Με... το μέρισμα καλύπτει το φορομπηχτικό προϋπολογισμό ο Τσίπρας

Με... το μέρισμα καλύπτει το φορομπηχτικό προϋπολογισμό ο Τσίπρας

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 14:19 Δημιουργία 22/11/18, 14:08

Από τη μία έπλεξε το εγκώμιο της κυβέρνησής του, από την άλλη επιτέθηκε ξανά κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη κι έτσι ο πρωθυπουργός πλαισίωσε το επικοινωνιακό αφήγημά του «οι Κασσάνδρες διαψεύστηκαν», έχοντας την «αβάντα» των θεσμών ως προς τη μη περικοπή των συντάξεων.

Μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη διάρκεια της συζήτησης επί του νομοσχεδίου για τις ασφαλιστικές εισφορές, ο Αλέξης Τσίπρα επιδόθηκε σε ακόμη ένα επικοινωνιακό «σόου», εξαπολύοντας «βολές» κατά του προέδρου της ΝΔ, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είχα την ελπίδα ότι θα έρθει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Βουλή στη συζήτηση για το νομοσχέδιο που αφορά τις ασφαλιστικές εισφορές των επαγγελματιών αλλά δεν ήρθε».

Συνεχίζοντας, ο ίδιος αναφέρθηκε στον προϋπολογισμό, για τον οποίο δήλωσε πως πιστοποιεί ότι η οικονομία ανακάμπτει, τη στιγμή που προβλέπονται επιπλέον φόροι σχεδόν ενός δισ. ευρώ.

«Ο καλύτερος τίτλος για την ομιλία μου είναι «τώρα τι θα απογίνετε χωρίς βαρβάρους», σχολίασε απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση.

«Από τα μνημόνια βγήκαμε, τις συντάξεις σώσαμε, τα αναδρομικά δώσαμε, κοινωνικό μέρισμα θα ξαναδώσουμε και τις αδικίες αποκαθιστούμε. Όλα τα μέτρα της ΔΕΘ θα υλοποιηθούν ένα προς ένα, επανέλαβε. Αναρωτήθηκε δε που πήγε το τέταρτο μνημόνιο που έχει εξαγγείλει η αντιπολίτευση», είπε ο πρωθυπουργός.

«Ψάχνω να βρω που πήγαν οι τίτλοι που κατατρομοκρατούσαν τους συνταξιούχους ότι έρχεται θύελλα. Τώρα τσιμουδιά, κανείς δεν κάνει υπολογισμούς για το τι σώζεται για αυτούς τους ανθρώπους», σημείωσε ο ίδιος.

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για δομική μεταρρύθμιση του συστήματος, με σύνδεση για πρώτη φορά των πραγματικών οικονομικών δυνατοτήτων των μη μισθωτών με τις εισφορές τους. «Θεσπίζουμε ένα καθεστώς όπου πλέον το σύνολο των ελευθέρων επαγγελματιών θα πληρώνει λιγότερα, έχοντας εξασφαλίσει την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος», συνέχισε.

«Επιπλέον, 500.000 συνταξιούχοι θα δουν αυξήσεις στις συντάξεις τους. Μπορεί να είναι της τάξης των 20 ευρώ μηνιαίως αλλά για κάποιους αυτό το 20ρικο είναι σημαντικό, πχ για ανθρώπους που δεν μπορούσαν ούτε να πάρουν ούτε ένα δώρο στα εγγόνια τους» πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στα εργασιακά, ο πρωθυπουργός δήλωσε πως «κάνουμε σημαντικές προσπάθειες για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και για την επαναφορά του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του επαίσχυντου υποκατώτατου μισθού».

Κάνοντας επίθεση στη ΝΔ, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε πως «πόσες φορές έχετε μιλήσει το τελευταίο διάστημα για 4ο μνημόνιο; Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Επενδύσατε στην καταστροφολογία, είχατε πει ότι δεν θα βγουν οι αξιολογήσεις, ότι θα έχουμε πλεονάσματα, ότι θα ενεργοποιηθεί ο κόφτης..».

Μιλώντας για τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σημείωσε πως «δ Δεν πιστεύω να υπάρχει, στην μεταπολιτευτική ιστορία, τουλάχιστον, άλλος πολιτικός αρχηγός που να έχει πέσει τόσες πολλές φορές έξω στις εκτιμήσεις και τις προβλέψεις του, και μάλιστα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, όσο ο κ.Μητσοτάκης».

Ο κ. Τσίπρας σχολίασε πως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάνει πιο «ασφαλείς» γι' αυτόν επιλογές, όπως είναι η αυριανή συζήτηση στη Βουλή για το πανεπιστημιακό άσυλο.

Ίσως είναι πιο ασφαλής αυτή η επιλογή γιατί για το πανεπιστημιακό άσυλο μπορεί ακόμα να κατατροφολογεί, γιατί ως προς την οικονομία η καταστροφολογία του τελείωσε, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Αν σου άρεσε κάνε