πριν καν ολοκληρωθεί η περίοδος των γιορτών, γεγονός που υποδηλώνει σαφώς ότι ακολουθεί «θερμός» χειμώνας με απρόβλεπτες εξελίξεις.

Το Σκοπιανό και η προαναγγελθείσα αποχώρηση των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση και η υπόθεση της Novartis μετά τις καταγγελίες περί άσκησης πιέσεων σε μάρτυρες για να καταθέσουν ότι χρηματίστηκαν οι κ.κ. Σαμαράς, Γεωργιάδης και Στουρνάρας, δημιουργούν ένα αμιγώς προεκλογικό σκηνικό.

Η ΝΔ θέτει ήδη θέμα εκλογών με την εκπρόσωπο του κόμματος Μαρία Σπυράκη να δηλώνει χθες ότι η αποχώρηση του κ. Καμμένου από την κυβέρνηση δημιουργεί νέα δεδομένα και πως εάν αυτό συμβεί «ο κ. Τσίπρας πρέπει να προσέλθει στη Βουλή και να αναζητήσει νέα πλειοψηφία».

Η τοποθέτηση αυτή της εκπροσώπου τύπου της ΝΔ επιβεβαιώνει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν πρόκειται να ανεχθεί μια κυβέρνηση μειοψήφιας, που να στηρίζεται a la cart από τους ΑΝΕΛ, από ανεξάρτητους βουλευτές η από αλλά μικρά κόμματα.

Θεωρείται βέβαιο ότι το κόμμα της Πειραιώς θα προχωρήσει εκ νέου στην κατάθεση πρότασης δυσπιστίας, προκειμένου να εκθέσει πολιτικά τον κ. Καμμένο και στη συνέχεια δεν αποκλείεται να ζητήσει την παρέμβαση του πρόεδρου της Δημοκρατίας . Χρονικά, οι εξελίξεις θα «τρέξουν» μέσα στο τελευταίο δεκαήμερο του Ιανουαρίου, καθώς - σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιτελών της ΝΔ - τότε θα ολοκληρωθεί η διαδικασία των συνταγματικών αλλαγών στα Σκόπια και η σκυτάλη θα περάσει στο ελληνικό κοινοβούλιο.

Την ίδια ώρα, η ΝΔ θεωρεί ότι και η σκανδαλολογία, πάνω στην οποία επένδυσε η κυβέρνηση, «καταρρέει» με πάταγο μετά τις καταγγελίες του κ. Μανιαδάκη, μέχρι πρότινος προστατευόμενου μάρτυρα στην υπόθεση Novartis, ο οποίος είπε δημόσια ότι δεχόταν πιέσεις να καταθέσει ότι χρηματίστηκαν οι κ.κ. Σαμαράς, Γεωργιάδης και Στουρνάρας.

Οι καταγγελίες αυτές προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης , με τον πρώην πρωθυπουργό να επαναλαμβάνει ότι θα «πάει μέχρι τέλους την υπόθεση της σκευωρίας». Σε ανάρτησή του στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter, ο ίδιος σημείωσε χαρακτηριστικά: « Είχα πει ότι επρόκειτο για την χειρότερη σκευωρία συκοφαντίας και σπίλωσης που έχει υπάρξει ποτέ. Τώρα αρχίζει αυτό να επιβεβαιώνεται πλήρως... είχα πει ότι θα τους πάω ως το τέλος, τώρα όλοι καταλαβαίνουν γιατί...».

Ανάλογες αντιδράσεις θα υπάρξουν σήμερα από βουλευτές και στελέχη της ΝΔ, που βάζουν στο στόχαστρο και τον Παύλο Πολάκη, μετά τη σχετική ανάρτηση που ο ίδιος έκανε στη σελίδα του στο Facebook, εμπλέκοντας δικαστικούς λειτουργούς, στελέχη της Novartis και πολιτικά πρόσωπα.

Αν σου άρεσε κάνε