Κόντρα ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ για τις σχέσεις Πολιτείας-Εκκλησίας

Κόντρα ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ για τις σχέσεις Πολιτείας-Εκκλησίας

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 18:16 Δημιουργία 29/11/18, 18:11

Ένταση επικράτησε την Πέμπτη στην Επιτροπή για τη Συνταγματική Αναθεώρηση κατά τη συζήτηση του άρθρου 3 για τις σχέσεις Κράτους - Εκκλησίας.

Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Σία Αναγνωστοπούλου έκανε λόγο «για πολλές φωτεινές αλλά και σκοτεινές πλευρές και γκρίζες ζώνες της νεωτεριστικής ιστορίας που πρέπει να ξαναφωτιστούν» σε ό,τι αφορά στις σχέσεις κράτους - Εκκλησίας. Παράλληλα υπεραμύνθηκε των αλλαγών στο άρθρο 3, καταλογίζοντας ιδεοληπτική ακροδεξιά αντίληψη σε όσους έχουν αντίρρηση και πιστεύουν στο «Ελλάς, Ελλήνων Χριστιανών», αντίληψη όπως είπε, που οδήγησε στα ξερονήσια, στη Χούντα και στις φυλακίσεις.

Ο ειδικός εισηγητής της ΝΔ Κώστας Τζαβάρας καταλόγισε από την πλευρά του στον ΣΥΡΙΖΑ ότι επιχειρεί να προχωρήσει σε Αναθεώρηση «με αριστερές κοινοτοπίες» και πρόσθεσε απευθυνόμενος στο κυβερνών κόμμα πως «εκ του περισσού θέλετε να ορίσετε ότι το κράτος έχει θρησκευτική ουδετερότητα. Έχετε ανάγκη να δώσετε αριστερό χρώμα σε αυτή την προσπάθεια αναθεώρησης να προσομοιώσετε το Σύνταγμα με τις απόψεις της Αριστεράς».

Ο βουλευτής της ΝΔ Μάκης Βορίδης έκανε λόγο για «στρατήγημα της Νέας Αριστεράς που υιοθέτησε πλήρως ο ΣΥΡΙΖΑ», και για «ταξική πάλη εθνομηδενισμού που θέλει να περάσει για να δημιουργηθεί χώρος αντιπαλότητας».

Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Τασία Χριστοδουλοπούλου κατηγόρησε τον κ. Βορίδη για «ακροδεξιές θέσεις», αντιτείνοντας ότι αν δεν είχε νόημα να διευκρινιστεί το άρθρο 3, ότι το κράτος είναι θρησκευτικά ουδέτερο, δεν θα υπήρχαν οι επαναστάσεις ορισμένων κληρικών για τη συμφωνία Κράτους -Εκκλησίας. «Ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί την ηγεμονική δύναμη που ανοίγει ώριμα ζητήματα και εσείς τα χτυπάτε. Για να φτάσετε στο σημείο η ΔΑΚΕ να χαιρετίζει το σκοταδισμό. Αυτά που είπε η κ. Αναγνωστοπούλου για τις σκοτεινές περιόδου, αυτό είναι. Βρικόλακες στη νέα εποχή», συμπλήρωσε.

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης έκανε λόγο για ιδεολόγημα της Αριστεράς, και απευθυνόμενος στον εισηγητή των ΑΝΕΛ Κώστα Κατσίκη, τον κάλεσε να απαντήσει «αν στηρίζει αυτή την εθνομηδενιστική ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ». «Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι η εισαγωγή του προτεσταντισμού. Άλλος ο ρόλος της Εκκλησίας άλλος ο ρόλος του κράτους. Όμως έχουμε παράδοση εμείς. Η επανάσταση του 1821 έγινε στο όνομα της Αγίας Τριάδας. Είμαστε χριστιανοί ορθόδοξοι όχι προτεστάντες», είπε ο κ. Γεωργιάδης.

Λαμβάνοντας τον λόγο ο Κώστας Κατσίκης είπε πως «οι ΑΝΕΛ βεβαίως είμαστε δεξιοί. Καταφέραμε με ένα αριστερό κόμμα να συγκυβερνήσουμε, έντιμα, παραγωγικά, συνθέτοντας απόψεις, και εν δυνάμει αν χρειαστεί να διαφωνήσουμε. Σήμερα διαφωνήσαμε για το άρθρο 3. Εμείς διδάσκουμε πολιτικό πολιτισμό και αυτή είναι η διαφορά μας».

Αν σου άρεσε κάνε