Ο Τσίπρας τις παροχές, οι δανειστές το «φρένο»

Ο Τσίπρας τις παροχές, οι δανειστές το «φρένο»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 09:57 Δημιουργία 23/11/18, 07:50
Αρθρογράφος: Βούλα Μαλαίνου
ΒΟΥΛΑ ΜΑΛΑΙΝΟΥ

Κορυφώνει την επικοινωνιακή τακτική παροχολογίας ο πρωθυπουργός, επιβεβαιώνοντας πως ο εκλογικός συναγερμός έχει σημάνει στην εγχώρια πολιτική σκηνή. Ωστόσο, ουδείς γνωρίζει πότε ο ίδιος θα δώσει το σήμα για να ανοίξουν οι κάλπες, τη στιγμή που οι θεσμοί του έκλεισαν το μάτι ως προς το βασικό του αφήγημα της μη περικοπής των συντάξεων.

Μένει να δούμε, λοιπόν, τώρα, τι μέλλει γενέσθαι με τον συγκυβερνήτη, Πάνο Καμμένο, όταν θα φτάσει στη Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών, οπότε και ο Αλέξης Τσίπρας θα κληθεί να μετρήσει τα «κουκιά».

Προς το παρόν, η κυβέρνησή του εξακολουθεί να παίζει πόκερ ως προς άλλα, εξίσου καυτά «μέτωπα», ενώ δεν έχει ακόμα ξεκαθαριστεί αναφορικά με τις συντάξεις, αν οι θεσμοί συμφώνησαν σε ακύρωση ή απλά αναβολή του «κόφτη». Οι σχετικές διευκρινίσεις θα γίνουν στο Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου, όπου θα «κλειδώσουν» οι σχετικές αποφάσεις.

Τα παζάρια με τους δανειστές έχουν μεταφερθεί τώρα αφενός στο επίμαχο ζήτημα του νόμου Κατσέλη και αφετέρου στον κατώτατο μισθό. Και στα δύο «μέτωπα» οι θεσμοί τηρούν ακλόνητη στάση ως προς τα αιτήματα της ελληνικής πλευράς: παράταση της ισχύς του νόμου, η οποία κανονικά παύει με την έναρξη του 2019, αύξηση του κατώτατου μισθού. Ειδικά, όσον αφορά το δεύτερο, ο πρωθυπουργός ποντάρει πολιτικά τα «ρέστα» του, καθώς αποτελεί ακόμη μία προεκλογική δέσμευση, που όμως μέχρι σήμερα δεν έχει τηρήσει. Σχετικά με το πρώτο, οι όποιες ενστάσεις των Βρυξελλών χαλάνε τη ρητορική περί «ηθικού πλεονεκτήματος».

Νόμος Κατσέλη: Πέφτει κατακόρυφα ο πήχης για την πρώτη κατοικία

Εδώ και εβδομάδες πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι οι θεσμοί έχουν εγείρει τις ενστάσεις τους ως προς το ζήτημα της παράτασης του νόμου Κατσέλη.

Επικαλούνται το ρόλο του νόμου, ο οποίος υιοθετήθηκε για έκτακτες ανάγκες, καθώς και τη μακρόσυρτη ισχύ του, από το 2010, δηλαδή εδώ και μία 8ετία, που σημαίνει πως πλέον έχει χαθεί ο χαρακτήρας της προσωρινότητας.

Οι δανειστές επισημαίνουν ακόμη πως η όποια περαιτέρω παράταση θα υπέθαλπε νέες καταχρηστικές προσφυγές στο νόμο, αντί για τη ρύθμιση των δανειακών υποχρεώσεων των δανειοληπτών με τις τράπεζες.

Όπως προκύπτει δε από την έκθεση της Κομισιόν, η οποία είδε το φως της δημοσιότητας χθες, οι θεσμοί θέτουν όρους και προϋποθέσεις, ώστε ο νόμος να παραταθεί τουλάχιστον για τις πραγματικά ευάλωτες ομάδες.

