Νέα έμφαση από Τσίπρα στη συμφωνία των Πρεσπών - Συνάντηση με τον Σέρβο πρόεδρο

Νέα έμφαση από Τσίπρα στη συμφωνία των Πρεσπών - Συνάντηση με τον Σέρβο πρόεδρο

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 14:56 Δημιουργία 21/12/18, 14:42

Τη σημασία της συμφωνίας των Πρεσπών και τον πρωταγωνιστικό ρόλο που επιθυμεί να διαδραματίσει η Ελλάδα στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων υπερθεμάτισε για μια ακόμα φορά ο Αλέξης Τσίπρας από το Βελιγράδι, μετά από τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Σε κοινές δηλώσεις των δύο ηγετών προς τον Τύπο, ο Έλληνας πρωθυπουργός ξεκίνησε λέγοντας πως «η ΠΓΔΜ από "γκρίζα" μπορεί με τη Συμφωνία των Πρτσπών να γίνει χώρα-γέφυρα ανάμεσα σε Ελλάδα-Σερβία. Στόχος μας η 1η συμφωνία (με το νέο όνομα της χώρας) να είναι μεταξύ των 3 χωρών για τη σιδηροδρομική σύνδεσή μας».

Συνεχίζοντας, ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως «μετά την επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε τις συζητήσεις για τη σιδηροδρομική μας διασύνδεση», όπως τόνισε.

«Η περιοχή μας είναι δύσκολη. Πρέπει να δώσουμε θετική προοπτική στους λαούς. Δεν πιστεύω ότι η πολιτική της αδράνειας μπορεί να δώσει προοπτική στους λαούς, χρειάζονται ενεργητικές πρωτοβουλίες. Για εμάς τα Βαλκάνια είναι ένας οικονομικά ζωτικός χώρος, όπως είναι και για όλες τις βαλκανικές χώρες. Πιστεύω στο όραμα της διαβαλκανικής συνεργασίας, στα έργα διασυνδεσιμότητας και στην προοπτική να ξεκλειδώσουμε τις ευκαιρίες για την περιοχή» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στις σχέσεις Ελλάδας και Σερβίας, σημείωσε πως για την Αθήνα είναι «στρατηγικής σημασίας η Σερβία για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή, στηρίζουμε την Ευρωπαϊκή προοπτική της».

Ακόμα, ο κ. Τσίπρας είπε πως«συζητήσαμε για το πώς θα ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο τις ελληνικές επενδύσεις στη Σερβία. Συμφωνήσαμε στο επόμενο συμβούλιο, την άνοιξη, να υπογράψουμε ένα σύμφωνο στρατηγικής συνεργασίας. Έχουμε μια πολύ πλούσια ατζέντα μπροστά μας και ανοίγονται ευκαιρίες που μπορούμε να αξιοποιήσουμε. Πριν το 2016 δεν υπήρχε η στενή συνεργασία που υπάρχει σήμερα μεταξύ των δύο χωρών. Η διπλωματία & η οικονομική συνεργασία μπορούν να ανοίξουν δρόμους στην περιοχή, αν και είναι μια πολύ δύσκολη περιοχή» δήλωσε ο κ. Τσίπρας.

Απαντώντας σε ερώτηση για τη στάση της Ελλάδας στο ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου και τη μεγάλη ένταση που επικρατεί μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου, ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε πως «η η λύση κάθε φορά δημιουργεί δυσχερέστερο περιβάλλον την επόμενη μέρα. Εγώ είμαι υπέρμαχος της στρατηγικής της επίτευξης λύσης, που σημαίνει συμβιβασμό, και όχι της στρατηγικής της.

Πρέπει κάποια στιγμή εμείς οι βαλκανικές χώρες πρέπει να προσανατολιστούμε στην υπεράσπιση των κοινών μας συμφερόντων, που είναι η διασφάλιση της ειρήνης & της σταθερότητας στην περιοχή» υποστήριξε ο κ. Τσίπρας.

Αν σου άρεσε κάνε