«Σκιές» στις σχέσεις ΝΔ-Εκκλησίας

«Σκιές» στις σχέσεις ΝΔ-Εκκλησίας

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 11:42 Δημιουργία 19/11/18, 11:29
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Σε μία κρίσιμη περίοδο φαίνεται πως έχουν εισέλθει οι σχέσεις της ΝΔ με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

Η συμφωνία που ανακοίνωσε - μαζί με τον πρωθυπουργό - ο προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας, η οποία στην πορεία έγινε «πρόθεση συμφωνίας» και στο τέλος αντικείμενο ανάλυσης από επιτροπή της ιεραρχίας, ρίχνει βαριά «σκιά» στις σχέσεις της παράταξης με την ηγεσία τη εκκλησίας.

Δεν είναι λίγοι οι βουλευτές της ΝΔ, που δεν μιλούν πλέον για «τη δεξιά του Κυρίου», αλλά για την...αριστερά, θεωρώντας ότι ο κ. Ιερώνυμος στήριξε αρχικά τον σχεδιασμό του πρωθυπουργού, αγνοώντας και τους ιερείς, αλλά και το ίδιο το Πατριαρχείο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι εξαιρετικά προσεχτικός στις δημόσιες τοποθετήσεις του για το ζήτημα, αλλά η πλειοψηφία των βουλευτών εκτιμά ότι η ΝΔ πρέπει να υποστηρίξει τους κληρικούς που διαμαρτύρονται, αλλά και την πλειονότητα των κληρικών που διαδηλώνει κατά της συμφωνίας.

Στην Πειραιώς θεωρούν ότι η κυβέρνηση, μετά την απόρριψη της συμφωνίας από την Ιεραρχία κατά την επεισοδιακή συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής, θα κινηθεί μονομερώς και θα βγάλει από το δημόσιο τους 10.000 κληρικούς, έτσι ώστε να είναι σε θέση προεκλογικά το 2019 να προκηρύξει ισάριθμες προσλήψεις.

Από την πλευρά της, η ΝΔ «βλέπει» ότι τώρα ξεκινά η πραγματική σύγκρουση της κυβέρνησης με την εκκλησία, θεωρώντας ότι ο Αρχιεπίσκοπος θα βρεθεί σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, καθώς θα πρέπει να επιλέξει, ποιούς θα στηρίξει. Για την αξιωματική αντιπολίτευση δίλημμα πλέον δεν υπάρχει, καθώς είναι κυρίαρχη η άποψη ότι η συμφωνία, που ανακοινώθηκε, δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα ακόμη τρικ, έτσι ώστε να αξιοποιηθούν οι 10.000 θέσεις στο δημόσιο.

Ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος συναντήθηκε ήδη με τους εκπροσώπους των κληρικών, δεν αποκλείεται να δει τις επόμενες ημέρες τον κ. Ιερώνυμο, προκειμένου να τον ενημερώσει για τις απόψεις του. Σημειώνεται, πάντως, ότι είναι η πρώτη φορά στη σύγχρονη πολιτική ιστορία της χώρας, που υπάρχει μια τέτοια απόσταση μεταξύ της «γαλάζιας» παράταξης και της ηγεσίας της εκκλησίας, την ώρα που η τελευταία φαίνεται να κατανοεί περισσότερο τις απόψεις μίας αριστερής κυβέρνησης.

Εκτός από το εκκλησιαστικό, πάντως, στο πεδίο της αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης θα βρεθεί τις επόμενες ημέρες και η κατάσταση των ελληνικών πανεπιστημίων. Μετά δε, και τις μεγάλες καταστροφές που υπήρξαν στο Πολυτεχνείο το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, αποκτά εντονότερο ενδιαφέρον η συζήτηση που θα γίνει στη Βουλή για τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ της χώρας, με αφορμή τη σχετική ερώτηση που έχει καταθέσει προς τον Αλέξη Τσίπρα ο πρόεδρος της ΝΔ.

Αν σου άρεσε κάνε