ΝΔ: Η υποψηφιότητα Ταχιάου, το «κενό» στον Πειραιά και η «μάχη» για την Περιφέρεια Αττικής

ΝΔ: Η υποψηφιότητα Ταχιάου, το «κενό» στον Πειραιά και η «μάχη» για την Περιφέρεια Αττικής

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 10:22 Δημιουργία 27/11/18, 09:52

Με προσεκτικές κινήσεις και κατόπιν έρευνας συμπληρώνεται το παζλ των υποψηφιοτήτων της ΝΔ για τις επικείμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές.

Χθες, Δευτέρα έκλεισε και το ζήτημα του δήμου Θεσσαλονίκης, με την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Νίκου Ταχιάου, ο οποίος πήρε το χρίσμα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο κ. Ταχιάου, ο οποίος δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στην πόλη, έχει ασχοληθεί κατά το παρελθόν με τα κοινά και δη με τα αυτοδιοικητικά, έχει εξαιρετικές σχέσεις με τον πρόεδρο της ΝΔ, αλλά και καλή επικοινωνία με τον πρώην πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή.

Η υποψηφιότητα Ταχιάου φέρνει σε δύσκολη θέση τον Γιώργο Ορφανό, ο οποίος έχει ανακοινώσει ήδη την υποψηφιότητά του, πηγαίνοντας κόντρα στην επιλογή της ηγεσίας του κόμματός του.

Σύμφωνα με πηγές από κομματικά στελέχη της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη, δεν είναι βέβαιο ότι ο ίδιος θα επιμείνει μέχρι τέλους, αλλά σε κάθε περίπτωση, εάν ο κ. Ταχιάος περάσει στον δεύτερο γύρο, τότε είναι σίγουρο ότι θα υποστηριχθεί από τον κ. Ορφανό.

Μετά τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα, όπου η ΝΔ θα υποστηρίξει την υποψηφιότητα του Κώστα Μπακογιάννη, κενό ως προς τους μεγάλους δήμους υπάρχει μόνο στον Πειραιά.

Στο μεγάλο λιμάνι, οι παλινωδίες του Βασίλη Κορκίδη έφεραν σε δύσκολη θέση το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που ξεκίνησε την αναζήτηση υποψηφίου από το μηδέν.

Στο εσωτερικό της ΝΔ δεν είναι λίγοι εκείνοι, που υποστηρίζουν ότι το κόμμα θα πρέπει να στηρίξει την υπερκομματική υποψηφιότητα του νυν δημάρχου, Γιάννη Μώραλη, ενώ στον αντίποδα υπάρχουν και εκείνοι που θεωρούν ότι πρέπει να υπάρξει ξεχωριστό πρόσωπο, προερχόμενο από τη συντηρητική παράταξη, που θα διεκδικήσει το αξίωμα του δημάρχου.

Ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει λάβει τις οριστικές του αποφάσεις, αλλά το μόνο βέβαιο είναι πως δεν πείθεται από την ενδεχόμενη υποψηφιότητα του πρώην δημάρχου κ. Βασίλη Μιχαλολιάκου.

Ο πρώην υπουργός, την επόμενη της υπαναχώρησης Κορκίδη, συναντήθηκε με δημοτικούς συμβούλους, που έχουν εκλεγεί με τη ΝΔ και ανακοίνωσε την πρόθεσή του να διεκδικήσει το δήμο. Ωστόσο, ο ίδιος ήταν εξαιρετικά προσεκτικός, όταν ρωτήθηκε για το εάν έχει εξασφαλίσει το χρίσμα.

Στην περιφέρεια Αττικής, ο κ. Πατούλης έχει ήδη εξασφαλίσει το δημοσκοπικό προβάδισμα έναντι της κυρίας Δούρου (εμφανίζει ποσοστό 25% έναντι 15% της υποψήφιας του ΣΥΡΙΖΑ ), ενώ τρίτος είναι ο κ. Σγουρός (με ποσοστό 11%).

Οι αναλυτές των μετρήσεων εκτιμούν ότι εάν στο δεύτερο γύρο περάσει ο κ. Πατούλης με την κυρία Δούρου, τότε η επικράτηση του υποψηφίου της γαλάζιας παράταξης θα είναι σχετικά άνετη, ενώ μια σύγκρουση Πατούλη - Σγουρού θα είναι πιο σκληρή, καθώς είναι άγνωστο το τι θα πράξουν οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην κεντρική Μακεδονία, η επικράτηση του Απόστολου Τζιτζικώστα είναι σφόδρα πιθανή, όπως επίσης και αυτή του Αλέκου Καχριμάνη στην ήπειρο.

Αν σου άρεσε κάνε