«Όπλο» για ΝΔ και Μητσοτάκη οι δημοσκοπήσεις

«Όπλο» για ΝΔ και Μητσοτάκη οι δημοσκοπήσεις

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 10:00 Δημιουργία 21/11/18, 09:57
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Οι δημοσκοπήσεις, κρυφές και φανερές, που διενεργούνται αυτές τις ημέρες αποτελούν ένα από τα βασικά «όπλα» του Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς επιβεβαιώνουν τον ισχυρισμό του ότι η κατάσταση της χώρας κάθε άλλο παρά έχει σχέση με τα όσα η κυβέρνηση υποστηρίζει.

Παράλληλα, τα ποσοστά αποδοχής του προέδρου της ΝΔ από την εκλογική βάση είναι εξαιρετικά υψηλά, ενώ η διαφορά του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τον ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να κινείται στα επίπεδα διψήφιων ποσοστών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Χrimaonline.gr, παρά την επικοινωνιακή αντεπίθεση της κυβέρνησης που περιλαμβάνει παροχές, ακύρωση δυσάρεστων μέτρων, σκανδαλολογία και πόλωση, τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων δεν έχουν διαφοροποιηθεί σε σχέση με τις αρχές του φθινοπώρου. Η ΝΔ έχει σταθερό προβάδισμα, που υπερβαίνει το 10% στην πρόθεση ψήφου, ο κ. Μητσοτάκης παραμένει ο δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός, ενώ οι πολίτες δηλώνουν ότι η κατάσταση στη χώρα πηγαίνει προς το χειρότερο, απορρίπτοντας την εικόνα που η κυβέρνηση εμφανίζει μετά την τυπική έξοδο από τα μνημόνια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες δημοσιεύθηκε έρευνα της public issue, που επιβεβαιώνει τη δημοσκοπική εικόνα, η οποία προκύπτει από τις έρευνες που γίνονται για λογαριασμό των κομμάτων όλες τις τελευταίες εβδομάδες. Ειδικότερα, σύμφωνα με την συγκεκριμένη μέτρηση, ο πρόεδρος της ΝΔ συγκεντρώνει τις περισσότερες θετικές κρίσεις (ποσοστό 46%), ενώ στον αντίποδα κινείται ο πρωθυπουργός , οποίος σε δημοτικότητα είναι κάτω από τον Βασίλη Λεβέντη (26%). Ο κ. Μητσοτάκης είναι στην πρώτη θέση στην ερώτηση για την καταλληλότητά του ως πρωθυπουργός με ποσοστό 43% , αυξημένο κατά τρεις μονάδες σε σχέση με την έρευνα της ίδιας εταιρείας που έγινε τον περασμένο Ιούλιο.

Εξαιρετικά υψηλά είναι, επίσης, τα ποσοστά δυσαρέσκειας των πολιτών όσον αφορά τη λειτουργία της κυβέρνησης . Το 84% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι είναι δυσαρεστημένο, ενώ το εξίσου υψηλό 74% δηλώνει ότι η χώρα βαδίζει προς τη λάθος κατεύθυνση.

Η έρευνα αυτή αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς διενεργήθηκε την περίοδο που έχει κορυφωθεί η επικοινωνιακή - πολιτική αντεπίθεση της κυβέρνησης. Οι «ενέσεις» αισιοδοξίας από τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς του δεν έχουν ενισχύσει το αίσθημα της ασφαλείας, ενώ η επιφύλαξη ως προς τις εξαγγελίες παραμένει το κυρίαρχο συναίσθημα. Οι πολιτικές επιθέσεις δε, που δέχεται η ΝΔ και τα στελέχη της, δεν έχουν πλήξει την εικόνα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ επίσης δεν έχουν ενισχύσει την κυβέρνηση και τον κ. Τσίπρα.

Το δημοσκοπικό προβάδισμα της ΝΔ στα ποσοτικά και τα ποιοτικά στοιχεία έχει παγιωθεί και εφόσον τώρα και παρά τη γιγαντιαία προσπάθεια της κυβέρνησης δεν έχει περιοριστεί, είναι δύσκολο - σύμφωνα με τους αναλυτές - να γίνει κάτι τέτοιο στην τελική ευθεία προς τις κάλπες.

Αν σου άρεσε κάνε