«Η προσαρμογή θα αποτελούσε σημαντική αλλαγή σε σχέση με τη συμφωνία που επετεύχθη στα τέλη του 2015», αναφέρεται στην Έκθεση. «Χρειάζονται περισσότερες λεπτομέρειες για τη σωστή αξιολόγηση και οποιαδήποτε νομοθετική αλλαγή θα πρέπει να πραγματοποιηθεί μόνο μετά από διάλογο με όλους τους ενδιαφερόμενους», συμπληρώνεται.

Μια πιθανή προσαρμογή δεν θα πρέπει, σύμφωνα με την Κομισιόν, να παρεμποδίζει τη διαδικασία αναδιάρθρωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs). Θα πρέπει να έχει μικρότερο πεδίο εφαρμογής, να συνδυάζεται με αυστηρούς όρους, συμπεριλαμβανομένου του κριτηρίου της αξίας του ακινήτου, ώστε η προστασία αυτή να απευθύνεται κυρίως στους πιο οικονομικά ευάλωτους.

Στο πλαίσιο αυτό, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η σύσταση του SSM στις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών είναι ο πήχης για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς να πέσει στα 75.000 ευρώ.

Σημειώνεται πως ο νόμος Κατσέλη παρέχει σήμερα προστασία στην πρώτη κατοικία σε ένα εύρος αντικειμενικών αξιών από 180.000 ευρώ για τον άγαμο έως 220.000 ευρώ για τον έγγαμο, προσαυξημένη επιπλέον κατά 20.000 ευρώ για κάθε παιδί.

«Πάγο» στα σχέδια περί κατώτατου μισθού

Την ίδια ώρα, οι θεσμοί βάζουν «φρένο» στα κυβερνητικά σχέδια περί διπλής αύξησης του κατώτατου μισθού, εντός του 2019, μία στο τέλος Ιανουαρίου του 2019 και μία τον Ιούλιο.

Παράλληλα, εκφράζουν επιφυλάξεις ως προς την επαναφορά των ρυθμίσεων της επεκτασιμότητας και της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης, στον τομέα των συλλογικών συμβάσεων, ζητώντας μάλιστα ακόμη και το ενδεχόμενο για ρήτρες εξαίρεσης, μετά από συμφωνία των κοινωνικών εταίρων.

Ιδιαίτερη σημασία έχει η αιτιολογία των δανειστών, οι οποίοι επισημαίνουν στην Αθήνα πως τα όποια βήματα πρέπει να είναι ευθυγραμμισμένα με την παραγωγικότητα.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση της Κομισιόν, η οποία είδε το φως της δημοσιότητας την περασμένη Τετάρτη, «η επικείμενη αναθεώρηση του ελάχιστου μισθού πρέπει να αντικατοπτρίζει την παραγωγικότητα και τις εξελίξεις της αγοράς εργασίας, προκειμένου να διασφαλιστούν τα οφέλη της ανταγωνιστικότητας και να υποστηριχθεί η συνεχιζόμενη μείωση της ανεργίας».

«Σόου»

Το επικοινωνιακό «σόου», πάντως, λίγο πριν μυρίσει «μπαρούτι» για τη Συμφωνία των Πρεσπών, συνεχίζεται, με τον Αλέξη Τσίπρα να δηλώνει «και συντάξεις σώσαμε και μέρισμα θα δώσουμε», την ώρα που τα μαντάτα των δημοσκοπήσεων θέλουν τη ΝΔ μπροστά με 16,5% και το 60% των Ελλήνων να ζητεί προσφυγή στις κάλπες τώρα.

Η κυβέρνηση αψηφά τις προειδοποιήσεις, μεταξύ των οποίων, και του ΟΟΣΑ, ο οποίος μέσω της έκθεσής του έστειλε μήνυμα στην Αθήνα να αφήσει τις παροχές και να πιάσει τις επενδύσεις, ενώ την ίδια ώρα ο προϋπολογισμός για το 2019 προβλέπει «κόφτη» στο ΠΔΕ.

Αν σου άρεσε κάνε